Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέντευξη Ηλία Χαλιγιάννη στον «Παρατηρητή Θράκης» για τα ΜΥΣΥΦΑ και τις βιταμίνες

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δίπλα στα τρόφιμα και τα λοιπά προϊόντα των μεγάλων αλυσίδων, θα τοποθετούνται σε λίγο καιρό φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας και βιταμίνες, τα οποία δεν απαιτούν συνταγογράφηση από γιατρό. Τη σχετική λίστα με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, που «απελευθερώνονται» πλέον από τα φαρμακεία, αναμένεται να ανακοινώσει ο ΕΟΦ μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

Στην είδηση αυτή έχουν ξεσπάσει ήδη έντονες αντιδράσεις από τον κλάδο των φαρμακοποιών, οι οποίοι μεταξύ άλλων προειδοποιούν για τις παρενέργειες που ελλοχεύουν για τους αρρώστους από τη χρήση φαρμάκων αγορασμένων από σούπερ μάρκετ.


Ηλίας Χαλιγιάννης «Ο καθ’ ύλην αρμόδιος επιστήμονας θα χορηγήσει με ασφάλεια το «προϊόν» της επιστήμης του»

«Ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα στην αυτοθεραπεία, αρκεί αυτή όμως να...


... γίνεται με τις συμβουλές του ειδικού επιστήμονα», ήταν το σχόλιο του προέδρου των Φαρμακοποιών της Ροδόπης, κ. Ηλία Χαλιγιάννη. «Όταν για παράδειγμα θέλουμε να χάσουμε κιλά», εξήγησε, «μπορεί να ξεκινήσουμε μία δίαιτα μόνοι μας, μπορεί να απευθυνθούμε και σε έναν διαιτολόγο. Σίγουρα η δεύτερη επιλογή έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Θα μπορούσα να ισχυριστώ κάτι αντίστοιχο για το super market και το φαρμακείο αν δεν ήμουνα ο ειδικός επιστήμονας που μπορεί να απαντήσει σε ένα τέτοιο επικίνδυνο δίλλημα. 

Όταν λοιπόν μιλάμε για φαρμακοτεχνική μορφή, όταν μιλάμε δηλαδή για μία χημική ουσία που παρασκευάζεται μέσα σε ένα εργαστήριο από τον ίδιο το φαρμακοποιό, η οποία αν ανατρέξετε στη διεθνή βιβλιογραφία της φαρμακευτικής χημείας και φαρμακολογίας είναι το αποτέλεσμα πολύχρονων, πολυάριθμων σύνθετων και περίπλοκων ερευνών, τότε σίγουρα δεν μπορείτε να απαντήσετε μόνοι σας στο ερωτήματα για το αν θα πρέπει να οδηγηθείτε χωρίς την οδηγία των ειδικών στην απόκτηση του εν λόγω φαρμάκου, συνταγογραφούμενου ή μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενου. 

Για το λόγο αυτό υπάρχει η επιστήμη της φαρμακευτικής, για το λόγο αυτό υπάρχει το φαρμακείο και για το λόγο αυτό υπάρχει ο φαρμακοποιός. Γιατί είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος επιστήμονας σε οτιδήποτε έχει σχέση γύρω από το φάρμακο. Αυτός ο οποίος θα χορηγήσει με ασφάλεια το «προϊόν» της επιστήμης του, που γνωρίζει όσο κανείς άλλος».

Ανησυχία για τους κινδύνους στην υγεία των χρηστών των φαρμάκων

Επικαλούμενος την ιδιότητά του ως ερευνητή Φαρμακολογίας και πρώην μέλους της ερευνητικής ομάδας του Καθηγητή Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Νίκου Σιταρά, ο κ. Χαλιγιάννης υποστήριξε ότι «οι μελέτες γύρω από το κομμάτι των αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων διατροφής, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, είναι μεν ελπιδοφόρες δεν είναι όμως «αθώες»». «Σίγουρα η δράση τους είναι ευεργετική», εξήγησε, «δεν είναι όμως δοσοεξαρτώμενη. Δε σημαίνει δηλαδή ότι όσο μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών καταναλώσουμε, τόσο περισσότερα θα είναι και τα οφέλη για τον οργανισμό μας. Αντιθέτως. 

Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν ότι η αντιοξειδωτική, δηλαδή η ωφέλιμη δράση πολλών συστατικών, μπορεί να αντιστραφεί σε προοξειδωτική, δηλαδή τοξική, με αντίθετα από τα προσδωκόμενα αποτελέσματα και επιβλαβείς συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Για παράδειγμα, ένας καπνιστής, ένας υπέρβαρος, ένας ηλικιωμένος, ένας αθλητής, μία γυναίκα, ένας άντρας έχουν διαφορετικές ανάγκες από τέτοιου είδους βιταμινούχα σκευάσματα, που κατά κύριο λόγο περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες. 

Μέσα σε ένα οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ, οι παραπάνω κατηγορίες ενδιαφερομένων, μπορεί να συνυπάρξουν απρόσωπα. Σε ένα φαρμακείο, όμως, ο καθένας τους είναι και μία διαφορετική περίπτωση για τον φαρμακοποιό. Συχνά δε, αυτού του είδους τα σκευάσματα που τείνουν προς απελευθέρωση, παρ’ όλο που είναι ελεγμένα από τον ΕΟΦ, περιέχουν άλλου είδους φυτικές ουσίες που μπορούν υπό προϋποθέσεις να προκαλέσουν σύγχυση ή και ταχυπαλμίες ακόμα, αν δεν χορηγηθούν σωστά και με την κατάλληλη διατροφή. 

