Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Χρωστάτε στο Δημόσιο; Ξεχάστε την επιστροφή φόρου! Εντολή στις εφορίες για συμψηφισμό

Όλα έχουν να κάνουν με τα νούμερα. Με τους αριθμούς. Μπορεί να υπάρχει το περιβόητο και πολυπόθητο πλεόνασμα, αλλά το ταμείον είναι μείον. Και πρέπει να γεμίσει πριν έρθει η τρόικα.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει έσοδα με την πάγια ρύθμιση και αυτή της «τελευταίας ευκαιρίες» φαίνεται πως πέφτει (ξανά) στο κενό. Οπότε; Στο κάδρο μπαίνουν οι επιστροφές φόρου. Φ
έτος οι επιστροφές φόρου είναι περισσότερες. Ίσως να ξέχασε να προσθέσει πως πολλές από αυτές δε θα φτάσουν στα χέρια των δικαιούχων τους. 





Με τη δεδομένη υστέρηση στα έσοδα, το υπουργείο Οικονομικών έβγαλε φιρμάνι προς τις εφορίες: όποιος χρωστάει, επιστροφή φόρου δε θα δει!

Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να «μπλοκάρει» τις επιστροφές φόρου για όσους έχουν χρέη στο Δημόσιο. Αλλά το κάνει ΚΑΙ για εκείνους που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους!
Και επιστροφή θα πάρουν μόνο όσοι χρωστούν, αλλά τα χρέη τους είναι λιγότερα από την επιστροφή που έχουν λαμβάνειν...

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, όπως γράφει το Euro2day.gr, οι εφορίες θα πρέπει να συμψηφίζουν με τα ποσά των επιστροφών φόρου:

- Βεβαιωμένες οφειλές για χρέη προς το Δημόσιο, είτε είναι ληξιπρόθεσμα είτε όχι
- Βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά
- Βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή
- Παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους




Αν το χρέος του φορολογούμενου είναι μεγαλύτερο από την επιστροφή που θα παρακρατηθεί, τότε ο οφειλέτης πρέπει να... τρέξει να το τακτοποιήσει. Αν δεν το κάνει θα αντιμετωπίσει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, όπως προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.