Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Απόφαση ΓΣ ΦΣΑΧ σχετικά με τη σύμβαση ΠΦΣ-Unisystems


Η έκτακτη Γ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, συζήτησε αναλυτικά την σύμβαση μεταξύ Π.Φ.Σ.-UnisystemsΓ.Σ., διαπίστωσε τα εξής:

1.     To Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., παρέβη τους όρους, που ρητά αναφέρονται στην σύμβαση, περί έγκαιρης ενημέρωσης των πρωτοβάθμιων, λειτουργώντας εκτός δημοκρατικών κανόνων, σεβασμού των πρωτοβάθμιων και πραγματικών συμφερόντων των μελών του Φ.Σ.ΑΧ. Επί της ουσίας, το προεδρείο του Π.Φ.Σ., λειτούργησε ως  κυβερνητικό υποκατάστατο του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου ενώ ο θεσμικός του ρόλος, είναι εντελώς διαφορετικός

2.    Λειτούργησε ως δήθεν αντιπρόσωπος, όλων των φαρμακοποιών ενώ ουσιαστικά δια νόμου εκπροσωπεί μόνο μέσω των εκλεκτόρων τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, οι οποίοι είναι και τα μοναδικά του μέλη.



3.    Υποκατέστησε, χωρίς καμία αρμοδιότητα, σε ευθύνες το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, προϊσταμένη αρχή του ΕΟΠΥΥ

4.    Ακόμα και σήμερα δεν έχει, ως οφείλει, ενημερώσει τα πρωτοβάθμια για τα παραρτήματα της σύμβασης και την σύμβαση εκχώρησης μεταξύ Π.Φ.Σ.-ΕΟΠΥΥ

5.    Το τίμημα, που υπογράφεται να καταβάλλουν τα φαρμακεία, είναι παντελώς καταχρηστικό. Χωρίς καμία αρμοδιότητα, το προεδρείο του Π.Φ.Σ., κάνει δώρα στον ΕΟΠΥΥ με τα λεφτά «των άλλων» αυτών, που υποτίθεται πως υπερασπίζεται τα συμφέροντα τους

6.    Παραμένει ανεξήγητος ο λόγος, που οι φαρμακοποιοί πληρώνουν αποζημίωση επί του συνόλου των συνταγών τους, ενώ ο έλεγχος γίνεται σε μέρος αυτών. (κεφ. 8, σελ. 34)

7.    Από πουθενά, μέσω της σύμβασης δεν προκύπτει πως τα χρήματα που καταβάλουν οι φαρμακοποιοί ως αντίτιμο έλεγχου, θα συμψηφιστούν μελλοντικά με ριμπέιτ, όπως δεσμεύτηκε δημόσια, ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.

8.    Η σύμβαση έχει διάρκεια ως την 1/11/2014, οπότε λήγει και η σύμβαση Π.Φ.Σ.-ΕΟΠΥΥ και όχι λίγων μηνών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.

9.    Η σύμβαση αφήνει ανοιχτό, το ζήτημα μελλοντικής αύξησης του τιμήματος

10.  Έντονο ερωτηματικό, αποτελεί η  ύπαρξη ρητής δέσμευσης, πως η πληρωμή θα γίνεται σε ευρώ!!!

11.  Αμφίβολη νομιμότητα των κρατήσεων, που έχουν γίνει  ήδη εντός του 2012, χωρίς να έχει γίνει καμία εγγραφή και χωρίς να έχουν κοπεί εκ μέρους της εταιρείας, τα απαιτούμενα δια νόμου  παραστατικά.

 Ερωτηματικό επίσης, αποτελεί το ζήτημα του έλεγχου των ηλεκτρονικών συνταγών, μιας και ρητά αναφέρεται στην σύμβαση, πως ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι τύπου ΙΚΑ συνταγές και συμπληρώνονται με όποιο αριθμό υπολείπεται, ώστε ο συνολικός αριθμός ελεγχόμενων συνταγών να φτάσει τα 3.000.000. Με δεδομένο, πως ο σύλλογος μας, έχει δώσει εντολή στα μέλη του να μετατρέπουν τις χειρόγραφες σε ηλεκτρονικές, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, ο αριθμός των χειρόγραφων συνταγών  των μελών του Φ.Σ. Αχαΐας, είναι μικρός. Αν δε  συνυπολογιστεί και η από 1/3/2013, εξαίρεση και των χειρόγραφων με υλικά διαβήτη, η Γ.Σ., εκφράζει την διαμαρτυρία της, για την επιβάρυνση των μελών της, με ποσά που δεν αντιστοιχούν στον αριθμό των  ελεγχόμενων συνταγών της, μιας και  σίγουρα ο αριθμός των χειρόγραφων συνταγών του συλλόγου μας, είναι κατά πολύ μικρότερος άλλων συλλόγων, που χρεώνονται με τον ίδιο τρόπο με εμάς.

Με βάση τα παραπάνω, η Γ.Σ. αποφάσισε:

A.   Nα μην εγγραφεί κανένα μέλος του Φ.Σ. Αχαΐας, στην σχετική ηλεκτρονική πύλη
B.    Να μεταφέρουν οι εκλέκτορες του Φ.Σ. Αχαΐας, την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια του συλλόγου, για την μεθόδευση στην υπογραφή της σύμβασης εκ μέρους του προεδρείου του Π.Φ.Σ.
Γ.  Να εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. και κατ’ επέκταση τον πρόεδρο του Φ.Σ.ΑΧ., να συντονιστεί με όσους συλλόγους, αποφασίσουν να προσφύγουν δικαστικά κατά της σύμβασης αυτής.


Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γ. Γραμματέας
  Ανδρέας Σοφιανόπουλος                                     Ευθύμιος Καμίτσος