Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Βραβείο για την αντικαπνιστική προσπάθεια ΕΕ - Μπάρτσα

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα (ELF) και η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS) ανακοινώνουν ότι το πρόγραμμα 'Quit Smoking with Barça' (www.quitsmokingwithbarca.eu) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Μπαρτσελόνα βραβεύτηκε με το βραβείο ELF 2013 στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (φωτό).
Η εκστρατεία, στην οποία έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 70.000 καπνιστές από ολόκληρη την Ευρώπη προκειμένου να κόψουν το κάπνισμα, είναι η πρώτη πρωτοβουλία τέτοιου τύπου που αναλαμβάνει μεγάλος δημόσιος οργανισμός σε συνεργασία με έναν κορυφαίο παγκοσμίως αθλητικό σύλλογο.



Έτυχε ιδιαίτερης αναγνώρισης από την επιστημονική και την ιατρική κοινότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη για την προσπάθειά της να προάγει τα μακροχρόνια οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος.
Το Βραβείο ELF παρουσιάστηκε στην τελετή έναρξης του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (7 – 11 Σεπτεμβρίου 2013), εκδήλωση στην οποία συγκεντρώνονται 20.000 επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην πνευμονολογική ιατρική.
Η εκστρατεία 'Quit Smoking With Barça' έχει αναγνωριστεί ειδικά για τη συνεισφορά της στη βελτίωση της υγείας των πνευμόνων των ευρωπαίων πολιτών.

Ομόφωνη

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ELF, Monica Fletcher, η απόφαση για τη βράβευση της εκστρατείας ήταν ομόφωνη: «Αυτό που μας εντυπωσίασε σε αυτήν την εκστρατεία ήταν η μοναδική της προσέγγιση σε ανθρώπους που δεν είχαν καταφέρει να κόψουν το κάπνισμα ή δεν είχαν προσπαθήσει καν.
Η εκστρατεία τους βοήθησε να κερδίσουν οριστικά τον αγώνα κατά του καπνίσματος και είχε, ως αποτέλεσμα, σημαντικό αντίκτυπο στην κοινή μας προσπάθεια να τονίσουμε τη σημασία της καλής υγείας των πνευμόνων.»
Η γενική διευθύντρια της ΓΔ Υγείας και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Paola Testori Coggi, δήλωσε ότι η κοινή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Μπάρτσα υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την από κοινού δράση τους και επισήμανε:
'Μας τιμά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ μαζί με τον ποδοσφαιρικό σύλλογο της Μπαρτσελόνα για να λάβουμε αυτό το βραβείο για την εκστρατεία. Είμαι ικανοποιημένη που αναγνωρίζεται ο θετικός αντίκτυπος που είχε αυτή η συνεργασία από μια ευρύτερη κοινότητα υγείας.
70.000 Ευρωπαίοι έχουν εγγραφεί στην πρωτοβουλία και περίπου 400.000 καπνιστές προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα μέσω του iCoach, του εργαλείου διακοπής του καπνίσματος που χρησιμοποιείται από την ευρύτερη εκστρατεία 'Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα'.
Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να εμπνέουμε περισσότερους ανθρώπους να δρέπουν τα οφέλη μιας ζωής χωρίς τσιγάρο'. 

Δύναμη

Ο Δρ. Jordi Monés, προϊστάμενος του ιατρικού τομέα του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Μπαρτσελόνα και η κινητήριος δύναμη πίσω από την ανάμειξη του συλλόγου στην εκστρατεία, δήλωσε:
'Είμαστε ενθουσιασμένοι που μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας.
Είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ στην πόλη μας, την Μπαρτσελόνα, για να λάβουμε αυτό το βραβείο του ELF.
Το βραβείο αυτό δείχνει ότι το μήνυμά μας ευτυχώς εισακούεται και οι συντονισμένες προσπάθειές μας έχουν θετικό αποτέλεσμα.
Στην Μπάρτσα ενστερνιζόμαστε πλήρως το σύνθημά μας «είμαστε παραπάνω από ένας αθλητικός σύλλογος» και προάγουμε τις αξίες του σεβασμού, της υγείας και της κοινωνικής δέσμευσης. Το πρόγραμμα «Quit Smoking With Barça» μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη το σύνθημά μας'.

Θάνατοι

Το κάπνισμα είναι η πλέον σημαντική αιτία θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ευθύνεται για περίπου 700.000 θανάτους ετησίως.
Ένας στους τέσσερις θανάτους (26%) επί του συνόλου θανάτων από καρκίνο στην ΕΕ οφείλεται στο κάπνισμα, το οποίο ευθύνεται επίσης για το 85% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στην ΕΕ.2
Η εκστρατεία 'Quit Smoking With Barça' εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 για να συνεχίσει την επιτυχία της εκστρατείας της Ευρωπαϊκή Επιτροπής 'Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα' (www.exsmokers.eu).
Αξιοποιώντας την υποστήριξη εκατομμυρίων υποστηρικτών της Μπάρτσα, η χωρίς προηγούμενο αυτή σύμπραξη στοχεύει να βοηθήσει πολλούς ακόμα από τους 140 εκατομμύρια καπνιστές της Ευρώπης να κερδίσουν οριστικά τον αγώνα κατά του καπνίσματος.
www.iatronet.gr