Τα δραστικά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας τα οποία έχει θέσει σε εφαρμογή η ισπανική κυβέρνηση εκμηδενίζουν την πρόσβαση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων ανθρώπων με χρόνιες και σοβαρές ασθένειες, στο ισπανικό εθνικό σύστημα υγείας, κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου.
"Οι συνέπειες της μεταρρύθμισης απλά είναι συντριπτικές", δήλωσε ο πρόεδρος του παραρτήματος των Γιατρών του Κόσμου στην Ισπανία, Άλβαρο Γκονθάλεθ, μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου εναντίον των δημοσιονομικών περικοπών, υπό τον τίτλο "κανένας να μην απορρίπτεται".
Επικαλούμενοι στοιχεία της κυβέρνησης, οι Γιατροί του Κόσμου υπενθύμισαν ότι καθημερινά 2.300 πολίτες χάνουν το δικαίωμα πρόσβασης στο σύστημα υγείας μετά την επιβολή των μέτρων λιτότητας το Σεπτέμβριο του 2012. Οι ανασφάλιστοι στη χώρα υπολογίζονται σε 873.000 ανθρώπους.
Από αυτούς, η μεγάλη πλειονότητα είναι μετανάστες οι οποίοι έχασαν τις δουλειές τους: "άνθρωποι οι οποίοι ζούσαν κι εργάζονταν επί χρόνια στην Ισπανία, που έκαναν οικογένεια, πλήρωναν φόρους, και χάνουν ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα — το δικαίωμα στην υγεία" λένε οι Γιατροί του Κόσμου.
Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματός της, έχει λάβει πρωτοφανή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μέτρα λιτότητας, τα οποία συμπεριλαμβάνουν δραστικές περικοπές στους προϋπολογισμούς για την παιδεία και για την υγεία.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προέβλεψε σήμερα ότι η Ισπανία, που βρίσκεται σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια, θα βγει από αυτήν το τρίτο τρίμηνο φέτος, επιτυγχάνοντας μια αύξηση του ΑΕΠ της κατά +0,1% ως +0,2%, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal.
"Η κυβέρνηση μας διαβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, αλλά το σύστημα υγείας της χώρας μας, το οποίο ζήλευαν οι γείτονές μας, πλήττεται από όλο και μεγαλύτερες περικοπές", είπε ο Γκονθάλεθ.
Ορισμένες ισπανικές περιφέρειες έχουν αρχίσει να καλύπτουν αυτές μέρος των δαπανών για την υγεία των πολιτών. Αλλά το ποσό που καταβάλλουν "αντιστοιχεί μόλις στο 16% των συνταξιούχων στην Ισπανία τους οποίους διώχνει το σύστημα υγείας της χώρας μας διότι αδυνατούν να πληρώσουν τα νοσήλιά τους για το χρόνιο νόσημά τους", επισήμανε ο ίδιος.
Οι παρόμοιες περικοπές, που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα δύο χρόνια νωρίτερα από την Ισπανία, συνέβαλαν στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του HIV και ακόμη και να επανεμφανιστούν ασθένειες όπως η ελονοσία, προειδοποίησε η Ελένα Λεγκίδο-Κουίγκλι, μια ισπανίδα ερευνήτρια σε ένα βρετανικό πανεπιστήμιο που μίλησε επίσης στην συνέντευξη Τύπου.
"Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί και στην Ισπανία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται με παρόμοιο τρόπο", επισήμανε η ίδια μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
www.enikos.gr