Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Κ. Λουράντος: «Θα επανέλθουμε...»

Μετά από 24 ώρες από την ... δήθεν συγκέντρωση των Προέδρων των φαρμακευτικών συλλόγων της Χώρας , μπορώ πιο ψύχραιμα να καταμετρήσω τα συν και τα πλην της συνάντησης αυτής.
Λέω «δήθεν συγκέντρωση Προέδρων» , διότι στην ουσία με την έναρξη της διαδικασίας στην αίθουσα του ΠΦΣ, αποκαλύφθηκε ότι η συγκέντρωση Προέδρων ..... ήταν σύγκληση του Δ.Σ. του ΠΦΣ με ... ολίγη από Προέδρους ! Ούτε ο κος Ι. Μακρυγιάννης , πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας και μέλος του Δ.Σ. δεν το ήξερε!!! Καταλαβαίνετε τι έγινε.

Ο ΠΦΣ στην απελπισία του, βλέποντας 20 Προέδρους, χωρίς να έχει δημοσιευθεί ακόμα η πρόσκληση, να συμμετέχουν σε κοινή διαβούλευση, και ενώ πριν δύο ημέρες είχε πραγματοποιήσει Δ.Σ , το ... ξανάκανε για να διευθύνει ουσιαστικά την συζήτηση και να μην του ξεφύγει η διαδικασία.

Οι είκοσι και παραπάνω πρόεδροι συναντηθήκαμε μία ώρα πριν την...


... έναρξη της συνεδρίασης για να οργανωθούμε και να αντιμετωπίσουμε το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ καπέλωμα του ΠΦΣ εις βάρος μας. Να χαράξουμε στρατηγική και να προτείνουμε αν υπήρχαν κάποιες λύσεις. Όπως φάνηκε , αυτό δεν ήταν αρκετό, αφού αγώνας που δίνεται με προετοιμασία μιας ώρας ... είναι χαμένος από χέρι...

Όπως είχαμε συνεννοηθεί πριν την έναρξη της συζήτησης πήρα τον λόγο ζητώντας εξηγήσεις για το προφανές καπέλωμα από τον ΠΦΣ, εξηγώντας ότι η κίνηση αυτή των προέδρων δεν διακατέχεται από πρόθεση διάλυσης του δευτεροβαθμίου οργάνου αλλά από την αδράνεια που δείχνει το προεδρείο του. Κατέθεσα μάλιστα πρόταση των 20 Προέδρων, να διευθύνει την συζήτηση μια ομάδα από τρεις προέδρους και όχι το ΔΣ του ΠΦΣ που ήταν ήδη στο πάνελ. Αυτό πρότεινε και ο πρόεδρος της Λάρισας κος Μακρυγιάννης. Τότε μάθαμε ότι η συγκέντρωση αφορούσε σύγκληση του Δ.Σ. του ΠΦΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ των Προέδρων... οπότε με απαίτηση του κου Θεοδοσιάδη στο πάνελ παρέμεινε το Δ.Σ. του ΠΦΣ.

Είναι αντιληπτό νομίζω ότι για το καπέλωμα δεν δόθηκε καμία απάντηση.

Μπορούσαμε να σηκωθούμε να φύγουμε (αυτή ήταν μια πρόταση που είχαμε συζητήσει αλλά είχαμε απορρίψει πριν ) και να κάνουμε σε άλλο μέρος την συνάντησή μας. Όμως ίσως αυτή την κίνηση περίμεναν οι του ΠΦΣ για να αρχίσουν να μιλάνε για παρασυναγωγές και κυρίως για να δοθεί ευκαιρία στα ξεπουλημένα ΜΜΕ να μεταδίδουν συνεχώς για πλήρη διάσπαση του κλάδου! Ό,τι καλύτερο για την Κυβέρνηση και τα ... παρακλάδια της.

Η μάχη κατά την άποψή μου κερδίζεται με παρουσία και όχι με φυγή. Με την φυγή μπορείς να κερδίσεις τις εντυπώσεις, αλλά αυτές χάνονται μέσα σε λίγες ώρες .... Η ουσία και το αποτέλεσμα μετράει ... Έτσι αποφασίσαμε να παραμείνουμε.

