Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Παραγγελία φαρμάκων κατόπιν... παραγγελίας!

Μέσα σε όλα τα άλλα, τον τελευταίο καιρό έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το εξής παράδοξο. Ως φαρμακεία, όπως είναι γνωστό, παραγγέλνουμε τα φάρμακα που χρειαζόμαστε για να εξυπηρετήσουμε το κοινό από τις φαρμακαποθήκες. Αυτό γίνεται με καθημερινά δρομολόγια (στα αστικά κέντρα ακόμα πιο συχνά) έτσι ώστε να εξυπηρετείται με τον καλύτερο, ασφαλέστερο και ταχύτατο τρόπο ο ασθενής.

Όμως τελευταία για ορισμένα συγκεκριμένα σκευάσματα, άγνωστο γιατί, (καλό θα ήταν πάντως να ερευνηθεί) απαιτούνται επιπλέον παράλογες γραφειοκρατικές ενέργειες προκειμένου να παραλάβουμε φάρμακα απαραίτητα για την υγεία των ασθενών.

Συγκεκριμένα, σκευάσματα όπως....


... Keppra, Neupro, Vesicare που ανήκουν στις εταιρείες UCB, Astellas, για να τα προμηθευτούμε πρέπει να κάνουμε τις παρακάτω ενέργειες:

1) Να καλέσουμε στην παρασκευάστρια εταιρεία, για να μας δοθεί ένα τηλέφωνο μιας άλλης προμηθεύτριας εταιρείας
2) Να καλέσουμε στην προμηθεύτρια εταιρεία για να μας δοθεί ένας αριθμός φαξ
3) Να αποστείλουμε φαξ αναγράφοντας την παραγγελία μας
4) Να αναμένουμε την αποστολή των φαρμάκων μετά από 2-3 εργάσιμες ημέρες εφόσον βρισκόμαστε στην επαρχία...

Και δεν είναι μόνο αυτό. Σε άλλες περιπτώσεις άλλων σκευασμάτων που παρουσιάζουν έλλειψη, υπάρχουν πολλές εταιρείες που για να κάνουν αποδεκτή την παραγγελία από φαρμακεία, απαιτούν εξίσου παράλογες γραφειοκρατικές ενέργειες όπως αποστολή με φαξ έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας στην εφορία (!), αποστολή με φαξ άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, άδειας λειτουργίας φαρμακείου (!) καθώς επίσης και αποδεικτικό προπληρωμής σε τράπεζα προκειμένου να αποσταλούν τα φάρμακα.

Κάποιες εταιρείες βάζουν επίσης πλαφόν παραγγελιών μια φορά το μήνα ανά φαρμακείο, συγκεκριμένο αριθμό ποσοτήτων κλπ. Ενέργειες που εμείς ως φαρμακοποιοί θεωρούμε παράλογες, άσκοπες και επικίνδυνες σε ορισμένες περιπτώσεις για την υγεία των ασθενών, καθώς η λήψη φαρμάκου δεν μπορεί να περιμένει...

Ερωτούμε ως φαρμακοποιοί:

- Κατά πόσο οι συγκεκριμένες διαδικασίες είναι νόμιμες;
- Εφόσον ορισμένα περιστατικά κρίνονται επείγοντα, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση δυσάρεστων γεγονότων στην υγεία των ασθενών;



Μηνοβγιούδης Δημήτρης
Φαρμακοποιός