Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΙΣΑ: Σύμμαχος της τρόικα ο Λουράντος


Σκληρή επίθεση στον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνο Λουράντο εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΙΣΑ:
"Ο καθ΄ όλα σεβαστός κ. Λουράντος με τη νέα ανακοίνωση που εξέδωσε, αντιδρώντας σε πρόσφατη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε επισημάνει εδώ και μήνες.


 Επιβεβαίωσε ότι έχει επιλέξει να συνταχθεί και να συμμαχήσει με τους εκπροσώπους της Τρόικας και των δανειστών μας, αδιαφορώντας για το συμφέρον των ασφαλισμένων, αδιαφορώντας για την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας στους πολίτες της Πατρίδας μας. Εδώ και μήνες προσπαθούσε εναγωνίως να καταστεί συνομιλητής της Τρόικας, όπως αναδείξαμε δημοσιοποιώντας τις επιστολές που έστελνε κρυφά. Αλλά δεν του αρκούσε ο ρόλος του συνομιλητή, γι αυτό επέλεξε να στηρίξει στο Συμβούλιο Επικρατείας τη διαταγή της τρόικας να προωθηθεί η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.
 Ο καθ’ όλα σεβαστός κ. Λουράντος πρέπει να είναι ο μόνος εμπλεκόμενος στο χώρο της υγείας που να πιστεύει ότι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία έγινε «για το καλό των ασθενών», κι όχι για να εξυπηρετηθούν οι επιθυμίες των δανειστών.
 Ο καθ’ όλα σεβαστός κ. Λουράντος δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι «ο ΙΣΑ προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους ασθενείς με ανύπαρκτους κινδύνους και ότι στοχοποιεί τα γενόσημα φάρμακα», όταν όλοι γνωρίζουν πως ο ΙΣΑ έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης επώνυμων και ασφαλών γενόσημων φαρμάκων.
 Ο καθ’ όλα σεβαστός κ. Λουράντος φαίνεται να ξεχνά πως αυτός που τρομοκρατεί τους ασθενείς δεν είναι οι γιατροί, αλλά ο ίδιος, όταν αποφασίζει να κλείνει επί μακρόν τα φαρμακεία και να αρνείται να εκτελέσει συνταγές του ΕΟΠΥΥ, αναγκάζοντας τους ασφαλισμένους να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους. Ποιους τιμωρεί με τον τρόπο αυτό; Τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ή τον εργαζόμενο και το συνταξιούχο που τα βγάζουν δύσκολα πέρα;
 Ο καθ’ όλα σεβαστός κ. Λουράντος φαίνεται να ξεχνά πως αν υπάρχει ακόμη σύστημα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, υπάρχει χάρη στην αυταπάρνηση και αυτοθυσία των ιατρών, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον ασθενή σχεδόν δωρεάν και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συνάδελφοι μας που παραμένουν απλήρωτοι από το Κράτος πάνω από 2 χρόνια. Για τον ιατρικό κόσμο η άσκηση του λειτουργήματος μας είναι πάνω από το οικονομικό συμφέρον. Μπορεί να ισχυρισθεί το ίδιο για τον εαυτό του ο καθ’ όλα σεβαστός κ. Λουράντος;
 Είναι ώρα ο καθ’ όλα σεβαστός κ. Λουράντος να απαντήσει με σαφήνεια , κι όχι με αοριστίες και υπονοούμενα:

 1. Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες του Δυτικού κόσμου εφαρμόζεται η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία;
 2. Σε ποιες ευνομούμενες μεγάλες χώρες του Δυτικού κόσμου επιτρέπεται , αν επιτρέπεται, ο φαρμακοποιός να χορηγεί συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή , όπως συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τη άσκηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος ο φαρμακοποιός μπορεί να χορηγεί συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή; Τι έχει κάνε επ΄ αυτού; Έχει επιστήσει την προσοχή των μελών του;
 3. Αν επιτρέπεται η εκτέλεση ιατρικών πράξεων σε φαρμακείο (λήψη πίεσης, μέτρηση σακχάρου κα);
 4. Αν επιτρέπεται η εκτέλεση ιατρικών συνταγών από βοηθούς φαρμακοποιών εν απουσία φαρμακοποιού και αν αυτό γίνεται στην πράξη;
 Επισημαίνουμε στον κ. Λουράντο πως αλαζονεία δεν είναι να προσπαθείς να αποτρέψεις την εφαρμογή ενός νομοθετήματος που υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς, όπως κάνει ο ΙΣΑ με τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας. Αλαζονεία είναι να επικαλείσαι το παράδειγμα των ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης , όπου σε όλες απαρέγκλιτα οι φαρμακοποιοί αρνούνται τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου χωρίς συνταγή. Αλλά στην Ελλάδα να αποδέχεσαι τα μέλη σου να μην ακολουθούν τον κανόνα αυτό !".

www.enikos.gr