Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΕΦΕΧ: Κέρδος για τη χώρα η άρση της διατίμησης στα ευρείας χρήσεως φάρμακα

Η διατήρηση της διατίμησης στα φαρμακευτικά προϊόντα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) αποτελεί στρέβλωση, που αποστερεί τη χώρα από έσοδα, αλλά και από την είσοδο στην αγορά καινοτόμων φαρμάκων ευρείας χρήσης με σημαντικές επιπτώσεις στη συνολική υγειονομική δαπάνη, τόνισε ο κ. Γερ. Κοσμάτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως και CEO της Johnson & Johnson Hellas Consumer Products SA, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Shaping the Future of Healthcare in Greece», το οποίο διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα από τους Financial Times.

 

«Χάνουμε την ευκαιρία να έλθουν στην Ελλάδα νέα προϊόντα» τόνισε ο κ. Κοσμάτος σημειώνοντας ότι μια αλλαγή πολιτικής θα οδηγήσει σε αύξηση των κατηγοριών που κυκλοφορούν, θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις για εγχώρια παραγωγή, θα τονώσει την απασχόληση, θα στηρίξει τον κλάδο των φαρμακοποιιών σε μια δύσκολη περίοδο, ενώ θα φέρει κι έσοδα στα δημόσια ταμεία, ενώ θα αποσυμφορήσει και το σύστημα υγείας. «Κάθε ένα δολάριο που πηγαίνει σε ΜΗΣΥΦΑ εξοικονομεί 6 στο σύστημα υγείας βάσει ερευνών στις ΗΠΑ», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις μόνο χώρες της Ευρώπης που υπάρχει διατίμηση για τα ευρείας χρήσεως φάρμακα (Οι άλλες είναι η Λετονία και η Τσεχία). «Στην Ελλάδα το 5-7% της αγοράς φαρμάκου προέρχεται από τα ΜΗΣΥΦΑ, ενώ στην Ε.Ε. είναι στο 24%» τόνισε χαρακτηριστικά για το θέμα, που αποτελεί ένα κι από τα ζητήματα που η τρόικα αναμένεται να συζητήσει κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώνεται ήδη πίεση από τους δανειστές ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση για άρση της διατίμησης, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι θετικό στην προοπτική, που ωστόσο αποτελεί λεπτό ζήτημα καθώς, πέρα από τη διατίμηση, υπάρχει και θέμα με τον χώρο διάθεσης. Πρόσφατα ο ΕΦΕΧ και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλγος, που στηρίζει την επιλεκτική απελευθέρωση τιμής συγκεκριμένων σκευασμάτων, αλλά όχι της διάθεσης σε S/M, περίπτερα κλπ, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ, και συνολικά της αυτό-θεραπείας στην Ελλάδα με στόχο την εξέλιξη των φαρμακείων σε σύγχρονα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

www.tovima.gr