Τέτοιου είδους ουσίες περιέχονται στα ευρέως επονομαζόμενα λιποτροπικά σκευάσματα, τα οποία και αυτά ανήκουν στην κατηγορία των συμπληρωμάτων διατροφής. Ποιος θα πληροφορήσει τον ενδιαφερόμενο λοιπόν για την αποτελεσματικότητα, ποιος θα του προτείνει το σωστό συμπλήρωμα διατροφής, στη σωστή δοσολογία και την κατάλληλη διατροφή, ποιος θα τον αποτρέψει από το να καταναλώσει ένα τέτοιου είδους σκεύασμα; Ο χώρος των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής είναι ένα τεράστιο πεδίο έρευνας, που διαρκώς εξελίσσεται. Δεν κρύβει μόνο ευοίωνες εκπλήξεις, αλλά και αρνητικά επιστημονικά συμπεράσματα, που απορρέουν από τις ομάδες παρέμβασης που αυτά χορηγούνται. 

Γι’ αυτό λοιπόν ο χώρος του φαρμακείου είναι αυτός μέσα από τον οποίο σιωπηρά μεν, αποτελεσματικά δε, διασφαλίζεται η πρωτοβάθμια φαρμακευτική περίθαλψη και ο φαρμακοποιός ως ο αρμόδιος επιστήμονας αναλαμβάνει τόσο την πρόληψη και την ενημέρωση, όσο και την ασφάλεια της φαρμακευτικής αγωγής, που σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού χορηγεί στον ασθενή. 

Αντιμετωπίζοντας λοιπόν το θέμα της απελευθέρωσης των συμπληρωμάτων διατροφής στα super markets καθαρά επιστημονικά, φοβάμαι ότι ένα από τα κακά που ελλοχεύει μία τέτοια κίνηση, είναι να οδηγήσει αρκετό ανύποπτο κόσμο και κυρίως νεαρότερα άτομα απ’ ευθείας στο θεράποντα ιατρό, το λιγότερο με γαστρεντερικές διαταραχές και άλλες παθήσεις του πεπτικού συστήματος».

«Οι τιμές αυτών των προϊόντων αποδεδειγμένα θα ακολουθήσουν την ανιούσα»

Μετά από την εκτενή αναφορά του στους κινδύνους της «απελευθέρωσης» των φαρμάκων μέσω τον σούπερ μάρκετ, ο κ. Χαλιγιάννης επικέντρωσε στη διάσταση του οικονομικού οφέλους, που υπόσχεται μια τέτοια κίνηση στους καταναλωτές, όφελος όμως το οποίο ο ίδιος αμφισβήτησε. 

Αντίθετα, όπως τόνισε, «αν από την άλλη αντιμετωπίσουμε το όλο θέμα με οικονομικά κριτήρια – πράγμα για το οποίο ως φαρμακοποιός μία τέτοια προσέγγιση με βρίσκει αντίθετο – τότε δυστυχώς για άλλη μια φορά θα επιβεβαιωθεί για την ελληνική κοινωνία η γνωστή φράση «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη», μιας και οι τιμές αυτών των προϊόντων αποδεδειγμένα θα ακολουθήσουν την ανιούσα».

«Η οικονομική αφαίμαξή μας δε θα σταθεί ικανή να φιμώσει τη φωνή της επιστήμης που υπηρετούμε»

«Ως φαρμακοποιοί για μία ακόμη φορά», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Χαλιγιάννης, «θα εναντιωθούμε αλλά και θα πληροφορήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο την ελληνική κοινωνία για τους κινδύνους που διατρέχει άλλη μία κίνηση της Τρόικα και του Υπουργείου Υγείας, που εξυπηρετεί καθαρά τα συμφέροντα πολυεθνικών εταιριών και ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, υποβαθμίζοντας το ρόλο των υγειονομικών φορέων αλλά και της υγείας του ελληνικού λαού». «Αντίστοιχη πιστοποιημένη δράση έχουμε αναλάβει ως φαρμακοποιοί», συνέχισε, «σε συνεργασία μάλιστα με άλλους επιστημονικούς φορείς σε πανελλήνιο επίπεδο, για τα οφέλη, τη σημαντικότητα και την αναγκαιότητα του μητρικού θηλασμού, από τότε που με τον ίδιο περίπου τρόπο ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος απελευθέρωσε με υπουργική απόφαση τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας στα σούπερ μάρκετ. 

Για μία ακόμη φορά λοιπόν σκοπός και υποχρέωση μας είναι να συμπαραστεκόμαστε στον πολίτη, υπενθυμίζοντάς του ότι σε θέματα υγείας οφείλει να συμβουλεύεται το γιατρό ή το φαρμακοποιό του. Η οικονομική αφαίμαξη που έχει προκαλέσει στον κλάδο μας η μνημονιακή πολιτική τα τρία τελευταία χρόνια, σε σημείο που καθημερινά αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο του λουκέτου λόγω των χρεών που έχουμε φορτωθεί στις πλάτες των οικογενειών μας από την ασυνέπεια του ΕΟΠΥΥ, δε θα σταθεί ικανή να φιμώσει τη φωνή της επιστήμης που υπηρετούμε».


Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com