Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Συνέντευξη του νέου φαρμακοποιού Αττιτή Γιώργου στην εφημερίδα ''Η ΔΡΑΣΙΣ'' υποψήφιου για το Δ.Σ του φαρμακευτικού συλλόγου Δωδεκανήσου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΤΤΙΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΦΑΡΜ.Α.ΚΟ. – «Οφείλουμε νέοι και παλιοί να έχουμε κοινά ζητούμενα»


Ο κ. Γιώργος Αττιτής είναι ένας νέος Φαρμακοποιός ο οποίος διεκδικεί ενεργό ρόλο στο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου. Κατέρχεται υποψήφιος στις εκλογές του Φραμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου με την παράταξη ΦΑΡΜ.Α.ΚΟ. και σε συνέντευξη που παραχώρησε στη “ΔΡΑΣΙΣ” μιλά για τους στόχους, τις προτεραιότητές του και τα προβλήματα του κλάδου.




Γιατί αποφασίσατε να συμμετέχετε στις εκλογές του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου; 
- Από την πρώτη μέρα που έγινα μέλος του ΦΣΔ πήρα την απόφαση να ασχοληθώ ενεργά. Στο σημείο που βρίσκονται τα κοινά του συλλόγου, πρέπει οι νέοι να αναλάβουν ενεργό ρόλο, καθώς έχουν και την ενέργεια και την απαιτούμενη κατάρτιση να βοηθήσουν στην επίλυση, τόσο  σύνθετων, όσο και απλών σε πολλές περιπτώσεις, προβλημάτων. Βέβαια όλα αυτά πρέπει να πλαισιώνονται από την εμπειρία των παλαιότερων συναδέλφων. Πέραν αυτού, πιστεύω πως, όπως και στην πολιτική ζωή, έτσι και στους συλλόγους και στους οργανισμούς είναι απαραίτητη η ανανέωση προσώπων.
Ποια τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου και ποιες οι μεγαλύτερες προκλήσεις για ένα νέο φαρμακοποιό; 
- Τα προβλήματα του κλάδου είναι, λίγο-πολύ, γνωστά στην κοινή γνώμη.
Η καθυστέρηση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με τη μείωση της πίστωσης εκ μέρους των προμηθευτών, η μόνιμη απειλή εισαγωγής των φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ (το οποίο συνιστά παράλληλα και απειλή για τη δημόσια υγεία), οι επαναλαμβανόμενες μειώσεις τιμών στα φάρμακα, που όμως απορροφούνται από τους φαρμακοποιούς και ούτω καθεξής.
Συνεπώς, δεν μπορώ να αναφερθώ στις προκλήσεις του νέου φαρμακοποιού, αλλά του φαρμακοποιού γενικότερα. Γι αυτό οφείλουμε νέοι και παλιοί να έχουμε κοινά ζητούμενα και κατ’ επέκταση κοινή στάση.
Υπάρχει κορεσμός στο χώρο και πιστεύετε ότι η κρίση θα συρρικνώσει μοιραία τον αριθμό των φαρμακείων;  
- Κορεσμός σίγουρα δεν υπάρχει και όπως είναι κατανεμημένα  τα φαρμακεία στα Δωδεκάνησα, θεωρώ ότι καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της κοινωνίας μας (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).
Όσο για τη συρρίκνωση του αριθμού, πιθανώς αυτή να μεθοδεύεται με τα συνεχή μέτρα που επιβάλλονται. Βεβαίως, μέσα από αυτήν την κατάσταση μπορεί να προκύψουν και συνεργασίες ή ακόμα και συνενώσεις φαρμακείων που θα βελτιώσουν και τη βιωσιμότητα των φαρμακοποιών και την εξυπηρέτηση του κοινού.
Ο κόσμος δυσκολεύεται να προμηθευτεί τα φάρμακά του, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αναγκάζονται να διακόψουν αγωγές για χρόνιες και σοβαρές παθήσεις;  Τι αντιμετωπίζετε καθημερινά; Πόσο πιστεύετε ότι θα δυσκολέψουν τα πράγματα για ασφαλισμένους και φαρμακοποιούς καθώς η ΤΡΟΙΚΑ πιέζει για μειώσεις της φαρμακευτικής δαπάνης. 
- Σίγουρα ο κόσμος δυσκολεύεται πάρα πολύ οικονομικά, πράγμα το οποίο συναντάμε καθημερινώς.
Το φάρμακο αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης και πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμο από όλους τους έχοντες ανάγκη. Παρά τις δυσκολίες όμως, θέλω να βλέπω το μέλλον με αισιοδοξία. Με οδηγούς τους νέους ανθρώπους, θέλω να πιστεύω πως ως κοινωνία θα αντεπεξέλθουμε και θα επιβιώσουμε, αρκεί να είμαστε ενωμένοι.

ΑΤΤΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