Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές στα φάρμακα στον καιρό της κρίσης! Τα χαράτσια σε αριθμούς

Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι ολόκληρη τη διαφορά μεταξύ τιμής αποζημίωσης (που δίνει ο ΕΟΠΥΥ) και λιανικής τιμής, δεν ήταν το μοναδικό χτύπημα που δέχθηκαν οι ασθενείς στον καιρό της κρίσης.

 Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

 Από τότε που μπήκε το μνημόνιο στη ζωή μας, οι ασφαλισμένοι βλέπουν τις τσέπες τους να αδειάζουν όλο και περισσότερο για την αγορά φαρμάκων. Οι συμμετοχές αυξήθηκαν με διάφορους τρόπους ενώ πολλά σκευάσματα έπαψαν να αποζημιώνονται. Μιλώντας με αριθμούς η αύξηση της συμμετοχής ήταν ραγδαία στα χρόνια της κρίσης και οι όποιες αντιδράσεις έπεσαν στο κενό.




 Οι ασθενείς είδαν μέσα σε μόλις έναν χρόνο τις συμμετοχές που πληρώνουν να εκτοξεύονται από το 12% (Ιανουάριος του 2012) στο διπλάσιο ποσοστό (24% τον Μάρτιο του 2013), ενώ το 2009, στην αρχή της έναρξης της κρίσης, κυμαινόταν κοντά στο 10%.

 Η τελευταία απόφαση του υπουργείου Υγείας για 100% καταβολή από την πλευρά των ασφαλισμένων της διαφοράς στην τιμή μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής, άλλωστε έκανε περίπου 8 στα 10 φάρμακα πιο ακριβά. Και βεβαίως τα χαράτσια δε σταματούν εδώ. Από τις αρχές του επόμενου χρόνου θα πρέπει να δίνουν άλλο ένα ευρώ ανά συνταγή, μέτρο που έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις των φαρμακευτικών συλλόγων.

 Και είναι ενδεικτικό ότι σε ένα Ασφαλιστικό Ταμείο όπου συνταγογραφούνται πάνω από 5 εκατομμύρια συνταγές το μήνα, αυτό σημαίνει μία επιπλέον επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά.

 Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στα ήδη 48 εκατομμύρια, μέσο όρο, συμμετοχής που ήδη πληρώνουν κάθε μήνα οι ασφαλισμένοι, για μία δαπάνη κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, δηλαδή ένα ποσοστό ήδη στο 24% επιπλέον επί της συνολικής μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης. Αν τελικά η ρύθμιση αυτή επιβληθεί θα πρόκειται για μία επιπλέον αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ κατά 10,50%!

iatropedia