Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

"Κόψτε και άλλο από το φάρμακο" λέει η τρόικα


Ακόμη χαμηλότερα θέλει να βάλει τον πήχη της φαρμακευτικής δαπάνης για την επόμενη διετία η τρόικα, πιέζοντας για νέες μειώσεις, καθώς παρά τη μεγάλη εξοικονόμηση που έχει επιτευχθεί, θεωρεί πως ο προϋπολογισμός του φαρμάκου εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα. 



Το ύψος της εξοικονόμησης τη διετία 2014- 2015 θα είναι, όπως λέει το ρεπορτάζ, το κρισιμότερο θέμα διαπραγμάτευσης στο ραντεβού που έχει σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, υπεύθυνο για θέματα υγείας, Τζουζέπε Καρόνε. Συνάντηση, η οποία στην ουσία στρώνει το έδαφος για την έλευση της τρόικας την επόμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του υπουργού Υγείας, η τρόικα, η οποία θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου την ερχόμενη Δευτέρα, ζητά η δαπάνη για το φάρμακο το 2014 να μην ξεπεράσει το 1,98 δισ. ευρώ, επιβάλει δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο περαιτέρω εξοικονόμηση 390 εκατ. ευρώ (από 2,37 δισ. που είναι το όριο για φέτος). Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η τρόικα δεν σταματά εδώ και προτίθεται να ζητήσει νέο ψαλίδι στον προϋπολογισμό του φαρμάκου και το 2015. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει πως η φαρμακευτική δαπάνη την χρονιά που έρχεται δεν θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 2,2 δισ. ευρώ. Είναι μάλιστα αποφασισμένος να θέσει ευθέως ζήτημα λειτουργίας ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας της αγοράς φαρμάκου σε περίπτωση που η τρόικα επιμείνει να ρίξει το «ταβάνι» της φαρμακευτικής δαπάνης, με το επιχείρημα πως θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση σκευασμάτων και μεγάλες ελλείψεις. 

Θα προβάλει ακόμη τρία επιπλέον επιχειρήματα: πως αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός έχει πέσει στο μισό σε σύγκριση με τη δαπάνη του 2009 (χρονιά όπου είχε ξεπεράσει τα 5 δισ.), πως φέτος βρισκόμαστε εντός του προβλεπόμενου στόχου και -το σημαντικότερο- πως έχει καταρτιστεί μια σειρά μέτρων για ραγδαία αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά (από 20% που είναι σήμερα στο 60% μέχρι το τέλος του έτους), γεγονός που θα έχει άμεση και ταχεία επίδραση στο «συμμάζεμα» των δαπανών υγείας. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό να αποφασιστούν και νέες μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η τιμή τους παραμένει υψηλή σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. 

Η αίσθηση που επικρατεί πάντως είναι ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα εγκρίνουν την εφαρμογή της νέας πολιτικής φαρμάκου που προωθεί το υπουργείο Υγείας, όπου κεντρικό ρόλο αποκτά η προώθηση των γενοσήμων σκευασμάτων έναντι των σκευασμάτων των οποίων έχει λήξει η πατέντα προστασίας τους, με την παροχή κινήτρων σε ασφαλισμένους και φαρμακοποιούς. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη 




Πηγή:www.capital.gr