Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Στο παρά ένα γλίτωσε τον πλειστηριασμό το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας στο Ναύπλιο

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή γλίτωσε από την δημοπρασία ο ιστορικός χώρος του πρώτου φαρμακείου της Ελλάδας που βρίσκεται στο Ναύπλιο δίπλα στο κτήριο του σημερινού δημαρχείου.

Το ακίνητο είχε περάσει στα χέρια τριών ναών του Ναυπλίου,οι οποίοι όμως λόγω των οικονομικών δυσχερειών αποφάσισαν να το βγάλουν στο σφυρί και πιο συγκεκριμένα σε δημοπρασία η οποία είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Κυριακή. Το νέο όπως ήταν φυσικό διαδόθηκε γρήγορα στην κοινωνία του Ναυπλίου με αποτέλεσμα η πίεση που άσκησαν οι κάτοικοι της πρώτης πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτος να φέρει αποτέλεσμα.


Κι αυτό γιατί έπειτα από επικοινωνία που είχε ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος με το διοικητικό συμβούλιο του κληροδοτήματος πέτυχε την αναβολή της δημοπρασίας. Σε ανακοίνωσή του μάλιστα το Δ.Σ αναφέρει ότι «αναβάλλεται δι᾿ ευθέτω χρόνο η δημοπρασία, προκειμένου το Διοικητικό Συμβούλιο του Κληροδοτήματος να δώσει ευκαιρία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων να εκφράσει την βούλησή του και την δυνατότητά του, προκειμένου να αποκτήσει κατά κυριότητα ο Δήμος Ναυπλιέων αυτό το ιστορικό κτίριο και να μην περιέλθη τούτο σε ιδιώτες».

Η ιστορία του κτηρίου

Το πρώτο φαρμακείο του νεοσύστατου κράτους ιδρύθηκε το 1828 στο Ναύπλιο από τον Βονιφάτιο Βοναφίν, προσωπικό φίλο του Καποδίστρια, ο οποίος ήρθε από την Τεργέστη της Αυστροουγγαρίας. Ο Βοναφίν άσκησε την φαρμακευτική επιμελώς και με πνεύμα φιλανθρωπίας και είναι αυτός που ταρίχευσε τη σωρό του δολοφονηθέντος κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια. Το πρώτο φαρμακείο παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι και το 1872 ενώ λίγα χρόνια αργότερα, στη διαθήκη της η χήρα του Βοναφίν παρέδωσε την κυριότητα του κληροδοτήματος στην εκκλησία.

Ακόμα και σήμερα το κτήριο αποτελεί ένα από τα μνημεία του Ναυπλίου ενώ οι χιλιάδες επισκέπτες στέκονται με δέος μπροστά στην πινακίδα στην οποία με κεφαλαία γράμματα αναγράφεται: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. 1828-1872. ΙΔΡΥΤΗΣ ΒΟΝΙΦΑΤΙΟΣ ΒΟΝΑΦΙΝ. ΕΔΩ ΕΤΑΡΙΧΕΥΘΗ Ο Α’ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝ 28-9-1831.


www.parapolitika.gr