Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ανύπαρκτη η πρόσβαση στα φτηνά φάρμακα στην Ελλάδα της κρίσης (videos)

Στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Παρασκευή διοργανώθηκε μία σημαντική ημερίδα - συνέδριο. Πως θα καταστεί δυνατό να υπάρχει πρόσβαση σε φθηνά φάρμακα στη σημερινή Ελλάδα. Το News 247 Βρέθηκε εκεί καταγράφοντας το σοβαρό πρόβλημα

Στην Ελλάδα του 2013 η πρόσβαση σε σειρά φτηνών αλλά και βασικών φαρμάκων, ακόμα και σε σκευάσματα σωτήρια για την ανθρώπινη ζωή, κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι.

Για αυτόν τον λόγο και στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο κέντρο της Αθήνας, διεξήχθη την Παρασκευή ένα σημαντικό συνέδριο, με τίτλο:


"Πώς μπορούμε να παρέχουμε πρόσβαση σε φτηνά φάρμακα στην Ελλάδα; Η κατάσταση σήμερα και οι πιθανές λύσεις".

Καταρχάς, πρέπει να επισημανθεί το εξής:

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Στην ίδια κατάσταση είναι και η Ισπανία και χώρες της Βαλτικής, δηλαδή οι χώρες οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Το άκρως ανησυχητικό είναι πως ολοένα και μεγαλύτερες ομάδες του πληθυσμού μένουν εκτός αυτού που ονομάζεται σύστημα πρόσβασης στα φάρμακα, επομένως και στη δημόσια υγεία.

Η Els Torreele, διευθύντρια της εκστρατείας για την πρόσβαση στα φάρμακα, Open Society Foundation, είναι αποκαλυπτική, μιλώντας στην κάμερα του News 247.
 
Πραγματικά σοκαριστικά είναι αυτά που αποκαλύπτει ο David Hammerstein, ανώτερος αναλυτής πολιτικής, της TransAtlantic Consumer Dialogue, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Hammerstein σημειώνει πως πολλοί πολίτες στην Ευρώπη δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα σωτήρια για την ανθρώπινη ζωή ενώ συγχρόνως παρασκευάζονται φάρμακα τα οποία ουσιαστικά δεν χρειάζονται.
Γιατί; Διότι έχει αφεθεί το όλο σύστημα στην αγορά και τους κανόνες της.
Ένας από τους συμμετέχοντες ήταν και ο ευρωβουλευτής, Ν. Χρυσόγελος ο οποίος αναφέρθηκε και αυτός στην ανάγκη της ανάπτυξης μίας νέας στρατηγικής για την κρίση, ειδικά την περίοδο της κρίσης.
Πρέπει να σπάσουμε τα μονοπώλια, τονίζει ο κ. Hammerstein συμφωνώντας ουσιαστικά στα όσα προείπε ο κ. Χρυσόγελος.
Ενώ κάνει αναφορά και στη διαφθορά.
Όπως υποστηρίζει η Μελίνα Σπαθάρη, παρά τα αρνητικά δεδομένα η χώρα μας μπορεί να βοηθηθεί μέσα στην κρίση από τα φτηνά γεννόσημα φάρμακα, εάν αλλάξουν αρνητικές τακτικές χρόνων.
Στα θετικά η στήριξη από κόμματα και φορείς.
Η μεγαλύτερη βοήθεια όμως μπορεί και πρέπει να δοθεί από εμάς τους ίδιους, τους πολίτες. Και οι τρόποι είναι πολλοί και όχι απαραίτητα δαπανηροί.