Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Κίνητρα για επενδύσεις στο φάρμακο

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Στην προσέλκυση επενδύσεων που θα αφορούν στην ενίσχυση της ποσότητας και του αριθμού των φαρμακευτικών σκευασμάτων που θα παράγονται σε μονάδες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στοχεύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δίνοντας κίνητρα στις ξένες φαρμακευτικές να μεταφέρουν εδώ τις γραμμές παραγωγής τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του υπουργού Υγείας, το σχέδιο που μελετάται και που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, προβλέπει πως οι πολυεθνικές εταιρείες που θα επιλέξουν να μεταφέρουν στην Ελλάδα τις γραμμές τους θα καταβάλλουν στο τέλος πολύ μικρότερη επιστροφή επί των πωλήσεων τους (μέσω του μηχανισμού του claw back).



Στην ίδια λογική, αυτό που εξετάζεται είναι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που διατηρούν εδώ τις μονάδες τους να πληρώνουν λιγότερα για τις πωλήσεις που πραγματοποιούν, ενώ αντίθετα οι πολυεθνικές που πραγματοποιούν μόνο εισαγωγές σκευασμάτων να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό επιστροφής από αυτό που ισχύει σήμερα. Στόχος είναι να ενισχυθεί όσο γίνεται περισσότερο η συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο εθνικό ΑΕΠ, αφετέρου να δημιουργηθούν νέες προοπτικές για επενδύσεις στις εγχώριες μονάδες παραγωγής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως μέσα στις βασικές προτεραιότητες του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη, όπως ο ίδιος είχε διευκρινίσει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν η δημιουργία επενδυτικού κλίματος για την ενίσχυση του ελληνικού φαρμάκου.

Ήδη πάντως φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα το τελευταίο διάστημα αναφορικά με επικείμενες συνέργειες ανάμεσα σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες, με τελευταίο παράδειγμα την πρόσφατη ανακοίνωση της συνεργασίας για την παραγωγή ενός φαρμάκου και την μετέπειτα του εξαγωγή στην Κίνα μεταξύ της φαρμακευτικής Φαρμασέρβ-Lilly και της φαρμακοβιομηχανίας Βιανέξ. Παράλληλα, όπως λένε οι πληροφορίες, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αναζήτηση συνεργασιών και στη Ρωσία από ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου.

Περαιτέρω ώθηση στα επενδυτικά σχέδια της φαρμακοβιομηχανίας αναμένεται εξάλλου να δώσει η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία εξελίσσεται πλέον με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, αλλά και η κατάρτιση ενός σταθερού χρονοδιαγράμματος για την αποπληρωμή των εταιρειών σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να μην δημιουργούνται νέα χρέη.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, όπως επισημαίνουν τέλος πηγές από το υπουργείο, αναμένεται να ευνοηθούν και από τις επικείμενες αλλαγές στην τιμολόγηση των σκευασμάτων, οι οποίες θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται από το Σεπτέμβριο, καθώς έμφαση θα δοθεί στην προώθηση των γενόσημων φαρμάκων και στη δυναμική τιμολόγησή τους, ανάλογα με τις πωλήσεις που καταγράφουν.

capital.gr




Πηγή:www.capital.gr