Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για χρηματισμό συνδικαλιστή στο νοσοκομείο Σωτηρία

Γραφείο Τύπου Υπουργού

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2013


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Κάνουμε αυτήν την έκτακτη συνέντευξη τύπου για να σας ενημερώσουμε για ένα απίστευτο σχεδόν γεγονός. Προ δύο εβδομάδων η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σωτηρία,κυρία Μαρία Καρρά, ζήτησε επειγόντως να με συναντήσει στο γραφείο μου.



Συναντηθήκαμε και εκεί με ενημέρωσε για την ιστορία της προσπάθειας του νοσοκομείου Σωτηρία να υπογράψει με το ΙΙΒΕΑΑ της Ακαδημίας Αθηνών μία σύμβαση για τη παραχώρηση τμήματος του νοσοκομείου, ώστε το ΙΙΒΕΑΑ να κάνει έρευνες βιοϊσοδυναμίας για γενόσημα φάρμακα.

Η απόπειρα της κυρίας Καρράς να υπογράψει τη σχετική σύμβαση με το ΙΙΒΕΑΑ προ λίγων μηνών, είχε σταματήσει μετά από κατάληψη των γραφείων της από τους εργαζομένους του νοσοκομείου Σωτηρία, οι οποίοι και κατήγγειλαν το ξεπούλημα του νοσοκομείου στον ιδιωτικό τομέα και αρνούντο να επιτρέψουν την υπογραφή της σχετικής συμβάσεως με γνωστά επιχειρήματα και χιλιοακουσμένα.


Ο λόγος που ζήτησε να με δει η κυρία Καρρά, ήταν διότι στη προσπάθεία της να πείσει το Σωματείο να μην έχει εκ νέου φασαρίες στο νοσοκομείο, ώστε να υπογραφεί η σχετική σύμβαση, ο Πρόεδρος του Σωματείου όπως μου κατήγγειλε προ δύο εβδομάδων, τηςείπε ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις αντιδράσεις εάν και εσείς φροντίζατε να μας δώσετε μερικά από τα χρήματα που όταν κερδίσει το νοσοκομείο από αυτή τη σύμβαση.

Κατόπιν της καταγγελίας της κυρίας Καρρά, επικοινώνησα αμέσως με τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως, τον κύριο Δένδια και του ζήτησα τη βοήθεια του Τμήματος Εκβιαστών της ελληνικής αστυνομίας, έτσι ώστε να οργανώσουμε μία επιχείρηση για τη σύλληψη του συγκεκριμένου κυρίου.


Η επιχείρηση κράτησε όλο αυτό το διάστημα με επανειλημμένες μαγνητοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις όλων των σχετικών συζητήσεων μεταξύ τής Διοικήτριας και του Προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων και κατέληξαν σήμερα τις πρώτες μεσημβρινές ώρες να έχουν δώσει ραντεβού για να πάρει ο κύριος Πρόεδρος κατά δήλωσή του με σκοπό να τα μοιραστεί με τους υπολοίπους, 50.000 ευρώ.

Πράγματι, δόθηκαν σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία στην κυρία Καρρά τα 50.000 ευρώ προσημειωμένα. Παράλληλα λειτουργούσε σύστημα καταγραφής ηχητικής και οπτικής όλης της συναντήσεως.

Ο Πρόεδρος των εργαζομένων του Σωτηρία προσήλθε στο ραντεβού. Παρέλαβε τα 50.000 ευρώ και υπεσχέθη ότι με αυτά τα 50.000 ευρώ δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους κινητοποίηση στο νοσοκομείο.

Κατά την έξοδό του από την οικία της κυρίας Καρρά συνελήφθη από τους άντρες της ελληνικής αστυνομίας με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του.

Αυτή τη στιγμή παραμένει στην Ασφάλεια, όπου και ανακρίνεται για να περιγράψειστις Αρχές ποιο είναι το ακριβές του σχέδιο, ποιοι ήταν οι συνεργοί του, με ποιους είχε κάνει τη συμφωνία να μοιραστεί τα χρήματα και όλα τα υπόλοιπα.


Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Μπέζα, την κυρία Μακρή και τον κύριο Καλλίρη, όλη την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, διότι αν και χειριστήκαμε αυτήν την απίστευτη ιστορία εδώ και δύο εβδομάδες, δεν διέρρευσε απολύτως τίποτα από κανέναν και φυσικά τηνκυρία Καρρά, η οποία με ψυχραιμία, αντιλαμβάνομαι ότι δεν ήταν μία εύκολη κατάσταση αυτή αλλά πρωτόγνωρη, μπόρεσε όμως να φέρει εις πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλω στον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως, κύριο Δένδια, ο οποίος έδρασε με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα, διαθέτοντάς μας τους καλύτερους υπηρεσιακούς της ελληνικής αστυνομίας για την αντιμετώπιση μιας πολύ ιδιάζουσας περίπτωσης χρηματισμού και διαφθοράς

Εγώ δεν θυμάμαι άλλη φορά στα χρονικά συνδικαλιστής να παίρνει χρήματα για να μην προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.


Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, η υπόθεση αυτή θα έχει και περαιτέρω εξέλιξη αναλόγως της απολογίας και της καταθέσεως του συγκεκριμένου κυρίου και των όποιων άλλων εμπλέξει στην απολογία του για να μάθουμε και με ποιους ακριβώς θα μοιραζόταν τα χρήματα αυτά και πώς ακριβώς θα επείθετο το Σωματείο, το οποίο έως χθες ήταν αντίθετο στη συγκεκριμένη πράξη, να παύσει δηλαδή τις κινητοποιήσεις κατόπιν της πληρωμής των 50.000 ευρώ.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η εντολή που έχουμε λάβει από τον Πρωθυπουργό της χώρας είναι ξεκάθαρη, να είμαστε αμείλικτοι σε υποθέσεις διαφθοράς.

Η παλιά Ελλάδα που όλοι ξέραμε είναι παρελθόν. Τώρα όλοι μας υφιστάμεθα τρομακτικές θυσίες με μία και μοναδική ευθύνη: να πάει ο τόπος μπροστά. Και νομίζω το σημερινό επεισόδιο είναι πολύ διδακτικό για να είμαστε ως πολίτες εξαιρετικά καχύποπτοι όταν ακούμε κάποιους να φωνάζουν πάρα πολύ.


Σήμερα απεδείχθη με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτοί που φωνάζουν δεν έχουν πάντα δίκιο. Και αυτοί που φωνάζουν στο όνομα των δικαιωμάτων του λαού δεν είναι πάντα και τόσο αγαθοί όσο πολλοί νομίζουν.

Πολλές φορές, τουλάχιστον μία σήμερα αποδεδειγμένα το κίνητρο της φασαρίας είναι ίδιον όφελος και όχι το συμφέρον των εργαζομένων γενικά ή του ελληνικού λαού.

Είμαστε στη διάθεσή σας, για κάθε ερώτηση.

Ο κύριος Βενιζέλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, αλλά επειδή ξέρουμε και εμείς ότι στο Νοσοκομείο Σωτηρία συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια διάφορα περίεργα πράγματα, εξαφανίζονται διάφορα αντικείμενα αξίας και λοιπά, θα ελεγχθούν αναδρομικά περιπτώσεις κλοπών, περιπτώσεις περίεργες στο Νοσοκομείο;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Όπως αντιλαμβάνεστε με το δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος κύριος που συνελήφθη σήμερα είναι Πρόεδρος πολλά χρόνια στο Νοσοκομείο Σωτηρία, δεν είναι Πρόεδρος άρτι εκλεγείς, ασφαλώς ο έλεγχος θα είναι αναδρομικός.

Η αλήθεια είναι πως και στα δικά μας αυτιά έχουν φτάσει διάφορα, δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα χωρίς έλεγχο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Σε ποια παράταξη ανήκε ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής ήταν πολλά χρόνια μέλος της ΠΑΣΚΕ. Στην παρούσα φάση, αν καταλαβαίνω καλά, ήταν από αυτή την κατηγορία των συνδικαλιστών που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., καταγγέλλοντας τη διαφθορά και το μνημόνιο και τα υπόλοιπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Προς τα πού πάει, ξέρετε;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Όπου πάνε όλοι αυτοί. Αριστερότερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θέλω να ρωτήσω κάτι γιατί δεν το χωράει και εύκολα ο νους του ανθρώπου. Όταν ακούμε για συμβάσεις των Νοσοκομείων το μυαλό μας πάει σε πολλά λεφτά. Και όταν ακούμε για διαφθορά, επίσης το μυαλό μας πάει σε πολλά λεφτά.

50.000 για μία σύμβαση τι είδους σύμβαση ήταν αυτή; Δηλαδή μπορείτε να μας πείτε δύο τρία πράγματα για τα γενόσημα; Προσπαθώ να καταλάβω δηλαδή γιατί τους αρκούσε ένα τέτοιο ποσό για να γίνουν, να μην τη λέξη ρεζίλι είναι αυτονόητο.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Η σύμβαση αφορά σε προσπάθεια της Ακαδημίας Αθηνών να προχωρήσει σε ελέγχους βιοϊσοδυναμίας γενοσήμων φαρμάκων. Για να γίνει αυτό εφικτό χρειαζόταν η παραχώρηση από το Σωτηρία ενός κτιρίου, σήμερα ερειπωμένου, έτσι ώστε να μπορεί να το αναμορφώσει το Ίδρυμα της Ακαδημίας και να προχωρήσουμε σε σχετική κλινική έρευνα.

