Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Πόσο σημαντική είναι η μηχανογράφηση στο φαρμακείο, επιβάλλεται η διαρκής αναβάθμιση υπηρεσιών

Ένα πρόγραμμα φαρμακείου ρε παιδιά!
 Δεν είναι λίγο πράγμα!
Θα ήθελα να θίξω ένα απλό και καθημερινό πρόβλημα μέσα στον ορυμαγδό μιας αρκετά μακράς προεκλογικής περιόδου, η οποία ξετυλίγεται μήνες τώρα και απορροφά αρκετή αλλά άσκοπη ενέργεια, αφήνοντας ως παρενέργεια αρκετές τεχνικές εξελίξεις με πολλά κενά στους Συναδέλφους τα οποία η, έτσι κι αλλιώς, ελλιπής ενημέρωση από τους αρμόδιους αδυνατεί να καλύψει!

Ένα πρόβλημα το οποίο όσοι από εμάς έχουμε προγράμματα Φαρμακείου δεν αντιμετωπίζουμε σε μεγάλο βαθμό κυρίως γιατί έχουμε τη δυνατότητα να συνδυάσουμε πληροφορίες, που παρέχονται μέσω των νέων αναβαθμισμένων εκδόσεων των προγραμμάτων, με τις πληροφορίες που έχουμε ταξινομήσει στο blog μας FARMAKOPOIOI.blogspot. Καταφέρνουμε έστω κι έτσι, συν την καθημερινή επικοινωνία και επίλυση αποριών μέσω του Facebook Group FARMAKOPOIOI, να διευκολύνουμε την καθημερινότητά μας.




Όμως δεν διανοούμαι καν να σκεφτώ πώς περνάνε οι Συνάδελφοι που δεν έχουν πρόσβαση έστω σε ένα από τα 3 αυτά συστατικά της σίγουρης εκτέλεσης μιας συνταγής και ιδιαίτερα στο πρόγραμμα φαρμακείου! Πώς διαχειρίζονται όλο αυτό το χάος των κανόνων, πώς εκτελούν συνταγές σε αυτό το ά-φιλτρο περιβάλλον της Η/Σ όπου ο κανόνας του "ό,τι γράφεται εκτελείται" δεν ισχύει πάντα, αλλά και πώς μαζεύουν τις συνταγές τους τέλος του μήνα, πώς ετοιμάζουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις, πώς τιμολογούν σωστά Ταμεία (και όχι διαιρώντας δεκαδικά στο κομπιουτεράκι), πώς υπολογίζουν τα πολύπλοκα αιτούμενα, τα 50-50, τις διαφορές ασφαλιστικών τιμών. Πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αύριο αν οι κανόνες αλλάξουν πάλι!

Δεν μπορώ επίσης να διανοηθώ πώς είναι η καθημερινότητα φαρμακείων χωρίς ηλεκτρονική παραγγελία (1/10 του χρόνου κανονικής παραγγελίας), χωρίς εκτέλεση μέσω ΑΡΙ (μισός χρόνος εκτέλεσης συνταγής), χωρίς ενημέρωση τιμών και λίστας φαρμάκων-παραφαρμάκων, χωρίς στατιστικά στοιχεία πωλήσεων φαρμάκων-παραφαρμάκων, χωρίς ηλεκτρονικό έλεγχο δανεικών, χωρίς δηλαδή σύγχρονα εργαλεία που είναι πλέον απολύτως απαραίτητα για μια σύγχρονη επιχείρηση η οποία πλέον καλείται να λειτουργήσει σε ασφυκτικά όρια κερδοφορίας και κάθε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο!

Οι Συνάδελφοι δεν μπορούν να κατανοήσουν τη μεγάλη βοήθεια που μπορούν να πάρουν από τη σύγχρονη μηχανογράφηση, όμως εμείς που έχουμε αφιερώσει ένα διαρκώς αυξανόμενο και ιδιαίτερα απαιτητικό κομμάτι των προσπαθειών μας στην επίλυση διαδικαστικών θεμάτων, μπορούμε να αφουγκραστούμε καλύτερα την κατάσταση. Είναι απαραίτητο πλέον να μηχανογραφούνται όλα τα φαρμακεία με όποιο πρόγραμμα φαρμακείου ακόμα κι αν οι ίδιοι αδυνατούν να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες που τους προσφέρει!

Εκτός από τα οφέλη που περιγράψαμε, η πλήρης μηχανογράφηση του φαρμακείου μπορεί να δώσει κι ένα ακόμα: τη δυνατότητα πραγματικής τεχνοκρατικής υποστήριξης από συμβούλους επιχειρήσεων για την πρόοδο και επιβίωσή μας! Τους λογιστές μας εν πρώτοις, αλλά και ειδικούς συμβούλους που έχουν οι ίδιοι οι προμηθευτές μας οι οποίοι ξαφνικά έρχονται αντιμέτωποι με μια επιταγή που αδυνατεί να καλυφθεί αλλά είναι αργά να εντοπίσουν το πρόβλημα και να δώσουν μερικές καλές συμβουλές στα Φαρμακεία ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τις οικονομικές τους δυνατότητες και αν μπορούν να βελτιωθούν ανάλογα με την περιοχή τους και την ύπαρξη (ή και μη) εμπορικού δυναμικού το οποίο να μπορεί να "θρέψει" ένα φαρμακείο!

Οι Συνεταιρισμοί, αλλά και οι Ιδιώτες προμηθευτές μας, οι Εταιρίες με τα προγράμματα (CSA, Ιλυδα, Euromedica κτλ) πρέπει να κινητοποιηθούν σε μια εκστρατεία ενημέρωσης και διευκόλυνσης των Συναδέλφων που πλέον ακόμα και τα μικρά ποσά που αντιστοιχούν στην προμήθεια ενός προγράμματος τους φαίνονται βουνό! Και κάνω μια προσωπική έκκληση στο κομμάτι αυτό.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το θέμα δεν είναι ένα ακόμα άρθρο που διαβάστηκε, άρεσε -ή και όχι- και προσπεράστηκε μια ακόμα μέρα. Θέλω μια μέρα όλοι μας να είμαστε αυτόνομοι, να είμαστε κυρίαρχοι της δουλειάς μας, να ξέρουμε που πατάμε και που πηγαίνουμε. Θέλω να αφυπνίσω, θέλω να πάμε μπροστά.

Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά με μολύβι και χαρτί, δεν μπορώ καν να βοηθήσω. Με υπερβαίνει.

Τσιριμπής Δημήτρης
Μέλος ΔΣ ΦΣ Κορινθίας
Αντιπρόσωπος ΠΕΙΦΑΣΥΝ στην ΟΣΦΕ