Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

«Εθιμικό δίκαιο τα δώρα από τις εταιρείες στους γιατρούς» λέει ο συντονιστής διευθυντής κλινικής του Ευαγγελισμού (video)

Σάλος έχει προκληθεί με τις αποκαλύψεις του υπουργείου Υγείας για τη λεηλασία του ΕΟΠΥΥ με τη μέθοδο της υπερσυνταγογράφησης.

Ταξίδια, ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, είναι μερικά από τα δώρα που λαμβάνουν γιατροί από φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να συνταγογραφουν συγκεκριμένα φάρμακα τους.

Γενικός γιατρός της Μακεδονίας, μέσα σε μόνο ένα μήνα, συνταγογράφησε...


... 4.388 συνταγές, δηλαδή, 150 με 200 συνταγές την ημέρα!

Ενώ ένας άλλος, παθολόγος στην Αττική, συνταγογραφούσε σκευάσματα συγκεκριμένης πολυεθνικής σε ποσοστό 85% με μηνιαίο τζίρο 85.000 ευρώ.

Άλλος γιατρός, στις Σέρρες, έφτασε στο σημείο να συναγογραφει 2.700 συνταγές σε ένα μήνα, αξίας 120.000 ευρώ.

Να δοθούν τα στοιχεία των επίορκων γιατρών στη δημοσιότητα, ζητούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, αλλιώς θα τα ζητήσουμε μέσω εισαγγελέα, διαμηνύει ο πρόεδρος της ένωσης

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του τέως καθηγητή Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Ι. Στ. Παπαδόπουλου: «Πολύ μεγάλο ποσοστό των γιατρών παίρνει χρήματα από εταιρείες. Η εταιρεία μπορεί να δίνει χρήματα, μπορεί να δίνει δώρα (πχ. να πει ο γιατρός ότι θέλω έναν υπολογιστή), μπορεί να πληρώνει συνέδρια, μπορεί να πληρώνει ταξίδια, εξαρτάται από το πόσο καταναλωτικός είναι ο γιατρός.»

«Είναι πλέον εθιμικό δίκαιο κάποια δώρα σε γιατρούς, κυρίως ταξίδια. Έτσι κόβεται ο ομφάλιος λώρος, όταν με αναγκάσουν να συνταγογράψω δραστική ουσία, τελειώνει η σχέση μου με την εταιρεία. Διότι υπάρχουν δέκα εταιρείες μετά», τονίζει ο συντονιστής διευθυντής κλινικής του Ευαγγελισμού.

«Δεν έχουν γίνει επαρκείς έλεγχοι, από τα 7.500 σκευάσματα έχουν γίνει μόλις 500 έλεγχοι.», απαντά ο πρόεδρος των ιατρών ΕΟΠΥΥ κ. Ελευθερίου.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA: