Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ενημέρωση ΠΦΣ

ΑΘΗΝΑ 27/5/2013
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης  να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα που θα παρέχει τη δυνατότητα σε 50.000 απόρους να προμηθευτούν τα φάρμακα τους.
Σχετικά με το θέμα αυτό γράφτηκαν πολλά , παραποιήθηκαν τα περισσότερα δεδομένα , αναζητήθηκαν ως συνήθως σενάρια συνομωσίας , που ούτε την αλήθεια υπηρετούν , ούτε σε γόνιμο διάλογο συμβάλλουν.
Για την αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας και την  παρεμπόδιση διάδοσης μιας παραποιημένης πραγματικότητας , ενημερώνουμε όλους τους φαρμακοποιούς με κάθε λεπτομέρεια για όλες  τις πτυχές του ζητήματος.




Πριν από πολλές ημέρες ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Μάριος  Σαλμάς απευθυνόμενος στους κ.κ. Αμπατζόγλου , Λουράντο, Κούβαρη ζήτησε την συγκατάθεση των φαρμακοποιών ώστε 50.000 αναξιοπαθούντες άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την συμμετοχή τους, να μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα τους.
Συγκεκριμένα η Υπουργική πρόταση περιελάμβανε τα εξής σημεία :
1. Ο σχεδιασμός  αφορά αυστηρά 50.000 ανθρώπους , δηλαδή κατά μέσο όρο 5 ανθρώπους ανά φαρμακείο , ασφαλισμένους (όχι ανασφάλιστους) των οποίων οι ΑΜΚΑ θα δοθούν στον Π.Φ.Σ. ώστε να ελέγχεται το ενδεχόμενο «σιωπηρής» αύξησης  του αριθμού αυτού. Οι άνθρωποι αυτοί θα είναι μηδενικού εισοδήματος και χωρίς περιουσιακή κατάσταση .Π.χ  ένας καταστηματάρχης που έκλεισε το κατάστημα του και παραμένει άνεργος χωρίς άλλο εισόδημα .
2.  Το πρόγραμμα υλοποιείται για έξι μήνες και λήγει την 31.12.2013
3. Οι φαρμακοποιοί καλούνται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποδεχόμενοι να μην εισπράττουν  το ποσοστό  συμμετοχής του ασφαλισμένου
4. Θα γίνει ανάλογη ρύθμιση από την ΗΔΙΚΑ ώστε όταν πληκτρολογείται ένας εκ των 50.000 αυτών ΑΜΚΑ να εμφανίζεται μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου και ο ΕΟΠΥΥ να καταβάλλει στο φαρμακείο την χονδρική τιμή του φαρμάκου(τιμή αγοράς).
5. Η συμμετοχή κάθε φαρμακοποιού στο πρόγραμμα είναι εθελοντική και δεν θα εκδοθεί εκ μέρους του Υπουργείου καμία πράξη νομοθετικού περιεχομένου που να υποχρεώνει τους φαρμακοποιούς , αντίθετα θα παρουσιασθεί στα ΜΜΕ ως μία ακόμη κοινωνική προσφορά του κλάδου.
6. Δεν υφίσταται φορολογική επίπτωση για τους συμμετέχοντες φαρμακοποιούς , δηλ. φορολόγηση πωλήσεων που δεν απέφεραν κέρδη, διότι η φορολόγηση γίνεται επί της διαφοράς έσοδα μείον έξοδα και στην προκείμενη περίπτωση έσοδα = έξοδα.

Η απάντηση και των τριών εκπροσώπων του κλάδου μας στην πρόταση αυτή ήταν αρνητική.
Η άρνηση βασίζονταν όχι στην έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, η οποία άλλωστε και αποδεδειγμένα είναι διαχρονικά και από την κοινωνία αναγνωρισμένη.
Η άρνηση πήγαζε από τον απόλυτα δικαιολογημένο φόβο μας μήπως αργότερα διαπιστωθεί η ανάγκη αύξησης του αριθμού των 50.000 ΑΜΚΑ, μήπως η αποδοχή της χωρίς κέρδος διάθεσης των  φαρμάκων αυτών αποτελέσει κερκόπορτα  για περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους και γενικώς μήπως ξεκινώντας με καλή πίστη και διάθεση συνεισφοράς σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας συμβάλουμε άθελα μας σε περαιτέρω «ξήλωμα του πουλόβερ».
Μετά από την άρνηση του κλάδου να συμμετέχει στο πρόγραμμα  όπως αυτό παρουσιάσθηκε,  το Υπουργείο αποφάσισε να παρέχει τα φάρμακα σ΄αυτούς τους ίδιους 50.000 ασφαλισμένους  μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.  Για  την υλοποίηση δε του σχεδιασμού αυτού ετοιμάζει ήδη τρία (3) τέτοια σημεία διάθεσης στην Αττική.

