Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Aνακοίνωση μελών ΔΣ ΠΦΣ

23.02.13
Συνάδελφοι, πριν 4 ημέρες είδαμε με κατάπληξη, σε διάφορα σαιτ, μια σύμβαση μεταξύ ΠΦΣ και μιας ιδιωτικής εταιρείας, για την επεξεργασία των συνταγών μας.  Θέλουμε υπεύθυνα και κατηγορηματικά να  σας ενημερώσουμε τα εξής:

- Δηλώνουμε ότι πρώτη φορά είδαμε αυτή την σύμβαση. Ουδέποτε μας εδόθη τέτοια σύμβαση, ούτε ως σχέδιο, ούτε ως απόφαση. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε ξαναδεί αυτό το κείμενο. Περιήλθε στα χέρια μας μετά από πιέσεις Συλλόγων και Προέδρων και αφού αρχικά ο ΠΦΣ αρνιόταν την ύπαρξή του.


- Ουδέποτε ήρθε στο ΔΣ του ΠΦΣ θέμα  υπογραφής οποιασδήποτε σύμβασης. Ως σήμερα αγνοούσαμε αυτό το γεγονός.
- Το ΔΣ ενημερώθηκε στην συνεδρίαση του, την Δευτέρα 22-10-2012 για λήξη της συνεργασίας μεταξύ ΕΟΠΥΥ και της εταιρίας που έκανε την επεξεργασία των συνταγών μέχρι τις 31-10-12.


Διαβάζουμε από τα πρακτικά: Πρόεδρος «Και επειδή μέχρι να γίνει νέος διαγωνισμός  θα περάσουν μήνες ο κ. Βουδούρης και το υπουργείο προτείνουν  να  αναλάβουν οι φαρμακοποιοί το κόστος λειτουργίας της μονάδος , με κράτηση 0,032 λεπτά ανά συνταγή και να κάνουν ρύθμιση στο Υπουργείο να μας το συμψηφίσουν με το rebate». (Σελίδα 35 των επίσημων πρακτικών του ΔΣ).  «προτείνετε να είναι μια τριμερής σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ , του αναδόχου και του ΠΦΣ εκ μέρους των φαρμακοποιών». Στη συνέχεια έγινε  συζήτηση επί του θέματος, με διαφωνίες για την εμπλοκή του ΠΦΣ στην διεκπεραίωση των δαπανών και μάλιστα με ιδιώτη χωρίς καμία διαπραγμάτευση  για την διεκδίκηση δικαιωμάτων που προκύπτουν από αυτήν. Δηλαδή μία υποχρέωση της πολιτείας (ΕΟΠΥΥ), μεταφέρθηκε τελικά και αυτή στις πλάτες των φαρμακοποιών με επιβάρυνση 0.04 ευρώ ανά συνταγή.
Προέκυψαν ερωτηματικά και προβληματισμοί για τον τρόπο διαχείρισης αυτών των χρημάτων (περίπου 2.500.000 Ευρώ ετησίως)  και υπήρξαν εναλλακτικές προτάσεις. Το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση χωρίς καμία απόφαση . (σελ. 41 των πρακτικών).

- Την επόμενη Δευτέρα 29-10-2012 έγινε ΔΣ με συμμετοχή των ΔΣ ΦΣΑ, ΦΣΠ και του προέδρου του  Φ.Σ. Αχαΐας. Ούτε καν ως ενημέρωση δεν ξαναήρθε το θέμα.
- Στις 10-11-2012 3 ημέρες πριν την υπογραφή της σύμβασης, στις 14-11-2012  όπως  τώρα μάθαμε, έγινε ΓΣ του ΠΦΣ, που αποφάσισε απεργία στις 26-27/11/12. Πουθενά δεν ήρθε τέτοιο θέμα, ούτε ως ενημέρωση, πόσο μάλλον που η ΓΣ, ως αρμόδιο όργανο του κλάδου, έπρεπε να ενημερωθεί και να αποφασίσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
- Μέχρι σήμερα, η  σύμβαση δεν ήταν γνωστή πουθενά, παρότι, όπως τώρα διαβάζουμε, υπήρχε ρητός όρος εκεί για δημοσίευσή της και κοινοποίησή της σε κάθε συνάδελφο. Είναι μία αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση σε βαθμό που να προβλέπει ότι, οποιαδήποτε εξέλιξη και αν υπάρξει (π.χ επάνοδο στην δραχμή), οι οφειλές των φαρμακοποιών προς την ανάδοχο εταιρεία θα είναι σε Ευρώ. Υπάρχουν επίσης ισχυρές νομικές αντιρρήσεις για το δικαίωμα υπογραφής του ΠΦΣ στο όνομα του κάθε φαρμακοποιού χωριστά χωρίς να αναλαμβάνει καμία υποχρέωση έναντι του αναδόχου. Η σύμβαση λήγει τον Απρίλιο, και ελεοχεύει ο κίνδυνος ανανέωσής της και μονιμοποίησης της εισφοράς ανά συνταγή.

Συνάδελφοι, εμείς καταγγέλλουμε ως  αντιδημοκρατική, μη νόμιμη  και κακόβουλη αυτή την, εν κρυπτώ λειτουργία του ΠΦΣ και θα φέρουμε το θέμα στο ΔΣ που θα γίνει στις 27-02-2013. Η λογική που εκφράστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. με τους Προέδρους, «ότι, σας αρέσει δεν σας αρέσει εμείς είμαστε τώρα στην διοίκηση και θα μας υποστείτε μέχρι να γίνουν εκλογές», σε όλο της το μεγαλείο.

Τα συμπεράσματα δικά σας!
- ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
- ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
- ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
- ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ              
- ΣΙΑΠΚΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