Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Γ. Δαγρές: «Στην Ελλάδα έχουμε τα φθηνότερα ΜΥΣΥΦΑ, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η ελεύθερη αγορά σε αυτά»

Με 250 περίπου εκατ. ευρώ, μπορεί να τονωθεί η πραγματική οικονομία, εάν απελευθερωθεί η αγορά των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, πολιτική, η οποία θα βοηθήσει σημαντικά, τόσο τους ίδιους τους ασθενείς να διαχειριστούν θέματα αυτοθεραπείας, όσο και τα οικονομικά του συστήματος.

Αρκεί το βήμα αυτό, όπως τονίζουν όλες οι πλευρές, να γίνει σταδιακά και με μία λελογισμένη κερδοφορία και οι φαρμακοποιοί να μπορέσουν να...


... διαδραματίσουν έναν ουσιαστικό ρόλο στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ενα άλλο θέμα επίσης που απαιτεί προσοχή, είναι αυτό των παρενεργειών και γι αυτό τον λόγο, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, όπως τόνισε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Υγείας κ.Αδωνις Γεωργιάδης, θα αποφανθεί ποιά σκευάσματα θα διατίθενται τελικά από τα Σούπερ Μάρκετ, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση παρενεργειών από την αλόγιστη και μη ελεγχόμενη χρήση σκευασμάτων που δεν συνταγογραφούνται.

Να θυμίσουμε ακόμη, ότι πριν από μερικούς μήνες, σε μία σημειολογική κίνηση, οι επικεφαλής των δύο Συνδέσμων, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και της ΕΦΕΧ (Εταιρεία Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης), υπέγραψαν αμοιβαία συμφωνία αρχών, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζουν την ανάγκη της κοινωνίας για πρόσβαση σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αναγνωρίζουν την αξία της αυτοφροντίδας/αυτοθεραπείας και συμφωνούν να εργασθούν μαζί με κοινές αρχές για την επίτευξη κοινών δράσεων προς όφελος των πολιτών και της δημόσιας υγείας.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ φαρμακοποιών Ευρώπης και Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης υπάρχει και στην ΕΕ.

Βεβαίως η εν λόγω συμφωνία των δύο παραπάνω πλευρών, δεν έμεινε ασχολίαστη, καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχε στηλιτεύσει με σκληρά λόγια την πολιτική του ΕΦΕΧ, κάνοντας λόγο για «ύποπτες συμφωνίες που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία» και πως «με προφανή μοναδικό σκοπό την αύξηση πωλήσεων και το κέρδος, σε μία εποχή που η κοινωνία πλήττεται βάναυσα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να ''εξασφαλίσει'' στους πολίτες πρόσβαση σε ''υψηλού επιπέδου'' πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι ακόμη και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ακόμη και τα παραφαρμακευτικά είδη, ακόμη και τα προϊόντα ομοιοπαθητικής και εναλλακτικής προσέγγισης, αποτελούν ουσίες που στον οργανισμό μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες ή αλλεργικές αντιδράσεις ή αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Αναφορικά με τα ΜΗΣΥΦΑ, (ή Μη Συνταγογραφούμενα φάρμακα, ή Over the counter ) αυτά, ανέρχονται σήμερα σε 1.284 σκευάσματα περίπου 115 διαφορετικών δραστικών ουσιών, διαφορετικών φαρμακοτεχνικών μορφών και αλάτων αυτών και των συνδυασμών τους.

Το 2012 εμφάνισαν στη χώρα μας, συνολικές πωλήσεις περίπου 145 εκατ. ευρώ (5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης σε αξίες) ή 85 εκατ. τεμάχια (22,5% της συνολικής δαπάνης σε τεμάχια). Αυτό σημαίνει ότι τα ΜΗΣΥΦΑ ως σκευάσματα έχουν μέση λιανική τιμή κατά προσέγγιση 1,70 ευρώ /τεμάχιο μία από τις οικονομικότερες διεθνώς. Από τα 360 εκατ. τεμάχια φαρμάκων που πωλούνται συνολικά από τα φαρμακεία, τα ΜΗΣΥΦΑ και τα σκευάσματα που βρίσκονται στην αρνητική λίστα (που δεν αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση) αντιπροσωπεύουν 90 εκατ. τεμάχια. Τα ΜΗΣΥΦΑ αποδίδουν έσοδα 5,53 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως σε ΦΠΑ στο ελληνικό Δημόσιο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Αυστρία (συνολικά σε 13 χώρες) τα ΜΗΣΥΦΑ χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Στην Ελλάδα, οι τιμές των εν λόγω σκευασμάτων ορίζονται με κρατική διατίμηση διεθνώς όμως και σε χώρες όπως Μεγ. Βρετανία και ΗΠΑ, η τιμή τους ορίζεται ελεύθερα.

Αναφορικά με την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, ο πρόεδρος της ΕΦΕΧ κ. Βασίλης Σερέτης αναφέρεται στην ανάγκη «αναπροσαρμογής των τιμών και λελογισμένης κερδοφορίας, πάντα όμως υπό το πρίσμα της παραγωγής ορθής πρακτικής και φαρμακοεπαγρύπνησης».

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές πάντως, επισημαίνει ότι οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ σε όλες τις χώρες του εξωτερικού είναι από ακριβότερες, έως πολύ ακριβότερες ανά χάπι. Για ένα τζελ voltaren, στην Αγγλία οι ασθενείς θα πληρώσουν 2,5 φορές παραπάνω από ό,τι στην Ελλάδα. Επιπλέον, για να αγοράσει κάποιος ΜΗΣΥΦΑ σε ΗΠΑ και Βρετανία σε ικανοποιητικές τιμές, υποχρεούται να αγοράσει πολύ μεγάλες ποσότητες χαπιών (προσφορές). 

Αναφορικά με ζητήματα δημόσιας υγείας, ο κ. Δαγρές σημειώνει ότι το 1990 στη Βρετανία αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξαιτίας της αυξημένης και ανεξέλεγκτης χρήσης των ΜΗΣΥΦΑ. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ είναι ελεύθερη, καταγράφονται ετησίως περίπου 15.000 θάνατοι μόνο από δραστικές ουσίες, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη (μη στεροειδές-αντιφλεγμονώδες).

οnmed.gr