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ που μίλησε πρώτος υποσχέθηκε τα εξής:

• Οι πληρωμές ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ και ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ θα ολοκληρωθούν μέχρι 31 Μαρτίου 2013 , διότι άλλως ... η τρόϊκα δεν θα αφήσει να εκταμιευθεί η δόση του Μαρτίου.....

• Την ερχόμενη εβδομάδα θα μπουν στους λογαριασμούς μας 50 εκ ευρώ που αντιπροσωπεύει ένα 20% περίπου του Οκτωβρίου!

• Τα ποσά που χρωστά ο ΕΟΠΥΥ είναι: 70 εκ. για τα χρέη των ταμείων που εισχώρησαν σ’ αυτόν από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και τα υπόλοιπα του Οκτωβρίου ( 120 εκ.) τον Νοέμβριο (185 εκ.) και τον Δεκέμβριο (140 εκ.) Σύνολον : 515 εκατομμύρια. Όλα αυτά θα έχουν εξοφληθεί μέχρι 31 Μαρτίου 2013!!! Ειδικά όμως , μέχρι τέλους Φεβρουαρίου θα πληρωθούν ο υπόλοιπος Οκτώβριος και ο Νοέμβριος!!!

• Οι πληρωμές των χρεών του ΕΟΠΥΥ για τα ταμεία ΔΕΗ , ΟΤΕ, ΝΑΤ κλπ θα γίνουν μέσω διανεμητικών λογαριασμών και όχι όπως έγιναν με τον ΟΠΑΔ.

• Υπεραμύνθηκε της πληρωμής μας από τον ΕΟΠΥΥ με την μορφή των σφηνακίων!!! Έφερε μάλιστα το εξής παράδειγμα: «Χθες μου τηλεφώνησε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και μου είπε: έχω 50 εκ. ευρώ. Τα θέλεις; Τι να του πω; Οχι διότι δεν τα θέλω με δόσεις; »

• Ζήτησε από τους συλλόγους να προσφύγουν εναντίον του ΕΟΠΥΥ για τόκους υπερημερίας όταν η πληρωμή καθυστερήσει πάνω από ... 90 ημέρες!!! Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με την νέα απόφαση της Κυβέρνησης, οι 45 ημέρες πληρωμής μας που προβλέπονται από την σύμβαση, έγιναν 60 , αλλά η καθυστέρηση υπολογίζεται από την .... 91η ημέρα!!!!

• Για τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, προτάθηκαν δύο λύσεις. Ή να δοθεί μια παράταση 15 ημερών, ή να υπάρξουν διπλές τιμές . Το παλιό στοκ με παλιές τιμές και οι καινούργιες αγορές με τις καινούργιες. Δηλ. θα ψάχνει ο ασφαλισμένος να βρει το φθηνότερο φάρμακο και εμείς τις φαρμακαποθήκες για να αγοράσουμε νέα φάρμακα. Ας μην ξεχνάμε δε και τα ΜΜΕ που θα ... βρίσκουν κλέφτες και απατεώνες φαρμακοποιούς.

• Δήλωσε ότι είναι έτοιμο από το ΕΟΠΥΥ το σύστημα για να μπαίνει ο κάθε φαρμακοποιός και να πληροφορείται για τις μηνιαίες κρατήσεις ... όταν ο ΕΟΠΥΥ ... πληρώνει!

• Οι ελλείψεις φαρμάκων οφείλονται και στους φαρμακοποιούς που εκδίδουν τιμολόγια προς τις φαρμακαποθήκες και μάλιστα κάποιοι « είναι και ... παρόντες εδώ!!!». Δεν κατονόμασε όμως κανέναν!!!

• ΔΕΝ αναφέρθηκε στην φορολογία στο αναδρομικό rebate και ΣΤΟΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ.

