Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Δ. Μηνοβγιούδης: Οι εκλογές να αποτελέσουν το εφαλτήριο πραγματικής ενότητας

Όταν πριν από πέντε περίπου χρόνια κάποιοι παίρναμε την απόφαση για την ίδρυση του παρόντος μπλογκ, πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν ότι το εγχείρημα αυτό δε θα είχε καμία απήχηση. Νέοι τότε φαρμακοποιοί, είχαμε την όρεξη και το μεράκι να συλλέγουμε ό,τι είδηση κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο και να την προβάλουμε στο, λιγοστό είναι αλήθεια, την εποχή εκείνη, κοινό μας.

Μετά από λίγους μήνες φτιάξαμε και το γκρουπάκι μας στο facebook, μια παρέα ελάχιστων τότε φίλων που τα λέγαμε μεταξύ μας. Συζητούσαμε διάφορα θέματα, κάναμε τον χαβαλέ μας, βάζαμε τραγούδια, ενημερώναμε...


... ο ένας τον άλλον, ο καθένας με τα νέα από τη δική του περιοχή, κάναμε αυτό που σήμερα λέμε «δίκτυο φαρμακοποιών ανά την Ελλάδα».

Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι. Τα μέλη στο facebook αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο, η επισκεψιμότητα στο blog συνεχώς μεγάλωνε. Σήμερα το γκρουπάκι στο facebook αριθμεί περί τα 4.600 μέλη, ενώ το μπλογκ δέχεται καθημερινά πάνω από 6.000 μοναδικές επισκέψεις. Η όποια φαρμακευτική είδηση όπου κι αν αυτή υπάρχει κάνει πλέον το γύρο της χώρας από άκρη σε άκρη σε όλα τα φαρμακεία εντός ολίγων μόλις ωρών. Από την ενημέρωση μέσω... εντύπων Α4 κατά την κατάθεση συνταγών στο τότε ΙΚΑ, φτάσαμε στην ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο μέσω RSS, push notifications στα smartphones, αναρτήσεις σε μπλογκ, twitter, facebook κλπ.

Από τότε χρησιμοποιούσαμε τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για το χόμπι μας. Ποτέ δε μας έγινε επάγγελμα, είχαμε άλλωστε από τότε το μεράκι της ενημέρωσης. Σκοπός μας δεν ήταν ούτε είναι η προσωπική προβολή ή να αποκομίσουμε οποιαδήποτε διαφήμιση με σκοπό το κέρδος.

Κάποιοι βέβαια θα προτιμούσαν να μην... υπήρχαμε. Προφανώς το σκοτάδι και η άγνοια βόλευε αρκετούς. Πάντοτε ήμασταν υπερασπιστές της ενότητας του κλάδου, από την πρώτη μέρα. Πολλοί το αμφισβητούν αυτό, δικαίωμά τους να πιστεύουν ό,τι θέλουν. Ενότητα όμως όπως πραγματικά εννοείται: Συστράτευση δυνάμεων, σεβασμός στη διαφορετική άποψη. Γιατί κακά τα ψέματα, κανείς δε θέλει να υπάρχει διχόνοια. Υπάρχουν ορατά και άμεσα προβλήματα στον κλάδο που χρήζουν ομοψυχίας δυνάμεων.

Η ομοψυχία δυνάμεων όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνεται όταν σε οριακές πλειοψηφίες πολύ σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον του κλάδου κάποιοι επιλέγουν να αγνοήσουν την διαφορετική άποψη. Όταν κάποιοι επιλέγουν να μην κάνουν καν ψηφοφορία στους τοπικούς συλλόγους τους. Εκείνο το 70-64 θα μας... «στοιχειώνει» για πάντα, εκείνη η γενική συνέλευση χαρακτηρίστηκε από πολλούς - όχι άδικα - η «ταφόπλακα» του κλάδου, ήταν η ομολογία αποτυχίας οποιασδήποτε μορφής κινητοποίησης, διεκδίκησης αγώνα ενώ επιβεβαίωνε τις υποψίες που είχαμε ως τότε για πλήρη εναρμονισμό με την κυβέρνηση, την οποία μάλιστα σπεύσαν τότε άμεσα να ενημερώσουν κάποιοι για το... επιθυμητό αποτέλεσμα για να λάβουν τα συγχαρητήρια του τότε αρμόδιου υπουργού.

Δε μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι όταν υπάρχουν συνάδελφοι με κατασχετήρια, όταν υπάρχουν συνάδελφοι που αδυνατούν να αγοράσουν φάρμακα όχι μόνο εφημερίας αλλά και καθημερινά. Δε μπορεί αυτή η κατάσταση να ωραιοποιείται.

Είμαστε φαρμακοποιοί και αυτονόητος στόχος μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του κλάδου αλλά και των συμπολιτών-ασθενών-πελατών μας. Ο ρόλος του συνδικαλιστή είναι να μεταφέρει τα προβλήματα του κλάδου στην κυβέρνηση και όχι να μεταφέρει τις προθέσεις της κυβέρνησης στον κλάδο. Προβλήματα δεν είναι μόνο αυτά που έχουμε ως φαρμακοποιοί, πρόβλημα αποτελεί και η συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των ασφαλισμένων, πρόβλημα αποτελεί η χρήση αμφιβόλου ποιότητας σκευασμάτων από αναπτυσσόμενες χώρες (πχ. Ινδία) με μοναδικό κριτήριο την φθηνή τιμή, πρόβλημα αποτελεί και η μικρή στελέχωση προσωπικού για τον έλεγχο ποιότητας φαρμάκων.

Μέσα σε όλα αυτά, διεξάγονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι εκλογές στους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους που θα αναδείξουν τα διοικητικά συμβούλια και τους αντιπροσώπους μας στο δευτεροβάθμιο συλλογικό μας όργανο, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Είναι πάρα πολύ σημαντικές, γιατί θα αναδείξουν τα πρόσωπα εκείνα που θα επωμιστούν το βάρος πολύ σημαντικών αποφάσεων για το επάγγελμά μας στο εγγύς μέλλον.

Όλοι μας πιστεύουμε στη δύναμη του ΠΦΣ, θα ήταν ουτοπικό να υποστηρίξει κανείς το αντίθετο, εν αντιθέσει όμως με υψηλόβαθμο συνδικαλιστή που δήλωσε μόλις πριν λίγες μέρες ότι «το πρόβλημα-φαρμακείο δε θα το λύσει ο ΠΦΣ, αλλά οι κανόνες της αγοράς...»

Εύχομαι και ελπίζω όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, όλοι να στηρίξουμε τα νέα ΔΣ μακριά από σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις. Οι εκλογές αυτές να αποτελέσουν το εφαλτήριο πραγματικής ενότητας, σύμπλευσης δυνάμεων και όχι στείρας αντιπαράθεσης προτάσεων.


Μηνοβγιούδης Δημήτρης
Μέλος Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας