Σε επανασχεδιασμό της στρατηγικής για τη φαρμακευτική πολιτική προχωρά το υπουργείο Υγείας, προωθώντας αλλαγές τόσο στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, όσο και στον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι. Τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου, τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν αναλάβει να εκτιμήσουν την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης σε συνάρτηση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις, και έχοντας ήδη προχωρήσει σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς, παρουσίασαν χτες στον υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη το σχέδιο για τις αλλαγές που επίκεινται στον τομέα του φαρμάκου… σχέδιο το οποίο θα παρουσιαστεί και στην τρόικα στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Στην Επιτροπή Τιμολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων συμμετείχαν και στελέχη της Task Force.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του υπουργείου, η πορεία της δαπάνης εξελίσσεται ικανοποιητικά μέχρι στιγμής και «εντός στόχου», εντούτοις απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις σε θέματα σχεδιασμού, προκειμένου να μην υπάρχουν «δυσάρεστες εκπλήξεις» την επόμενη χρονιά. Σημειώνεται ότι το ύψος του ποσοστού της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει αποφασισθεί για το 2014 είναι το 1,3% του ΑΕΠ, από το οποίο το 0,3% αφορά τη νοσοκομειακή και το 1% την εξωνοσοκομειακή δαπάνη.
Από την παρουσίαση των μέτρων για τη συγκράτηση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα, ξεχωρίζει η κατάργηση της αποζημίωσης του 50% που πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει αντί για γενόσημο, σκεύασμα του οποίου έχει λήξει η πατέντα προστασίας του. Εάν δηλαδή ο ασφαλισμένος προτιμήσει ακριβότερο φάρμακο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει φθηνότερο γενόσημο στη θεραπευτική κατηγορία του, τότε θα πρέπει ο ίδιος να πληρώσει όλη τη διαφορά και όχι τη μισή. Στόχος είναι η εφαρμογή του παραπάνω μέτρου να συμβάλει στην αύξηση της διάθεσης και της ζήτησης στην αγορά των γενόσημων φαρμάκων στο 60%, ώστε το ποσοστό κατανάλωσής τους να πλησιάσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Σε συνέχεια των κινήτρων που δίνονται για μεγαλύτερη διείσδυση των γενόσημων σκευασμάτων, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση, ανήκει και η πρόταση για κατάργηση της κλιμακωτής εισφοράς των φαρμακείων επί των πωλήσεων που πραγματοποιούν (rebate) για κάθε κουτί γενοσήμου που θα διαθέτει ο φαρμακοποιός. Για όποιο φαρμακείο πιαστεί ο στόχος της διάθεσης των γενοσήμων στο 60%, θα καταργείται για το συγκεκριμένο φαρμακείο όλο το rebate όλων των φαρμάκων για τον συγκεκριμένο μήνα.
Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ακόμη, στο νέο δελτίο τιμών, το οποίο τίθεται σε ισχύ από τις 16 Σεπτεμβρίου, προβλέπονται μειώσεις στην τιμή 600 περίπου σκευασμάτων, που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει ακόμη και το 50%. Οι ανατιμολογήσεις δείχνουν ότι θα γίνονται δυο φορές τον χρόνο, κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο, ώστε να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των τιμών με βάση τις αλλαγές στις τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να βγαίνει πάντα ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων. Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΦ έχει μάλιστα αποφασίσει να εντατικοποιήσει και να επεκτείνει τους ποιοτικούς ελέγχους ασφάλειας και θεραπευτικής αποτελεσματικότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων, με δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η Υπουργική Απόφαση με τον καθορισμό των προϋποθέσεων χορήγησης και τα κριτήρια περιορισμών στη συνταγογράφηση κυρίως των νέων, καινοτόμων και υψηλού κόστους φαρμάκων, 100 περίπου εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο τιμών και πολλά εκ των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης και μηδενικής συμμετοχής του ασθενούς.
Και ενώ για τα παραπάνω θέματα φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία, «διχάζει» το ζήτημα της απελευθέρωσης της τιμής και της διάθεσης των φαρμάκων ευρείας χρήσης που δεν συνταγογραγρούνται και δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως είναι τα αναλγητικά και τα συμπληρώματα διατροφής. Όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και για τα δύο θέματα, ωστόσο και οι φαρμακοποιοί αλλά και η φαρμακοβιομηχανία τίθενται κατά των αλλαγών.
Από την πλευρά τους, στελέχη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, τα οποία εξέθεσαν τις απόψεις τους στην ομάδα εργασίας του υπουργείου, τίθενται θετικά απέναντι στην αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, μέσω των οποίων υπάρχει έλεγχος της δαπάνης, θεωρούν όμως πως το όφελος που θα σημειωθεί από τη συγκράτηση θα πρέπει να διατεθεί για νέες επενδύσεις, και πιο ειδικά στην κυκλοφορία νέων πρωτότυπων φαρμάκων.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή:www.capital.gr