Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Απάντηση Λουράντου στον κ. Μ. Πιτσιλίδη : «ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ SOS»

Φίλε Μιχάλη,

Είναι προφανές ότι τα φαρμακεία στραγγαλίζονται και οδηγούνται σε οικονομικό αφανισμό και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού αυτό δεν συνέβη ΞΑΦΝΙΚΑ σήμερα αλλά αποτελεί προϊόν όλης της πολιτικής του φαρμάκου που ακολουθήθηκε από εποχής Λοβέρδου. Να μην μιλήσω για την απελευθέρωση του ωραρίου, για την μείωση των πληθυσμιακών κριτηρίων για τις επανειλημμένες μειώσεις των τιμών των φαρμάκων εις βάρος των αποθεμάτων των φαρμακείων, και για τόσα άλλα που ... κάποιοι σημερινοί .... όψιμοι ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ του κλάδου ΤΟΤΕ τα επαινούσαν !!!

Για την επιβίωση του ΕΟΠΥΥ ευθύνη έχουν αυτοί που τον δημιούργησαν και που τελικά...



... υποχρεούνται να τον καλύπτουν οικονομικά. Αυτοί επίσης, που πανηγύριζαν όταν τον δημιούργησαν, και ώ του θαύματος βρίσκονται τώρα ανάμεσά μας παριστάνοντας τους σωτήρες μας... Είναι αυτοί που ΟΤΙ και να τους προτείνεις , αν δεν έχει θετικό αντίκτυπο στο προσωπικό τους «ιματζ» , ούτε καν θα ασχοληθούν!!!

Οι προτάσεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι πράγματι ενδιαφέρουσες , αλλά είναι επίσης γνωστές στους αρμοδίους τόσο από εσένα τον ίδιο (έτσι μου έχεις πει), όσο από εμένα προσωπικά αλλά και από τον ΠΦΣ όπως γνωρίζω. Συνεπώς δεν υφίσταται αυτό που ισχυρίζεσαι ότι τα έχεις προτείνει αλλά κανένας δεν τα διεκδικεί... Προσωπικά και τα αποδέχτηκα και τα επικρότησα , όπως ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ γνωρίζεις και τα δημοσιοποίησα σε έντυπα χωρίς να διεκδικήσω την πατρότητά τους...

Το θέμα λοιπόν δεν είναι η διεκδίκησή τους αλλά η εφαρμογή τους από τους κρατούντες. Πόσες φορές π.χ. οι μη .... γνωρίζοντες κατ΄ εσένα τις προτάσεις αυτές , δεν έχουν δηλώσει ότι από τούδε και στο εξής οι εισφορές επιχειρήσεων και εργαζομένων που αφορούν την υγεία θα κατατίθενται απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και αυτές που αφορούν συντάξεις στα οικεία ταμεία; Έγινε πραγματικότητα; Όχι φυσικά.

Γιατί πιστεύεις πως , όποιοι φόροι κρατηθούν από όλα τα υπόλοιπα (κοινωνικός ΦΠΑ, ειδικός φόρος κατανάλωσης καπνού και οινοπνεύματος κλπ) θα πάνε στον ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα και όχι για άλλες ανάγκες του παραπαίοντος Κράτους;
Όμως άλλη είναι η αλήθεια : ότι η ΥΓΕΙΑ για την Κυβέρνηση δεν αποτελεί πρωταρχικής σημασίας σκοπό αλλά κάποιο οικονομικό μέγεθος που ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΚΡΙΝΕΙ πάσει θυσία. Και αυτό το ξέρεις πολύ καλά, αλλά δεν το λες... Συνεπώς ΟΤΙ και να προτείνουμε , πάντα θα παραμένουν χωρίς αντίκρισμα. Και αυτό δεν θα οφείλεται σε ... αδράνειά μας όπως προσπαθείς να παρουσιάσεις !!!

Όσον αφορά το Συνέδριο των φαρμακευτικών συλλόγων που το αντιπαραθέτεις με 1.000.000 φυλλάδια στα οποία θα αποτυπώνονται τα προβλήματα των φαρμακοποιών και τα οποία θα διανέμουμε σε όλη την Ελλάδα ως ένθετα σε Κυριακάτικες εφημερίδες .... μου ακούγεται λίγο παράξενα. 

Αρχικά συγκρίνεις δύο ανόμοια πράγματα: ένα συνέδριο, που στόχο έχει εσωτερικές διεργασίες και συζήτηση «εντός των τειχών» του κλάδου, με μια ενέργεια ενημέρωσης του κοινού, σαν αυτές που έχουμε κάνει επανειλημμένα (με μεγάλη απήχηση και κόστος που απέχει παρασάγγας από τα παραπάνω).

Το συνέδριο είναι ένας θεσμός, από αυτούς τους λίγους που έχουν απομείνει και που προσπαθούν να κρατηθούν ως ένας χώρος συνάντησης όλης της φαρμακευτικής αγοράς. Ένας θεσμός στον οποίο, σε αντίθεση με διάφορες άλλες «πολυτελείς» διοργανώσεις όπου λιβανίζονται οι επιχειρηματικές σκοπιμότητες εταιριών και παρατρεχάμενων, ακούγεται η φωνή του απλού έλληνα φαρμακοποιού, που υπηρετεί τη δημόσια υγεία και αγωνιά για το μέλλον του και την ασφάλεια του φαρμακείου του.

Θα το πω ευθέως και φιλικά: Τώρα ξαφνικά, μετά από 14 χρόνια ζωής και ανάπτυξης του Συνεδρίου μας, εμφανίζεσαι επικριτικός προς αυτό, με τρόπο που αν όντως είσαι φίλος του κλάδου μας, φαντάζει ανεξήγητο. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί τα μηνύματα δείχνουν ότι το φετινό μας Συνέδριο, εν μέσω βαθιάς κρίσης, θα είναι το πιο επιτυχημένο και μαζικό των τελευταίων ετών; Ποιος ενοχλείται από μια τέτοια προοπτική;

Και ένα τελευταίο: δεν κάνει καλό σε κάποιον , η θεωρητικοποίηση ζητημάτων, πίσω από την οποία μπορεί .... ίσως να κρύβεται μια κερδοφόρα (υπερβολικά κατά τη γνώμη μου) ενέργεια ...!

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