Αγαπητοί συνάδελφοι ζούμε σε ένα καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας σε ένα ανύπαρκτο ουσιαστικά κράτος που οι δημοκρατικοί θεσμοί υπολειτουργούν και το δίκαιο του ισχυρού υπερισχύει. Ο κομματικός συνδικαλισμός υπάρχει και όπως είπε ο Πρόεδρος της Ροδόπης κος Χαληγιάννης είναι αιτία της χαλαρότητας και της αδράνειας που παρουσιάζεται στον κλάδο. Όποιος κλάδος κινητοποιείται, στοχοποιείται και λοιδορείται από τα ΜΜΕ με τις ευλογίες και τις παροτρύνσεις της Κυβέρνησης.

Η βιωσιμότητα των φαρμακείων τίθεται σε αμφιβολία.

• Φορολογική ενημερότητα δεν μπορεί να βγάλει διότι οφείλει μεν στο κράτος, αλλά το κράτος του οφείλει περισσότερα. Ο ΕΟΠΥΥ που κρατά rebate από τους φαρμακοποιούς δεν θά'πρεπε να έχει αντίστοιχη ενημερότητα από τους ... φαρμακοποιούς ;

• Οι κινητοποιήσεις επλήγησαν από τις γνωστές παλινωδίες , τα πουλήματα...και τις ανοχές στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς του ΕΟΠΥΥ.

• Ουδείς πρόεδρος είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει τις παλιές κινητοποιήσεις που άλλους έπληξαν και άλλους ... ικανοποίησαν! Και η ηγεσία του ΠΦΣ δεν εμπνέει πλέον. Ποια υπόσχεση θα δώσει για Πανελλαδική κινητοποίηση,όταν το παρελθόν δεν πείθει και όταν ήδη διάφοροι σύλλογοι αρνούνται καν να το συζητήσουν; Μήπως φαντάζεται κάποιος ότι ο ΦΣΑ θα προστρέξει πρώτος σε ενδεχόμενο κάλεσμα;

• Όλες οι εξαγγελίες του ΠΦΣ για πληρωμές Οκτωβρίου που ξεκινούν τον Ιανουάριο ή για μη κράτηση rebate αναδρομικού, ή ομαλοποίηση των πληρωμών μας μετά τη δόση του Δεκεμβρίου, απεδείχθησαν ... αέρας κοπανιστός, και πήραν πολλούς συναδέλφους στο λαιμό τους.

• Τα σφηνάκια των δόσεων καλά κάνει και τα παίρνει ο ΠΦΣ ( αυτό έλλειπε να πει όχι), αλλά δεν αποτελεί, ούτε λύση ούτε καύχημα για τον ίδιο τον Πρόεδρό του. Οι επιταγές μας δεν είναι ... σφηνάκια , αλλά ολόκληρα .... βαρέλια !!! Και οι προμηθευτές μας διψούν πολύ ... τόσο που με τα σφηνάκια δεν ... ξεδιψάνε! Τα πάμπολλα κατασχετήρια και ο Τειρεσίας αποδεικνύουν την αλήθεια που ο ίδιος φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται.

• Οι ελλείψεις δεν οφείλονται στους φαρμακοποιούς και να τελειώσει αυτή η εσωστρέφεια και η προσπάθεια τρομοκράτησης των συναδέλφων. Ούτε ένα όνομα δεν εδόθη στην δημοσιότητα, αλλά τα γνωστά ΜΜΕ ... εξακολουθούν κάνουν καλά την δουλειά τους. Προσφύγαμε στην ΣΔΟΕ αλλά μας απάντησαν ότι ... υπάρχει απόρρητο !!! Τότε πως τα βγάζουν στην φόρα ανώνυμα; Πληροφορούμαι ( και έτσι είναι καταθέτοντάς το χθες ) ότι ο κος Σαλμάς κρατά στο συρτάρι του κάποια ονόματα συναδέλφων που εξέδωσαν τιμολόγια στις φαρμακαποθήκες για εξαγωγές , ώστε να μας εκβιάσει εν όψει πιθανών κινητοποιήσεων...

