Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ινδία: Δικαστήριο λέει «όχι» στο ακριβό φάρμακο της Δύσης κατά του καρκίνου


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε την προσφυγή της φαρμακοβιομηχανίας Novartis με την οποία ζητούσε να πατεντάρει το φάρμακο Glivec κατά του καρκίνου, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε απειλή για τα φθηνά φαρμακευτικά σκευάσματα της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η νέα εκδοχή του φαρμάκου της ελβετικής εταιρείας έχει ελάχιστες διαφορές σε σχέση με την παλιά, γεγονός που καθιστά απαγορευτικό το πατεντάρισμά της.

Η απόφαση αποτελεί μεγάλη νίκη για την ινδική φαρμακοβιομηχανία που παρέχει...



... φθηνά φαρμακευτικά σκευάσματα σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ σηματοδοτεί και την τάση αποτροπής της βούλησης των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών να πατεντάρουν κάθε νέα αναβάθμιση υπαρχόντων φαρμάκων.

To Glivec, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της λευχαιμίας και άλλων μορφών καρκίνου κοστίζει περίπου 2.600 δολάρια το μήνα, τη στιγμή που το αντίστοιχό του, το οποίο είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή στην Ινδία κοστίζει 175 δολάρια, αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των ακτιβιστών υγείας που μετείχαν στη δίκη, η απόφαση βοηθά τους φτωχούς να έχουν πρόσβαση σε φθηνά φάρμακα που μπορούν να σώσουν τη ζωή τους.


Η «μάχη πατέντας» της Novartis ξεκίνησε το 2006 για μία νέα ευρεσιτεχνία της πάνω σε ήδη υπάρχον σκεύασμα καταπολέμησης της λευχαιμίας. Τότε η αρμόδια αρχή είχε απορρίψει την αίτηση της εταιρείας με το αιτιολογικό ότι δεν επρόκειτο για νέο φάρμακο. Η ιστορία επαναλήφθηκε τρία χρόνια μετά.
Οι πατέντες συνήθως προστατεύουν τις εταιρείες για αποκλειστική χρήση των φαρμάκων για τα επόμενα 20 χρόνια. Μόνο όταν λήξει αυτό το χρονικό διάστημα έχουν το δικαίωμα άλλες εταιρείες να παράγουν φθηνότερες εκδοχές του συγκεκριμένου φαρμάκου.
Αντίδραση Novartis
Από την πλευρά του, ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός καταδίκασε σήμερα την απόρριψητου αιτήματος, εκτιμώντας ότι η απόφαση αυτή «αποθαρρύνει την καινοτομία» σε αυτή την αναδυόμενη οικονομία.
Ο όμιλος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η δικαστική απόφαση, που τερματίζει δικαστική διαμάχη επτά χρόνων προκειμένου να προστατεύσει την πατέντα μίας βελτιωμένης εκδοχής του ισχυρού φαρμάκου του κατά της λευχαιμίας, του Glivec, «αποθαρρύνει την καινοτόμο φαρμακευτική έρευνα που είναι σημαντική στην προαγωγή της ιατρικής επιστήμης προς όφελος των ασθενών».