Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Πλήρωσαν «χρυσάφι»

Παρακράτηση έως και 15% από τις εκτελεσμένες συνταγές του ΕΟΠΥΥ είχαν φαρμακοποιοί της Μαγνησίας στα γκισέ της Εφορίας

Νέα… ήθη της Εφορίας Βόλου, «στραγγαλίζουν» οικονομικά τους φαρμακοποιούς της Μαγνησίας, που ήδη «κολυμπούν» στα χρέη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Φαρμακοποιοί που προσήλθαν την τελευταία εβδομάδα στην Εφορία προκειμένου να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα για να μπορέσουν να εισπράξουν τα ποσά που αντιστοιχούν από την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ, «πάγωσαν» όταν ενημερώθηκαν ότι θα τους παρακρατηθεί ποσό ίσο με το 15% του συνόλου των χρημάτων που πρόκειται να εισπράξουν!

 

Πήγαν για ενημερότητα…

Για την είσπραξη των ποσών που αντιστοιχούν στις συνταγές που έχουν εκτελέσει για λογαριασμό των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, οι φαρμακοποιοί καλούνται μέσα στις πέντε πρώτες ημέρες κάθε μήνα, να καταθέτουν στο ταμείο αντίγραφα των συνταγών. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους ζητείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να εισπράξουν την αξία των συνταγών που έχουν εκτελέσει.

Την τελευταία εβδομάδα, αρκετοί ήταν οι φαρμακοποιοί που επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΔΟΥ Βόλου, προκειμένου να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα. Πού να ήξεραν ότι ένα απλό έγγραφο θα τους κόστιζε μερικές εκατοντάδες ευρώ…

 

Βρήκαν χρέη

Το προηγούμενο διάστημα, αρκετοί φαρμακοποιοί παρέλαβαν τα εκκαθαριστικά των φορολογικών τους δηλώσεων, που ήταν χρεωστικά. Βάσει της ρύθμισης που ισχύει, μπορούν να πληρώσουν τα ποσά που οφείλουν στην εφορία σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δόση κατατέθηκε στις 31 Αυγούστου και οι επόμενες λήγουν στις 31 Οκτωβρίου και 31 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα.

 

Εφυγαν με «καπέλο»

Παρά το γεγονός ότι η πρώτη δόση έχει καταβληθεί, φαίνεται ότι Εφορία ζητάει επιπλέον χρηματική… εγγύηση από τους φαρμακοποιούς, πριν εκδώσει ασφαλιστική ενημερότητα για να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Από την περασμένη Δευτέρα έως και την Παρασκευή, ο ένας μετά τον άλλο φαρμακοποιοί του νομού, πάθαιναν μικρά… εγκεφαλικά, μπροστά από τα γκισέ της εφορίας.

Για την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας την οποία ζητούσαν, οι υπάλληλοι τους ενημέρωναν ότι θα γίνει παρακράτηση χρημάτων από το τελικό ποσό που πρόκειται να εισπράξουν για την εκτέλεση των συνταγών, το οποίο θα τους επιστραφεί μετά την πληρωμή του συνόλου των τριών δόσεων στην εφορία για την οφειλή που προέκυψε με την εκκαθάριση των λογαριασμών τους.

Το ποσό μάλιστα της παρακράτησης, φαίνεται ότι είναι κλιμακωτό. Από 10% έως 15% ανάλογα και με το ποσό που τους αντιστοιχεί για την χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Δύο δρόμοι υπήρχαν για τους φαρμακοποιούς: είτε να απορρίψουν τη… χρηματική εγγύηση στην εφορία και να μην μπορούν να εισπράξουν χρήματα που τους ανήκουν, είτε να δεχθούν την παρακράτηση έχοντας καλή πίστη ότι με την εξόφληση των δόσεών τους στην εφορία θα τους επιστραφούν και τα ποσά που αντιστοιχούν στην εκτέλεση συνταγών προς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

 

Πέσανε από τα σύννεφα

Αναστατωμένοι φαρμακοποιοί της περιοχής που έκαναν «κρύο ντους» στα γραφεία της Εφορίας, κατήγγειλαν τα καθέκαστα στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας.

Πρόκειται για νέο οικονομικό χτύπημα εις βάρος του κλάδου των φαρμακοποιών, που είναι ήδη «φεσωμένοι» μέσω του ΕΟΠΥΥ από το κράτος.

Το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς τους 240 φαρμακοποιούς της Μαγνησίας, ανέρχεται στο 1,2 εκ. ευρώ, αναφέρει ο Πρόεδρος του τοπικού συλλόγου, Κων. Ματσιόλης, εξηγώντας ότι το ποσό ακέραιο οι φαρμακοποιοί το χρωστούν στις φαρμακαποθήκες, που δεν κάνουν πίστωση πέραν του 1,5 μήνα.

«Πέσαμε από τα σύννεφα», σχολίαζε ο κ. Ματσιόλης. «Ζητούσαμε από το Κράτος συμψηφισμό των χρεών και αντ’ αυτού, δημιουργείται νέο πρόβλημα. Εμείς δίνουμε πίστωση ενός τετραμήνου στο Κράτος, χορηγώντας φάρμακα στους ασφαλισμένους του Κράτους, άσχετα αν για την προμήθειά τους προκειμένου να έχουμε τα ράφια των φαρμακείων γεμάτα, χρειάζεται να δανειζόμαστε και να βάζουμε υποθήκη στα σπίτια και τις ζωές μας. Τώρα μας δημιουργούν και νέα προβλήματα, παρακρατώντας ουσιαστικά μέρος του ποσού που οφείλουμε στις φαρμακαποθήκες. Ο στόχος είναι ένας: να κλείσει το φαρμακείο της γειτονιάς», ανέφερε ο κ. Ματσιόλης, καταγγέλλοντας τα απανωτά περιστατικά εις βάρος φαρμακοποιών του νομού.

www.taxydromos.gr