Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ο νέος διοικητής του ΕΟΠΥΥ στον Αθήνα 984: «Ο ΕΟΠΥΥ έχει 100 εκατ.ευρώ το μήνα λιγότερες εισροές απ’ ότι εισφορές»

Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, μίλησε στις 23/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Ο ΕΟΠΥΥ έχει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ το μήνα λιγότερες εισροές απ’ ότι εισφορές. Ελπίζουμε, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, η κατάσταση να βελτιωθεί, δεδομένου ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο διακανονισμός οφειλόμενων εισφορών στο ΙΚΑ και έχει σταθεροποιηθεί το ύψος της ανεργίας.

Παραδοσιακά, μάλιστα, το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου είναι πάντα...


... καλύτερο από πλευράς εισφορών για το μεγάλο ταμείο, το ΙΚΑ. Επιπλέον, το υπουργείο, μέσα από το πολυνομοσχέδιο των προηγούμενων ημερών, προσδιόρισε, πολύ έγκαιρα, το περίφημο claw back, με το οποίο οι περισσότερες από τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα προϋπολογισμένα όρια. 

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από τους προμηθευτές θα πάρουν λιγότερα χρήματα, από αυτά που θα έχουν πιστώσει στον ΕΟΠΥΥ, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεφύγει ο προϋπολογισμός στο επίπεδο των δαπανών …».

* Για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών:

«Στόχος είναι να εντείνουμε τους ρυθμούς αποπληρωμής. Για παράδειγμα, μέχρι τέλος Ιουλίου θα πληρωθούν περίπου 108 εκατομμύρια ευρώ σε γιατρούς από παλαιά χρέη του ΟΠΑΔ. Αλλά και οι άλλες παλιότερες οφειλές μπαίνουν σταδιακά σε δρόμο αποπληρωμής. Οι τρέχουσες οφειλές, επίσης, έχουν καθυστέρηση…».

* Για την διαθεσιμότητα – κινητικότητα στο χώρο της υγείας:

«Ο ΕΟΠΥΥ δεν μετέχει στην κινητικότητα – διαθεσιμότητα. Δεν είναι στα σχέδια του υπουργείου, η συμμετοχή του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ στην διαδικασία αυτή. Στον ΕΟΠΥΥ θα έρθει προσωπικό, δεν θα φύγει κανείς… Ο χαρακτήρας κάποιων νοσοκομείων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα αλλάξει και θα απελευθερωθούν δομές. Τις δομές αυτές θα τις αξιοποιήσει ο ΕΟΠΥΥ, για να εγκαταστήσει μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας για τους ασφαλισμένους. Με αυτή την έννοια, μπορούμε να πούμε ότι από όλη αυτή την κινητικότητα στο χώρο της υγείας και των νοσοκομείων, ο ΕΟΠΥΥ θα επωφεληθεί…».

Σε άλλο σημείο είπε: «Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει οργανόγραμμα. Είναι μια από τις προτεραιότητες που έχουμε βάλει, ώστε μέσα στους επόμενους μήνες, να αποκτήσει. Ο κανονισμός παροχών υπηρεσιών υγείας προβλέπει κάποια πράγματα που δεν υλοποιούνται. Στόχος είναι και να αναμορφώσουμε τον κανονισμό παροχών υγείας, αλλά και να εξασφαλίσουμε την οδοντιατρική κάλυψη ».