Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Το Google Glass... κοιτά την υγεία

Μπορεί από κάποιους να χαρακτηρίζεται αμφιλεγόμενο, ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, μπορεί να προσφέρει πολλά... και καλά στο πεδίο της Ιατρικής.

Πλήθος ιατρικών εφαρμογών

Ο λόγος για το περίφημο πλέον γκάτζετ Google Glass το οποίο, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου Υπολογιστικής Ubicomp στη Ζυρίχη, ίσως βοηθήσει στο μέλλον ασθενείς με διαφορετικά προβλήματα, όπως τους διαβητικούς ή όσους υποβάλλονται σε ορθοπαιδικές επεμβάσεις.



Για παράδειγμα, ο Σουμπράι Πάι από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech) στην Ατλάντα προσπαθεί να βρει τον τρόπο σχετικά με το πώς τα διαβητικά άτομα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την κάμερα του Google Glass για να βλέπουν αμέσως τη διατροφική αξία των τροφών που καταναλώνουν και να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να αποφεύγουν να ανεβάζουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματός τους με κάθε γεύμα.


Τα hi-tech όμως αυτά γυαλιά με την ενσωματωμένη κάμερα μπορούν να δώσουν σημαντική χείρα βοηθείας και σε ορισμένα άτομα με παράλυση, τύφλωση και κώφωση ενώ χειρουργοί εκτιμούν ότι το Google Glass μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο» μέσα στο χειρουργείο αλλά και «δάσκαλο» για τους φοιτητές Ιατρικής.


Βοηθός... χειρουργείου
Πριν από περίπου δύο μήνες ο Κρίστοφερ Κίντινγκ, χειρουργός στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο στο Κολούμπους, φόρεσε το γκάτζετ της Google προτού διεξαγάγει επέμβαση στο γόνατο ενός ασθενούς. Καθώς προχωρούσε τη διαδικασία, οι συνάδελφοί του σε ολόκληρη την πόλη ήταν σε θέση να βλέπουν την εγχείρηση με τα... μάτια του Κίντινγκ - μέσω του online φόρουμ Google Hangouts - και να του προσφέρουν συμβουλές. Παράλληλα οι φοιτητές του που βρίσκονταν εκτός του χειρουργείου έβλεπαν και μάθαιναν.


Εξω όμως από το χειρουργείο το Google Glass μπορεί να είναι χρήσιμο σε άτομα με σοβαρά προβλήματα όπως η τύφλωση.


Ενα τυφλό άτομο που ετοιμάζεται να μαγειρέψει και αναρωτιέται τι ακριβώς περιέχεται μέσα σε μια κονσέρβα θα είναι σε θέση να βρει εύκολα την απάντηση παίρνοντας μια φωτογραφία της ετικέτας και στέλνοντάς τη μαζί με ένα ερώτημα σε μια ειδική ομάδα υπαλλήλων της Amazon, με χρήση ενός συστήματος που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη.


«Μάτια» για τα τυφλά άτομα
«Μέσα σε δευτερόλεπτα θα έρχεται μια απάντηση όπως "όχι, αυτό το κουτί δεν περιέχει ξηρούς καρπούς" ή "γυρίστε το κουτί από την άλλη πλευρά, το έχετε βάλει από τη λάθος"»εξηγεί ο Θαντ Στάρνερ, από το Georgia Tech που είναι επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της Google σε ό,τι αφορά το Google Glass και προσθέτει: «Η τεχνολογία αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη σε ερωτήματα που δεν μπορεί να απαντήσει ούτε ένα άτομο που μπορεί να δει, όπως το "μήπως το μωρό μου έχει βγάλει εξάνθημα στο κεφάλι;"».


Ο Στάμερ εργάζεται αυτή τη στιγμή και με παράλυτα άτομα προκειμένου να ανακαλύψει αν το Google Glass θα μπορούσε να τους φανεί χρήσιμο. Για παράδειγμα, το γκάτζετ βγάζει έναν ήχο για να ειδοποιήσει για τη λήψη ενός κειμένου ή e-mail. Με ένα ελαφρύ κούνημα του κεφαλιού ή απλώς με ένα πετάρισμα των βλεφάρων το παράλυτο άτομο θα μπορεί να κάνει σήμα στους αισθητήρες του Glass να εμφανίσουν το μήνυμα στα γυαλιά. «Στη συνέχεια θα μπορούν να απαντούν φωνητικά και τα λόγια τους θα αποστέλλονται στους servers της Google οι οποίοι θα μετατρέπουν τον προφορικό λόγο σε κείμενο που με τη σειρά του θα αποστέλλεται στους φίλους τους ταχύτερα από ό,τι χρειάζονται εκείνοι για να στείλουν μήνυμα» λέει ο Στάρνερ.


Μαθήματα νοηματικής

Τα οφέλη όμως φθάνουν και πιο μακριά. Γονείς που μαθαίνουν να επικοινωνούν με τα κωφά παιδιά τους, θα μπορούν να χρησιμοποιούν το SmartSign, μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Georgia Tech και η οποία παρουσιάστηκε στο Ubicomp από τον Στάρνερ. Οι γονείς θα μπορούν να ρωτούν ποιο είναι το σύμβολο της νοηματικής μιας λέξης και να παρακολουθούν ένα «μίνι» μάθημα μέσω βίντεο το οποίο θα προβάλλεται στην οθόνη του Glass.


Η Google δεν αποκαλύπτει πότε το Glass θα γίνει ένα προϊόν που θα μπορεί να το αντέξει η τσέπη του μέσου ανθρώπου (ενώ αρκετοί σχολιάζουν ότι πρέπει να κάνει και πιο «κομψό» τον σχεδιασμό του γκάτζετ της αν θέλει κάποτε να φοριέται από πολλά άτομα), πάντως το σίγουρο είναι ότι όταν και αν αυτό συμβεί, πολλές ιατρικές εφαρμογές θα το περιμένουν.


Τσώλη Θεοδώρα
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 18 Οκτωβρίου 2013