Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Κόντρα για την... κορδέλα! Ποιος θα «μοιράσει» τελικά τα δωρεάν φάρμακα στις ευπαθείς ομάδες

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Για ένα... ψαλίδι και μία κορδέλα οι αδύναμοι οικονομικά ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καθυστερήσουν να πάρουν δωρεάν φάρμακα από τον οργανισμό!

Μαλλιά κουβάρια έγιναν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος με αφορμή τη διανομή δωρεάν φαρμάκων σε οικονομικά αδύναμους ασφαλισμένους ασθενείς.

Η μεγάλη κόντρα, που υποβόσκει καιρό τώρα μεταξύ του Μάριου Σαλμά και του Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου, ξάφνου βγήκε στη φόρα. Ολα ξεκίνησαν όταν...


... ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του να διανείμει δωρεάν φάρμακα σε ασφαλισμένους του οργανισμού οι οποίοι θα πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Μάλιστα ο Λ. Παπαγεωργόπουλος είχε προετοιμάσει και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που θα διένειμαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα για τα οποία οι ασφαλισμένοι δεν θα πλήρωναν καμία συμμετοχή (25%).

Η προβολή αυτή όμως φαίνεται ότι ενόχλησε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ο οποίος έσπευσε να διαμηνύσει ότι δεν θα ισχύσει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ, ενημερώνοντας μάλιστα και σχετικά τους δημοσιογράφους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μ. Σαλμάς τηλεφώνησε ενοχλημένος στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ δίνοντάς του εντολή να αποσύρει την ανακοίνωση. Πηγές αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να δημοσιοποιήσει ο ίδιος το θέμα, δεδομένης και της προβολής που θα λάβει. Γεγονός καθόλου τυχαίο αν σκεφτεί κανείς ότι επίκειται ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός.

Πάντως με βάση τις προετοιμασίες που έχουν γίνει, ο οργανισμός θα διένειμε «φάρμακα όλων των θεραπευτικών κατηγοριών, χωρίς συμμετοχή, σε ασφαλισμένους που έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, με διαδικασία που θα εποπτεύει ο οργανισμός και κατόπιν υπόδειξης των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών». Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μάλιστα είχε δημοσιοποιήσει και τις διευθύνσεις συγκεκριμένων φαρμακείων του οργανισμού από όπου οι ασθενείς θα λάμβαναν τα δωρεάν φάρμακα.

Στο μεταξύ, από το κόσκινο της τρόικας περνούν όλα τα δημόσια νοσοκομεία καθώς με έγγραφό της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας που φέρει τη... σφραγίδα της τρόικας, ζήτησε εντός 24ώρου να ενημερωθεί γραπτώς για όλα τα οικονομικά δεδομένα, τους εργαζομένους, τις συγχωνεύσεις και μεταξύ άλλων τις προμήθειες.

Ειδικότερα με πολυσέλιδο, τροϊκανικής... έμπνευσης έγγραφο που έφθασε σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα την Τετάρτη (5.6.2013), ζητούνται άμεσα στοιχεία για τους προϋπολογισμούς, τα τμήματα αλλά και την κινητικότητα του προσωπικού.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το έγγραφο περιελάμβανε αγγλικό κείμενο με πρόχειρη μετάφραση στα ελληνικά, γεγονός που κάνει τους περισσότερους συνδικαλιστές να πιστεύουν πως προήλθε διά χειρός τρόικας.

Στο πολυσέλιδο έγγραφο ζητούνται μεταξύ άλλων στοιχεία για:

* Την πρόοδο των συγχωνεύσεων των κλινικών.

* Τις μετακινήσεις του προσωπικού.

* Την υλοποίηση των μνημονιακών προϋπολογισμών αλλά και αν αυτοί παρουσιάζουν απόκλιση, πού οφείλεται.

* Το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και το ποσοστό χρήσης των γενόσημων φαρμάκων σε κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά.

* Την είσοδο των ιδιωτών ελεγκτών στα νοσοκομεία.

* Την πρόοδο από την είσπραξη του εισιτηρίου των 5 ευρώ, καθώς και για τα έσοδα από κατηγορίες ατόμων που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Η τρόικα αναμένεται να επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας την επόμενη εβδομάδα (12,13,14) προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά όλες οι δαπάνες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μ. Σαλμά πάντως, από την αρχή του έτους η φαρμακευτική δαπάνη κινείται προς την επίτευξη του στόχου, με τον Μάιο να αποτελεί τον πρώτο μήνα που όχι μόνο επιτυγχάνεται, αλλά κλείνει και κάτω από το επιδιωκόμενο, στα 190 εκατομμύρια ευρώ

Αντίθετα, στη δαπάνη των διαγνωστικών κέντρων στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση των 60 εκατομμυρίων, αποτέλεσμα των μειώσεων στις εξετάσεις, αλλά θα χρειαστεί να δοθούν και 30 εκατομμύρια επιπλέον. Ετσι, ο ΕΟΠΥΥ θα αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα ελέγχου ως προς τα διαγνωστικά κέντρα.