Το Κοινωνικό Φαρμακείο Πάτρας είναι μία δομή η οποία δημιουργήθηκε με συνεργασία του Φ.Σ. Αχαΐας και του Δήμου Πατρέων. Λειτουργεί με εθελοντές ιδιώτες φαρμακοποιούς μέλη του Φ.Σ. Αχαΐας σε κτήριο που είναι χορηγία του Δήμου Πατρέων, τα φάρμακα δε που διαθέτει προέρχονται από προσφορές συμπολιτών, συναδέλφων φαρμακοποιών και ελάχιστων φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν ως τώρα βοηθήσει. Δεν έχει κρατική επιχορήγηση, δεν είναι Μ.Κ.Ο., δεν παίρνει χρήματα ούτε από το Δήμο Πατρέων, ούτε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει ως δομή, αδυναμίες και παραλήψεις της πολιτείας, απλώς επιδιώκει να καλύψει συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και αδυνατούν να προμηθευτούν ακόμα και τα στοιχειώδη φάρμακα.
Επίσης, το Κοινωνικό Φαρμακείο Πάτρας προσπαθεί να καλύψει τους συμπολίτες από τυχών μεταδοτικές ασθένειες ή επιδημίες που υποβόσκουν από το οξύ λαθρομεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη, προσφέροντας στοιχειώδη φαρμακευτική αγωγή σε αλλοδαπούς λαθρομετανάστες.
Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, πως αφενός υπάρχει πρόβλημα επάρκειας φαρμάκων, μιας και η συγκεκριμένη δομή λειτουργεί αμιγώς εθελοντικά είτε ως εργασία είτε ως εφοδιασμός, αφετέρου βάση του εσωτερικού του κανονισμού απευθύνεται στο να καλύψει όσους συμπολίτες είναι επισήμως άποροι, καθώς και οξέα περιστατικά αλλοδαπών λαθρομεταναστών. Οι άποροι συμπολίτες, βάση νόμου, πιστοποιούνται από την πολιτεία μέσω ειδικού βιβλιαρίου από το οποίο λαμβάνουν δωρεάν τα φάρμακα από τα νοσοκομεία. Επειδή όμως η διαδικασία απόκτησης του συγκεκριμένου βιβλιαρίου είναι μακρά, το κοινωνικό φαρμακείο καλύπτει τους συμπολίτες αυτούς στο μεσοδιάστημα αναμονής απόκτησης του βιβλιαρίου απορίας. Το κοινωνικό φαρμακείο δεν διαθέτει φάρμακα υψηλού κόστους π.χ. για σκλήρυνση κατά πλάκας, αντικαρκινικά κλπ. διότι αυτά χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Πατρέων και του Φ.Σ. Αχαΐας λειτουργεί Δευτέρα – Τετάρτη και Σάββατο ως απάντηση στο «ωράριο» διευρυμένων φαρμακείων του κ. Λοβέρδου. Με απλά λόγια οι φαρμακοποιοί της Πάτρας απαντούν με εθελοντισμό και κοινωνική προσφορά σε μία σκληρή μνημονιακή νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην κερδοφορία ολίγων.
Οι ασφαλισμένοι του Τ.Ε.Β.Ε. που έχουν αθεώρητα βιβλιάρια δεν είναι ανασφάλιστοι, αλλά οφειλέτες. Το πρόβλημα τους προκύπτει από την αδιάλλακτη στάση που κρατά η διοίκηση του ταμείου τους, αποφεύγοντας να κάνει ρύθμιση των χρεών τους και απαιτώντας το σύνολο του ποσού για να τους δώσει πάλι ασφαλιστική ικανότητα. Μεγάλη μερίδα δε αυτών, διατηρεί ακόμα την επιχείρησή της σε λειτουργία, ενώ διαθέτει και περιουσιακά στοιχεία συνεπώς, είναι αδύνατον να τεθούν κριτήρια απορίας στη μερίδα αυτή των συμπολιτών μας, ώστε να υπάρξει κάλυψη τους από το κοινωνικό φαρμακείο του οποίου οι στοχεύσεις όπως τονίσαμε είναι εντελώς διαφορετικές.
Υπενθυμίζουμε πως από τον Μάιο του 2013 η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού κ. Βρούτση έχει δεσμευτεί πως θα δοθεί παράταση ασφαλιστικής ικανότητας στην συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων.
Η κριτική λοιπόν που ασκείται στο Δήμο Πατρέων και στον Φ.Σ. Αχαΐας από ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, δημοσιογράφους ή μεμονωμένους ασφαλισμένους του Τ.Ε.Β.Ε. είναι απαράδεκτη και εντελώς άδικη.
Ο Δήμος Πατρέων και ο Φ.Σ. Αχαΐας έχουν δημιουργήσει από το μηδέν μία δομή εθελοντική η οποία προσπαθεί να λύσει προβλήματα προμήθειας φαρμάκων από αυτούς που πραγματικά δεν έχουν στον ‘ήλιο μοίρα’. Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αποτελούν λαϊκισμό χαμηλής ποιότητας και οι κρίνοντες ας στρέψουν τα βέλη τους προς του αληθινούς υπεύθυνους της κρίσης, την κυβέρνηση και τις μνημονιακές της πολιτικές.
Ανδρέας Σοφιανόπουλος
πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας