Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΦΣΑΧ προς ΠΦΣ: «Περικοπές Συνταγών-«Δωρεάν» Χορήγηση Φαρμάκων»

Κύριοι,

Με έκπληξη, διαπιστώσαμε περικοπές χρηματικών ποσών, από συνταγές μελών μας, εκτελεσμένες κατά το 2012. Πέρα από το γεγονός, πως τη συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, τη γνωρίζατε εκ των προτέρων και δεν είχατε ενημερώσει ούτε τους προέδρους, υπάρχει και το γεγονός της υποτιθέμενης προφορικής συμφωνίας, με τη φαρμακευτική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, πως φάρμακα τα οποία βρίσκονται στη λεγόμενη ενδιάμεση λίστα δεν επρόκειτο να περικοπούν. Ο ΕΟΠΥΥ, για άλλη μια φορά αθετώντας συμφωνία, επί της ουσίας έδειξε, πως δεν σας υπολογίζει ως Όργανο κι εσείς με τη σιωπή σας, δείξατε πως δεν υπολογίζετε εμάς. Αυτή η καταστροφική αλληλουχία, δεν μπορεί να συνεχιστεί!

 

Δεν είναι δυνατόν, να μη γνωρίζουμε τι μας περικόπτεται και για ποιο λόγο.

Δεν είναι δυνατόν, να μη γνωρίζουμε ποιες ημερομηνίες θα πληρωθούμε και τι ποσά.

Δεν είναι δυνατόν, να μη γνωρίζουμε ποιοι κανόνες συνταγογράφησης ισχύουν και για ποιο χρονικό διάστημα. Σημειώνουμε εδώ, πως επανηλλειμένα έχουμε ζητήσει, όπως και άλλοι σύλλογοι, να μας ενημερώσει ο ΕΟΠΥΥ για τη λεγόμενη ενδιάμεση λίστα και ουδέποτε λάβαμε απάντηση.

Δεν είναι δυνατόν, να πληρώνουμε τίμημα ελέγχου για συνταγές και να μην μπορούμε να ενημερωθούμε για τις περικοπές μας.

Δεν είναι δυνατόν, να πληρώνονται κατ’ εξαίρεση φαρμακοποιοί, να αναγκάζονται σύλλογοι να προσφύγουν σε εισαγγελική εντολή για να μάθουν τα ονόματα και ο ΕΟΠΥΥ να αγνοεί την εισαγγελική εντολή ενώ το δευτεροβάθμιο να σιωπά μπροστά στην πρόκληση αυτή. Για τις συνταγές που μας περικόπηκαν, έχουμε αποδώσει rebate, Φ.Π.Α. και φόρο.

Δεν είναι δυνατόν, να αποδεχτούμε να μη μας αποσταλούν αντίγραφα των συνταγών, ώστε να μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε τις φορολογικές και οικονομικές εκκρεμότητες, που ανακύπτουν.

Κύριοι του προεδρείου του Π.Φ.Σ., διακόψατε όλες τις κινητοποιήσεις του 2012 με δύο βασικά επιχειρήματα: τον σεβασμό στα χρονοδιαγράμματα που προέβλεπε η συλλογική σύμβαση και την ροή πληρωμών, που θα αποκαθίστατο πλήρως, με την πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης. Τίποτα από τα δύο δεν έχει συμβεί, δεν υφίσταται πλέον συλλογική σύμβαση επί της ουσίας και με τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί τα γεγονότα, φοβούμαστε πως δεν υπάρχει πλέον και φαρμακευτικός συνδικαλισμός. Ο κλάδος βρίσκεται διαρκώς να παραπαίει από το ένα εκβιαστικό δίλημμα στο άλλο, να έχει διαλυθεί εντελώς ο συνεκτικός του ιστός, η μεταξύ μας διαστρωμάτωση να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο και να μην υπάρχει πια ούτε ίχνος ελπίδας, για σταθεροποίηση της κατάστασης.

Όσον αφορά στην ανακοίνωσή σας περί δωρεάν χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (είμαστε οι πρώτοι που είχαμε μιλήσει για ασφαλισμένους συμπολίτες και όχι ανασφάλιστους) το θέμα βρίσκεται από καιρό σε διαβούλευση και δεν είναι δυνατόν, για τέτοιας τάξης ζήτημα να μην έχει συγκληθεί Γ.Σ. να μην έχουν ενημερωθεί οι πρόεδροι των συλλόγων, να μην έχουν συνεδριάσει τα πρωτοβάθμια. Πρόχειρα, σας επισημαίνουμε πως όταν ο Υπουργός Υγείας, εν μέσω τυρβασμών της κυβέρνησης για ανάπτυξη, υποστηρίζει πως ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους, έχουμε μείζον πολιτικό θέμα, το οποίο αποτελεί εγκληματική παράλειψη αν δεν το αναδείξετε.

Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε, πως σε μία αλυσίδα προμήθειας φαρμάκων, που συμπεριλαμβάνει βιομηχανία, φαρμακαποθήκη, κράτος, ασφαλισμένους και φαρμακοποιούς, πάλι οι φαρμακοποιοί πρέπει να αποδείξουν πως δεν είναι ελέφαντες. Σημειώνουμε, πως οποιαδήποτε πρόταση, όπως αυτή που λανθασμένα ως Δ.Σ., συζητήσατε για 5-10% ποσοστό κέρδους επί των συνταγών αυτών, ανοίγει πλέον διάπλατα, όχι απλά με την ανοχή αλλά με την υποστήριξή μας, την πόρτα της διάλυσης κάθε έννοιας κέρδους στις επιχειρήσεις μας. Δεν είναι «στραβός ο γιαλός». «Στραβά αρμενίζουμε».

Σύντομα πρέπει να δοθεί ένα τέλος, στο χάος το οποίο επικρατεί στον κλάδο μας!

Για τον Φ.Σ. Αχαΐας

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Α.ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ. Ε.ΚΑΜΙΤΣΟΣ