• Ο συμψηφισμός που ο κος Σαμαράς όχι μόνο μας υποσχέθηκε αλλά και το δήλωσε προεκλογικά δημοσίως μετά την συνάντησή μας στα γραφεία του τι έγινε; Ξεχάστηκε; Πόσους συναδέλφους θα ανακούφιζε αυτή η ρύθμιση; Έχω βέβαια την ικανοποίηση ότι τότε ΗΜΟΥΝ Ο ΜΟΝΟΣ που του είπα κετ’ ευθείαν ότι ΔΕΝ τον πιστεύω, αλλά οι άλλοι ΠΕΝΤΕ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΑΝ τι λένε τώρα που στο άκουσμα αυτής της υπόσχεσης ανέστειλαν τότε την κινητοποίηση ; Ονόματα; Αμέσως: Αμπατζόγλου, Θεοδοσιάδης, Βαλτάς, Κούβαρης και Καλογερόπουλος.

• Όσον αφορά την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι αστείο αυτό που έχει συμβεί: Ο κος Σαλμάς πήγε και βρήκε τον πρωθυπουργό και μετά ανακοίνωσε περιχαρής ότι η φαρμακευτική δαπάνη για το 2012 είναι ακριβώς στα προϋπολογισμένα πλαίσια... Ξέχασε όμως να του πει ότι το 2012 οι φαρμακοποιοί πραγματοποίησαν δυόμιση μήνες άρση της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ!!! Και σήμερα προφανώς .... παρακαλά να κάνουμε άρση για κανένα εξάμηνο ώστε να πέσει κι άλλο.... Φυσικά μόνο ο ΦΣΑ.... για να υπάρχει βαλβίδα εκτόνωσης από τους άλλους συλλόγους κλπ.

Όσο για τους 20 προέδρους (… G 20) είπαμε τα προβλήματά μας , ο καθένας ότι ήθελε, αφού ... προπόνηση δεν είχε γίνει και αφού κάποια προβλήματα ήταν τοπικού χαρακτήρα. Αυτό πάντως που με ενόχλησε πολύ, αλλά που δεν θα με κάνει να μην επιχειρήσω κάτι ...καλύτερο ήταν που όποιοι γενικά πρόεδροι μιλούσαν, πλην εξαιρέσεων έπαιρναν των οματιών τους και εγκατέλειπαν την αίθουσα. Φυσικά τα αεροπλάνα δεν περίμεναν, αλλά δεν είχαν όλοι .... αεροπορική πτήση για να πάνε σπίτια τους!!! Τι είδους ανταλλαγή απόψεων ήταν αυτή όταν όποιος μιλάει φεύγει και δεν ακούει τον άλλο;

Μου έκανε πάντως εντύπωση η αναφορά της προέδρου της Κέρκυρας της κας Ν. Πανδή η οποία είπε ότι ήλθε από την Παρασκευή κλείνοντας το φαρμακείο και θα έφευγε την Κυριακή... Για την συνάντηση των Προέδρων!

Στα «συν» της όλης αυτής διαδικασίας των Προέδρων είναι αναμφισβήτητα και οι όποιες πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ.... Τα ΜΜΕ ανακοίνωσαν την συγκέντρωση των Προέδρων και κάποιοι θορυβήθηκαν.

Πάντως εγώ στην αρχή της ομιλίας μου ζήτησα την κατάργηση της φορολογικής ενημερότητας για τους φαρμακοποιούς και κατέθεσα μια πρόταση για κινητοποίηση. Δύσκολη στην υλοποίηση, αλλά επικοινωνιακή και διαφορετική ... Ούτε απεργία ούτε άρση της πίστωσης ,αφού δεν την θέτει υπό την ευθύνη του ο ΠΦΣ... Όμως στο τέλος με δέκα εναπομείναντες προέδρους .... τι να ψηφίσεις και τι να πεις!!! Και ας μη ξεχνάμε ότι απαιτείται ΟΜΟΦΩΝΙΑ και καθολική αποδοχή αλλά κυρίως συντονισμός και ΗΓΕΣΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΜΠΝΕΕΙ.

Αλλά θα επανέλθουμε... Πιο καλά προετοιμασμένοι , και πιο πειστικοί... Πιο δυναμικοί και αποφασιστικοί …

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