Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

«Βόμβα» τα χρέη 11 δισ. στα Ταμεία

Πάνω σε μια «βόμβα» των χρεών των επιχειρήσεων, εμπόρων, βιοτεχνών και ελεύθερη επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ (από 10,6 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2012) κάθεται η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», προκειμένου να αποφύγει την έκρηξη σε συνεργασία με την τρόικα θα στραφεί κατά των οφειλετών – με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις ακινήτων και μπλοκάρισμα κρατικών ενισχύσεων, επιστροφών φόρων, ακόμη και των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους αγρότες που οφείλουν στον ΟΓΑ.

 

Τα πράγματα έχουν αγριέψει καθώς το ποσό αυτό ισοδυναμεί με τις ασφαλιστικές εισφορές ενός έτους ή με τις χρηματοδοτικές ανάγκες που εκτιμάται ότι θα έχει ο κρατικός προϋπολογισμός ως το 2016 – δηλαδή ένα ολόκληρο πακέτο – και όσο διαρκεί η ύφεση διευρύνεται.

Με αυτά τα δεδομένα η τρόικα που έχει «φακελώσει» όχι μόνο όλα τα Ταμεία αλλά και τους οφειλέτες, έδωσε σαφείς εντολές στην κυβέρνηση:

1.Να θέσει σε εφαρμογή και να υποστηρίξει τη ρύθμιση της «νέας αρχής» στην οποία μπορούν να υπαχθούν όλοι όσοι οφείλουν ποσά προς τα Ταμεία ως 5.000 ευρώ, δηλαδή πάνω από 590.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

2.Να προχωρήσει στην άμεση λειτουργία και στελέχωση του Κέντρου Είσπραξης Ανείσπρακτων Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την αναγκαστική είσπραξη των καθυστερούμενων εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με το έργο έχει επιφορτιστεί ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης ενώ από την τρόικα συντονιστής είναι ο κ. Πατρίκ Ντε Μετς που έχει δώσει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όλη την τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση του καυτού αυτού προβλήματος.

Η έκθεση

Όπως επισημαίνει στην τελευταία έκθεση ελέγχου που έγινε τον Ιούλιο «μπορεί η νομοθεσία για την ίδρυση του ΚΕΑΟ να έχει θεσπιστεί, αλλά υφίστανται ορισμένα κρίσιμα ζητήματα για την επιτυχή εφαρμογή του».

Αυτά είναι:

-Εκπόνηση και σύσταση της σωστής οργανωτικής δομής του Κέντρου με περιορισμένο αριθμό περιφερειακών γραφείων.

-Καθορισμός των επιχειρησιακών απαιτήσεων και διαδικασιών για τη διαβίβαση των οφειλών από όλα τα Ταμεία στο Κέντρο.

-Δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τους οφειλέτες.

-Καθιέρωση για όλες τις καθυστερούμενες οφειλές της δυνατότητας άμεσης καταβολής μέσω των τραπεζών χωρίς καμία παρέμβαση από τις επιχειρησιακές μονάδες των σχετικών Ταμείων.

-Εντοπισμός διαδικαστικών αλλαγών και η αναγκαία κατάρτιση του προσωπικού.

-Διασύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Η τρόικα πρότεινε τρία βασικά φίλτρα για την παραπομπή των υποθέσεων οφειλών στο νέο ΚΕΑΟ:

1.Πρόσφατες οφειλές ορίζονται εκείνες που έχουν διάρκεια μικρότερη των 6 μηνών.

2.Μη αμφισβητούμενες οφειλές.

3.Όλες οι οφειλές που υπερβαίνουν το όριο των 5.000 ευρώ.

Εντός του Σεπτεμβρίου 200 υπάλληλοι πρέπει να αναλάβουν καθήκοντα στο ΚΕΑΟ και ως το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάθεση καθηκόντων και η εξωτερική πρόσληψη 400 επιπλέον υπαλλήλων αναγκαστικής είσπραξης.

Παρακράτηση επιδοτήσεων

Ειδικά για τον ΟΓΑ η τρόικα απαιτεί να χρησιμοποιηθούν πληροφορίες από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) που θα επιτρέψει τον συμψηφισμό κοινοτικών επιδοτήσεων με οφειλές από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Ως τότε θα είναι αδύνατον να διαγραφεί οποιοδήποτε χρέος ενός οφειλέτη του ΟΓΑ.

www.newbeast.gr