Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Θ. Ντούσκας στον «Πρωινό Λόγο»: «Δεν μπορεί το φάρμακο να πουλιέται σε... σουπερμάρκετ!»

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΤΟΥΣΚΑ
Γραμματέα Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων

* Τον τελευταίο καιρό ακούμε για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να επιτρέψει την πώληση κάποιων βιταμινών από άλλα κανάλια διανομής σε σχέση με τώρα. Μιλάμε για μια κατηγορία «light» βιταμινών, όπως έχουν χαρακτηριστεί, που εντάσσονται στην κατηγορία των τροφίμων και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα βιταμινούχα σκευάσματα κάποιων εταιριών από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Διαρροές» του Υπουργείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της...


... πώλησης απευθείας από τα σουπερμαρκετ και των λεγόμενων ΜΗΣΥΦΑ, φαρμάκων δηλαδή που δεν χρειάζονται απαραίτητα ιατρική συνταγή, κατηγορία η οποία περιλαμβάνει παυσίπονα,αναλγητικές κρέμες κ.α. σκευάσματα. Όλα αυτά γίνονται μετά από πιέσεις της Τρόικας για απελευθέρωση της τιμής αυτών των φαρμάκων με σκοπό την περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Να υπενθυμίσουμε ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και μάλιστα διατιμημένο, που σημαίνει πως έχει την ίδια τιμή σε όλη την Επικράτεια.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά και για το έτος που διανύουμε έχει καθοριστεί στα 2,4 δις ευρώ, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στην επιβάρυνση του ασφαλισμένου κατά την συνταγογράφηση φαρμάκων πρωτότυπων, στην μη αποζημίωση πολλών φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ (αρνητική λίστα), αλλά και στην σημαντική πτώση των τιμών και σε μικρότερο βαθμό στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Με τη διάθεση λοιπόν κάποιων κοινών φαρμάκων απο αλυσίδες σουπερμαρκετ ο ασθενής θα παίρνει από το ράφι το φάρμακο που χρειάζεται σε τιμή, όπως προσδοκά το Υπουργείο, αρκετά χαμηλότερη.

Όμως, η εμπειρία έχει καταδείξει ότι σε όσες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης έγινε διάθεση ΜΗΣΥΦΑ απο χώρους εκτός φαρμακείου, η τιμή τους ανέβηκε αισθητά σε σχέση με πριν, με αποτέλεσμα την απόσυρση αυτών των φαρμάκων και την επαναφορά τους στο φυσικό τους χώρο, το φαρμακείο.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο κοινά και ευρείας κατανάλωσης είναι τα ΜΗΣΥΦΑ, δεν παύουν να είναι φάρμακα και κατ’ επέκταση να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που τυχόν λαμβάνει ο ασθενής - καταναλωτής.

Για παράδειγμα, μια απλή βιταμίνη που περιέχει το συστατικό ginseng αντενδείκνυται να λαμβάνεται από ανθρώπους με προβλήματα υπέρτασης, ακόμα και η απλή παρακεταμόλη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ηπατοτοξικότητας σε μακροχρόνια χορήγηση.
Ποιος λοιπόν θα ενημερώσει τον ασθενή στο σουπερμαρκετ για όλα αυτά; Ποιος θα δώσει τη φαρμακευτική συμβουλή για τη σωστή δοσολογία, για τον τρόπο χορήγησης, για τις ανεπιθύμητες ενέργειες, για τις τροφές που πρέπει να αποφεύγονται και γενικά για όλο το φάσμα δράσης ενός φαρμάκου ώστε αυτό να είναι ασφαλές;

Είμαστε της άποψης ότι το μέτρο θα ναυαγήσει στην εφαρμογή του, οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ θα απελευθερωθούν αλλά δεν πρόκειται να μειωθούν. Εν κατακλείδι, το πιο ουσιώδες στο ευαίσθητο τούτο θέμα είναι άλλο, κάτι παραπέρα από την τιμή του φαρμάκου.

Η ανθρώπινη ζωή και υγεία που τίθεται σε επισφάλεια με την συγκεκριμένη κίνηση του Υπουργείου Υγείας είναι το πιο σημαντικό. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τιμές και αριθμούς και το φάρμακο είναι συνυφασμένο με τη συμβουλή του φαρμακοποιού στο χώρο παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας, το ελληνικό Φαρμακείο.

Ας μη λησμονούμε ότι ένα σκεύασμα όταν δεν δίδεται «δια χειρός φαρμακοποιού», από φάρμακο μπορεί πολύ εύκολα δυστυχώς να γίνει φαρμάκι...