Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Τέλος στις ουρές για την προμήθεια παραβόλων


Τέρμα στις ουρές στα γκισέ των Εφοριών, των υπουργείων , των περιφερειών και των Δήμων για την προμήθεια παραβόλων βάζει η κυβέρνηση. 

Σήμερα τίθεται σε πιλοτική λειτουργία η εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο) , η οποία θα αντικαταστήσει σταδιακά την έντυπη μορφή παραβόλου, επιτρέποντας σε πολίτες και επιχειρήσεις να προμηθεύονται τα παράβολα που τους χρειάζονται χωρίς να είναι αναγκασμένοι να επισκέπτονται δημοσιές υπηρεσίες, πληρώνοντας είτε μέσω του Διαδικτύου, είτε μέσω τραπεζών.





Για την αγορά του e-Παραβόλου οι ενδιαφερόμενοι θα μεταβαίνουν στον διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr ) επιλέγοντας από τις «Υπηρεσίες προς Πολίτες ή Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις» τη σχετική εφαρμογή «e-Παράβολο».

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει την σχετική ηλεκτρονική φόρμα (Αίτημα Χορήγησης Παραβόλου) για τη χορήγηση του παραβόλου που επιλέγει. Τα ελάχιστα προς συμπλήρωση πεδία είναι τα παρακάτω: κατηγορία παραβόλου (υποχρεωτικό πεδίο), τύπος παραβόλου (υποχρεωτικό πεδίο), ΑΦΜ, επώνυμο/επωνυμία (υποχρεωτικό πεδίο), όνομα - πατρώνυμο, λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κινητό τηλέφωνο, κωδικός λογαριασμού τράπεζας (ΙΒΑΝ) (μη υποχρεωτικό πεδίο) και ΑΜΚΑ (π.χ. για το παράβολο γάμου).

Μετά την «Οριστική Υποβολή Αιτήματος» η εφαρμογή θα εκδίδει μοναδικό ψηφιακό «κωδικό παραβόλου» που αντιστοιχεί στο ηλεκτρονικό παράβολο. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληρώσει το αντίστοιχο ποσό του «e-Παραβόλου» σε οποιαδήποτε τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ (σε κατάστημα της τράπεζας ή και στα εναλλακτικά δίκτυα - ΑΤΜ, Web banking και phone banking). Συγκεκριμένα, θα καταβάλλει το αναλογούν ποσό στον φορέα είσπραξης που επιθυμεί γνωστοποιώντας τον μοναδικό ψηφιακό κωδικό.

Η εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε.) θα συγκεντρώνει αυθημερόν από τους φορείς είσπραξης τις πληρωμές που αφορούν σε e-Παράβολα και θα αποστέλλει στη ΓΓΠΣ αναλυτικό αρχείο προκειμένου να

διενεργηθεί ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των πληρωμών με τα αντίστοιχα αιτήματα. Στην περίπτωση επιτυχούς ταυτοποίησης, η πληρωμή κρίνεται επιτυχής και το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών από την πληρωμή ενεργοποιείται ο κωδικός του «e-Παραβόλου» προς χρήση.

Εν συνεχεία ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλει τον κωδικό παραβόλου στον φορέα αποδέκτη του παραβόλου. Για τον έλεγχο εγκυρότητας, ο υπάλληλος του φορέα θα μπαίνει στο Taxisnet και αφού επιβεβαιώσει την πληρωμή θα δεσμεύει το «e-Παραβόλο» μέσω της εφαρμογής (η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet διαθέτει οθόνη αναζήτησης, προβολής και διαχείρισης των e-Παραβόλων καθώς και εκτυπώσεις ελέγχου). Μετά τον σχετικό έλεγχο η υπηρεσία θα αποδέχεται το παράβολο και αυτό θα δεσμεύεται ώστε να αποκλειστεί η μελλοντική του χρήση.

Αρχικά στην πρώτη φάση λειτουργίας της εφαρμογής «e- Παράβολο» διαθέσιμα θα είναι μόνον παράβολα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ωστόσο στη συνέχεια θα διατίθενται παράβολα και από άλλους δημόσιους φορείς αποδέκτες παραβόλων.


www.newsbeast.gr