Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Δυο ματιές στο πώς αντιμετωπίζουν στη Γαλλία το θέμα των e-shop

19 Ιουλίου 2013 - Γαλλία: Τα φάρμακα δεν πρέπει να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ


Η Γαλλίδα Υπουργός Υγείας Marisol Touraine επιβεβαίωσε ότι η πώληση φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ δεν θα πρέπει να επιτρέπεται και δεν προβλέπεται από τη γαλλική κυβέρνηση, ανέφερε η Les Echos τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα της.

Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική αντιμονοπωλιακή αρχή υποστήριξε την πώληση των over-the-counter (OTC) φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην εν λόγω αγορά, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των τιμών.




Η Touraine όμως πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε να επικεντρωθεί κυρίως στην εξασφάλιση ότι τα κανάλια διανομής φαρμάκων θα παραμείνουν ασφαλή και στον περιορισμό της κατανάλωσης των φαρμάκων. Η υπουργός έκανε τα σχόλια κατά τη στιγμή της έναρξης της online πώλησης των φαρμάκων στη Γαλλία, μια ενέργεια την οποία ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την πώληση των OTC φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, αναφέρει η εφημερίδα.

Online πωλήσεις των φαρμάκων: "πολύ περιορισμένη" για τώρα


Η Le Monde της Παρασκευής (σελ.9) δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με αυτό το νέο κανάλι διανομής, υπογραμμίζοντας ότι είναι "πολύ περιορισμένη" για τώρα, και αυστηρά ρυθμιζόμενο.

Μόνο 36 φαρμακεία, από τα πάνω από τα 23.000 τα οποία δραστηριοποιούνται στη Γαλλία, πήραν τελικά την άδεια να ανοίξουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Η εφημερίδα πήρε συνέντευξη από αρκετούς από τους φαρμακοποιούς στους οποίους είχε δοθεί το πράσινο φως και οι περισσότεροι σημείωσαν ότι η ιστοσελίδα τους, θα έχει μόνο μια τοπική πελατειακή βάση, και ότι αυτό το κανάλι δεν πρόκειται να αλλάξει τον κύκλο εργασιών τους.

Αλλά το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο που επιβάλλει η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αντίσταση από κάποιους παίκτες, όπως η ιστοσελίδα 1001pharmacie, μια εταιρεία που συγκεντρώνει 170 φαρμακεία. Ο πρόεδρός της, Cédric O'Neil, υποστηρίζει ένα μοντέλο που θα επιτρέψει το άνοιγμα των δικτυακών τόπων που λειτουργούν από αρκετά φαρμακεία, η οποία δεν είναι δυνατόν με τον ισχύοντα κανονισμό. Είπε ότι έχει καταθέσει μήνυση ενώπιον του Conseil d'Etat, το γαλλικό ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, για να πάρει τις αλλαγές στο κείμενο


FARMAKOPOIOI: ο διάλογος εκεί είναι φανερό ότι γίνεται με ειλικρίνεια, ρεαλισμό και ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα της Δημόσιας Υγείας. Ελπίζουμε να γίνει το ίδιο και στη χώρα μας