Κατατίθεται εντός της επόμενης εβδομάδας και λογικά μετά την συνάντηση της Τρόικας με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το νομοσχέδιο που θα αφορά στην πολιτική φαρμάκου η οποία θα ακολουθείται στο εξής. Από τις περιορισμένες αναφορές που έκανε για το θέμα ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, το νομοσχέδιο βασικό στόχο έχει τη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά σε ποσοστό που θα πρέπει σε λίγους μήνες να φτάσει το 60%, σε όγκο.
Χωρίς να προσδιορίσει τα κίνητρα τα οποία θα δίνονται, προκειμένου και η συνταγογράφηση να κατευθύνεται στα γενόσημα αλλά και ο έλληνας ασθενής να τα ζητά, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα όπως μειωμένη συμμετοχή ασθενών –χωρίς να προσδιορίσει αν αυτή θα είναι η μείωση στο ποσοστό του 10% και 25%, καθώς η Τρόικα ήδη έχει εντοπίσει τα συγκεκριμένα ποσοστά ως τα πλέον χαμηλά στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει απαιτήσει άνοδο.
Το βασικότερο στοιχείο όμως που προέκυψε, είναι η διάθεση του υπουργού να δημιουργήσει συνθήκες έντονου ανταγωνισμού ανάμεσα στα γενόσημα και τα off patent. Όπως ανέφερε οι τιμές των γενοσήμων θα μειωθούν δραματικά και προφανώς θα εφαρμοστεί ο νόμος για μείωση στην τιμή στο 40% του πρωτοτύπου που χάνει την πατέντα.
Από κει και πέρα με δεδομένο το ποσό αποζημίωσης πάνω σε συγκεκριμένη τιμή αναφοράς ανά δραστική ή θεραπευτική κατηγορία, θα αποτελεί απόφαση της κάθε φαρμακευτικής, ειδικά όσον διαθέτουν τα off patent, αν θα θέλει να πουλάει τα φάρμακα της σε χαμηλές τιμές ώστε να ανταγωνιστεί τα πιο «ευνοημένα»τιμολογιακά γενόσημα.
Επί της ουσίας ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι το φτηνό φάρμακο. Η διατίμηση πορσδιορίζει συγκεκριμένες τιμές για φάρμακα που πιθανών θα ορίζονται ως οι ανώτερες τιμές πώλησης. Από ‘κει και πέρα αν κάποια εταιρεία θέλει να κρατήσει μερίδιο αγοράς θα προχωρά σε δικές της μειώσεις. Επίσης σε ολο τον κόσμο γενόσημα και off patent αποτελούν τη μεγάλη κατηγορία των φαρμάκων μη προστατευόμενης πατέντας και το σύνολο αυτών αποτελεί την κατηγορία των φτηνών φαρμάκων, με φθηνότερα βέβαια τα γενόσημα.
Γ. Σακκάς.
www.healthview.gr