Για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία χρειάζονταν χρήματα από το ΕΣΠΑ και προφανώς κάποιοι θεώρησαν ότι όλη αυτή η ιστορία είναι χρήσιμη να αποφέρει και σε αυτούς κάποια από αυτά τα χρήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Από πού τη ζήτησε;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Αυτός ζήτησε μίζα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου με σκοπό, όχι από το κράτος, με την έννοια του αφού η διοίκηση έχει ενδιαφέρον να κάνει αυτή τη σύμβαση με την Ακαδημία Αθηνών, η Ακαδημία Αθηνών που είναι ο επισπεύδων, είναι το ίδρυμα με τις όποιες εταιρίες θα εμπλέκοντο για να κάνουν τις κλινικές έρευνες, ας έβρισκαν τα λεφτά για να πληρώσουν το σωματείο. Κατά δήλωση του σωματείου, έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, από ότι ξέρω η αντίθεση των εργαζομένων στο να παραχωρηθεί αυτό το οικόπεδο εκφράστηκε μέσα από γενικές συνελεύσεις. Και έχουν ένα σκεπτικό, γιατί είναι μια συνδικαλιστική πολιτική θέση. Άρα εκφράζουν κάτι συλλογικότερο, δεν εκφράζουν την ιδιοτέλεια που είπατε εσείς γρηγορότερα.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Δεν χρειάζεται να χάνουμε χρόνο. Ο άνθρωπος πήρε 50.000 και εγγυήθηκε ότι δεν θα γινόταν καμία φασαρία. Νομίζω αυτό τα λέει όλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μα εδώ και έξι χρόνια το σωματείο δεν κάνει καμία κινητοποίηση από όταν άλλαξε, ανατράπηκαν οι συσχετισμοί.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Η κινητοποίηση έγινε στο Μάρτιο μήνα η τελευταία, φέτος το 2013 με κατάληψη του γραφείου της διοικήσεως για να μην γίνει η συγκεκριμένη σύμβαση, επαναλαμβάνω. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει η αστυνομία και η ανάκριση. Ο κύριος πήρε 50.000 ευρώ για να μην υπάρξει νέα κατάληψη και απεργία στο νοσοκομείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, όταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα στο ΕΣΥ, η κυρία Καρρά είναι γιατρός το ξέρει, αν γίνει ένα ιατρικό λάθος σοβαρό, λέμε όλοι ότι είναι μεμονωμένο φαινόμενο, ότι τα πράγματα πάνε καλά οι άνθρωποι είναι εντάξει.

Εσείς σπεύσατε σήμερα να γενικεύσετε ένα φαινόμενο το οποίο δεν το έχουμε ξανά ακούσει.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Όχι, δεν το γενίκευσα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αυτοί που φωνάζουν δεν έχουν δίκιο πολλές φορές και δεν είναι πολλές φορές αθώοι, αγνοί.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Είπα ότι δεν έχουν πάντα δίκιο όσοι φωνάζουν και να είμαστε καχύποπτοι με όσους φωνάζουν γιατί, όπως αποδεικνύει το συγκεκριμένο περιστατικό, μπορεί τα κίνητρα για να φωνάξουμε να είναι τελείως διαφορετικό.

Εγώ αν θέλετε το είπα κυρίως γιατί πίσω από την κινητικότητα του Υπουργείου Υγείας φωνάζανε πάρα πολύ για την καταστροφή που θα ερχόταν από την κινητικότητα και είδατε αν ήρθε καμία καταστροφή. Πολλοί στεναχωριούνται όταν χάνουν τα μαγαζάκια τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, για αυτό και εγώ σας υπενθύμισα ότι η αντίθεση έχει και συλλογικότερο χαρακτήρα. Επομένως…

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Ξανά λέω για να το κλείσουμε. Τα πραγματικά περιστατικά. Ο Πρόεδρος του σωματείου ζήτησε και έλαβε 50.000 ευρώ για να μην γίνουν κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο. Το γεγονός μιλάει από μόνο του δεν χρειάζεται να κάνουμε περαιτέρω σχολιασμούς. Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεσθε η σύμβαση θα γίνει και το έργο θα προχωρήσει.

0