Προχώρησε μάλιστα σε συζητήσεις με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας , από τους οποίους απέσπασε κατά τα λεγόμενα του κ. Σαλμά διαβεβαιώσεις  για παροχή εκπτώσεων προς διευκόλυνση υλοποίησης του προγράμματος.

Η εξέλιξη αυτή όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε νέους προβληματισμούς στον κλάδο που εστιάζονται στη διεύρυνση του έργου των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ, στον φόβο ότι τα φαρμακεία αυτά όπως μάλιστα εξελίσσονται  αποτελούν εν δυνάμει υποδομή απεργοσπαστικού μηχανισμού, πολύ περισσότερο όταν θέση του κλάδου είναι ότι τα φαρμακεία αυτά πρέπει να κλείσουν , εξ΄ ου και οι προσφυγές μας στα δικαιοδοτικά όργανα, εθνικά και ευρωπαϊκά.
Την αντίθεση μας και σ΄ αυτή την κυβερνητική επιλογή διετύπωσε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ.  σε συνάντηση που είχε με τον κ. Σαλμά την Τετάρτη 22/5/2013, υπέδειξε μάλιστα άλλες δράσεις  που θα βοηθούσαν  αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.
Όλα τα ανωτέρω, όλες οι συζητήσεις με τον κ. Σαλμά, όλες οι πτυχές του ζητήματος παρουσιάσθηκαν και αναλύθηκαν με κάθε λεπτομέρεια στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΦΣ το μεσημέρι της 22.5.2013.
Το ΔΣ του ΠΦΣ μετά από πολύωρη συζήτηση κατέληξε ομόφωνα  στην παρακάτω απόφαση:
  1. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμφανισθούμε ή να δώσουμε τη δυνατότητα να μας εμφανίσουν κοινωνικά ανάλγητους.
  2. Υπάρχουν πάντοτε οι φόβοι μήπως οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις δεν τηρηθούν και ακολουθήσουν αρνητικές εξελίξεις.
  3. Εάν συμμετέχουμε στο πρόγραμμα  να ζητήσουμε ένα μικρό ποσοστό κέρδους 5-10% για κάλυψη  λειτουργικών εξόδων και μη συνυπολογισμό της αξίας των συνταγών αυτών στο rebate.
  4. Εάν συμμετέχουμε στο πρόγραμμα να απαιτήσουμε ανάλογη και μεγαλύτερη συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας με μορφή έκπτωσης για τα φάρμακα που προορίζονται στους 50.000 απόρους ανθρώπους .
  5. Να επιδιώξουμε άλλα αντισταθμιστικά κλαδικά οφέλη ως αντάλλαγμα σε περίπτωση συμμετοχής μας στο πρόγραμμα. Το ΔΣ του ΠΦΣ κατέληξε σ’ αυτή την ομόφωνη απόφαση ενσωματώνοντας επιμέρους σκέψεις – προτάσεις –προβληματισμούς όλων των μελών του ΔΣ. σταθμίζοντας :
  •  Την ανάγκη διαρκούς προβολής του κοινωνικού μας ρόλου και έργου.
  • Την πρώτιστη υποχρέωση να μην εμφανισθούμε κοινωνικά απομονωμένοι.
  • Την κυρίαρχη στρατηγική κατεύθυνση του κλάδου, να μην συμβάλλουμε   στη διεύρυνση του ρόλου των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
  • Τη δυνατότητα επίκλησης του μηδενικού κέρδους για τα φάρμακα αυτά,  εάν τεθεί εκ μέρους της Τρόικα θέμα υπολογισμού του ποσοστού κέρδους ,   για το εάν υπερβαίνει ή όχι το 15%.
Συνάδελφοι,
Όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα δεν είναι άσπρο – μαύρο.
 Έχει και άλλες αποχρώσεις.
 Όποια άποψη υιοθετήσει κάποιος, είναι πολύ εύκολο να υπάρξει αντιπαράθεση με άλλα λογικά επιχειρήματα.
Η αναξιοπιστία στο γενικότερο πολιτικό σύστημα,  η έλλειψη συνέχειας και συνέπειας στην ακολουθούμενη φαρμακευτική πολιτική και το αρνητικό ψυχολογικό κλίμα εξαιτίας των αλλεπάλληλων μνημονιακών  αρνητικών για τον κλάδο μέτρων, συμβάλλουν από την πλευρά τους στη δυσκολία μιας σοβαρής, ψύχραιμης και ρεαλιστικής συζήτησης.
Με τα δεδομένα αυτά δεν νομίζουμε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις συμμετοχής μας  στο πρόγραμμα.
Εξάλλου όλοι γνωρίζουμε ότι ο κάθε φαρμακοποιός, όπως ειπώθηκε και στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΦΣ, γνωρίζει ποιοι από τους πελάτες του χρειάζονται στήριξη και κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση ότι καλύτερο μπορεί .
Ο ΠΦΣ με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας, με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του κλάδου και την προώθηση των τακτικών και στρατηγικών στόχων του εξετάζει κάθε ένα από τα προβλήματα που καθημερινά παρουσιάζονται.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