Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ενημέρωση Λουράντου για δημοσίευμα για το ποσοστό κέρδους των Φαρμακείων

Σήμερα 23-2-2012 στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»:

«Οπως αποκαλύπτουν τα Παραπολιτικά , αίσθηση και οργισμένες καταγγελίες έχει προκαλέσει στον κλάδο του φαρμάκου το γεγονός πως λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Ελληνικού Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) , στις 6 του μηνός, στον Giuseppe Carone,αρμόδιο για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής της τρόϊκας, όπου παρουσίασε τις προτάσεις του, οι περισσότερες από αυτές υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας. Παράλληλα εκκρεμεί η πρόταση μείωσης κατά 40% στο ποσοστό κέρδους των φαρμακείων, από 25% σε 15% (σσ. έχει υπογραφεί στο Μνημόνιο η συγκεκριμένη πρόβλεψη ), και η οριστική απαγόρευση της εξαγωγής φαρμάκων.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κων/νος Φρουζής, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», υποβαθμίζει την συνάντηση κάνοντας λόγο για τακτικές , επαναλαμβανόμενες ενημερωτικές συναντήσεις με την τρόϊκα και προσθέτοντας ότι «πρέπει ολοι να συνεισφέρουν για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης».

Αντίθετη είναι η άποψη του εκπροσώπου των επιχειρηματιών στις φαρμακαποθήκες, Θεόδωρου Σκυλακάκη: «Εαν μειωθεί το κέρδος των φαρμακοποιών, θα είναι καταστροφή. Τότε θα καταλάβει ο πολίτης τι σημαίνει έλλειψη φαρμάκου».

Λάβρος για την κατάσταση εμφανίζεται ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου , Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος με δηλώσεις του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», αναφέρει...




 ... ότι «σαφέστατα κάποιοι λειτουργούν ως υποβολείς της τρόϊκας και κάποιοι ως εντολείς της. Πολλές φορές μιλάμε για το ίδιο άτομο. Ξέρω τι λέω. Πληροφορούν λάθος την τρόϊκα. Η αίσθησή μου είναι ότι η βιομηχανία είναι σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας.»

Σύμφωνα με πληροφορίες , στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χωρίς ... τυμπανοκρουσίες οι βιομήχανοι ζήτησαν από την τρόϊκα να περιοριστεί το «κούρεμα» των οφειλών του Δημοσίου για το 2011 έναντι των βιομηχανιών στο 2% , όταν την ίδια χρονιά στα φαρμακεία επιβλήθηκε «κούρεμα» 3,5%, στις κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα 10% και στους προμηθευτές 20%. Τελικά ως ... εκ θαύματος στις 11 του μηνός η Κυβέρνηση ανακοίνωσε «κούρεμα» 2% για τις βιομηχανίες φαρμάκων !!!

Σε άλλο σημείο των «Παραπολιτικών» αναφέρεται ότι:
Από τους ισολογισμούς του 2011 που δημοσιεύτηκαν προκείπτει ένας αποκαλύπτικός πίνακας για τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων και κερδών των ξένων πολυεθνικών στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι την πρώτη χρονιά του μνημονίου , το 2010, ιο 12 μεγαλύτερες πολυεθνικές βιομηχανίες εμφάνισαν ... ζημίες 145 εκατ. ευρώ, όταν ο τζίρος τους ήταν σχεδόν 3 δις.ευρώ.

Η πρόταση μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων από το 24% στο 15% θεωρείται δεδομένο από τους γνωρίζοντες ότι θα δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα βιωσιμότητας σε εκατοντάδες επαγγελματίες στον χώρο της διακίνησης του φαρμάκου, την στιγμή που ήδη υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο επιτείνεται από την οικονομική κρίση , αλλά και την τακτική μη έγκαιρης πληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων.

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», δηλώνει έκπληκτος από την είσοδο των βιομηχάνων στα ζητήματα των φαρμακοποιών και τονίζει:

«Να κοιτάξουν τα του οίκου τους. Οι ελλείψεις στην αγορά οφείλονται στις τεράστιες ελλείψεις εφοδιασμού της. Τόσα χρόνια το φάρμακο είχε μία τιμή. Με τις περικοπές έπεσε στο 50%. Αρα ή τόσα χρόνια κερδοσκοπούσαν, ή τώρα δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν φάρμακα! Θα κλείσουν όλα τα φαρμακεία εάν μειωθεί και άλλο το κέρδος των φαρμακοποιών. Στη Φολέγανδρο π.χ. η φαρμακοποιός σταμάτησε να δίνει πίστωση στον ΕΟΠΥΥ και πληρώνουν οι άνθρωποι τοις μετρητοίς. Μετά θα μείνει το νησί χωρίς φαρμακείο ...Τότε ποιός θα φταίει....;»

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