Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Προεδρος ΦΣΑ?....: o Aδωνις (επιστολή συναδέλφου)

Σε προσφατες συζητησεις που ειχα με ανωτερα συνδικαλιστικα στελεχη του κλαδου για τα φλεγοντα θεματα που αφορουν το φαρμακειο, αλλα και τις επικειμενες εκλογες, η καταληξη στην κουβεντα ηταν παρομοια: "ειναι πολυ δυσκολα τα πραγματα, ο συλλογος ειναι αδυναμος και διαιρεμενος, δεν μπορουμε να ζηταμε πραγματα που δεν γινονται, ο υπουργος δεν θα το δεχτει" κλπ. Απογοητευμενος κι εγω μια και οπου και να εθετα καποιο ζητημα επαιρνα απαισιοδοξα μηνυματα, αρχισα να συζηταω με φιλους και οικεια προσωπα αν αξιζει ν' αχοληθει κανεις ή να κατσω στην ησυχια μου. Μερικοι συναδελφοι απογοητευμενοι οντες μου ειπαν: "Nικο δεν αξιζει μην το ψαχνεις ολα προαποφασισμενα ειναι και μας τα φερνουν ενα ενα, αργο θανατο".




Το καλυτερο το ειπε η γυναικα μου (ασχετη με το χωρο): "αφου ειναι ετσι τα πραγματα και θα κανετε οτι θελουν οι απο πανω τι τις θελετε τις εκλογες και τον συνδικαλισμο? βαλτε για προεδρο τον Αδωνι". Αυτο ηταν, μου ηρθε flash. Πραγματι χανουμε χρονο με ολα αυτα, ο κατα τ' αλλα συμπαθης και σιγουρα πιο αξιος απο τους προκατοχους του, υπουργος ειναι το καταλληλο ατομο, αφου ετσι κι αλλιως ουτε να παλεψουμε μπορουμε, αλλα ουτε και ΘΕΛΟΥΜΕ, ωχ βρε αδερφε.


Για να κοψουμε τα αστεια ομως, οποιος δεν θελει να παλεψει, να διαπραγματευτει και να πολεμησει αν ειναι αναγκη για τα δικαιωματα του, θα ειναι υπευθυνος για οτι ερθει. Κι επειδη στις διαπραγματευσεις θα κληθουν να υποστηριξουν τα ΔΙΚΑΙΑ αιτηματα μας καποιοι ανθρωποι, εγω δηλωνω απο τωρα: H παραταξη την οποια θα στηριξω θα πρεπει να παρει το μερος του μικρομεσαιου δοκιμαζομενου φαρμακειου και οι θεσεις της στα ζητηματα που μας καινε θα πρεπει να ειναι καθαρες και ειλικρινεις:

1) ΩΡΑΡΙΟ.
Λογω της διαστρωματωσης των φαρμακειων της Αττικης, αλλα και της "ζημιας" που εχει προκαλεσει ο νομος Λοβερδου, το ενα κι εννιαιο ωραριο εχει παει περιπατο. Αν ομως ολα τα φαρμακεια δεν μπορουν να εχουν το ΙΔΙΟ ωραριο, σιγουρα πρεπει να εχουν ΙΣΟ. Μπορει να αποφασιστει ενα ανωτερο πλαφον εργασιμων ωρων/εβδομαδα, στο οποιο θα μπορεσει να ανταποκριθει και το μικρο ατομικο φαρμακειο και οι ωρες και οι ημερες εργασιας να καθοριζονται απο τον εκαστοτε τομεα η ακομα και απο τον ιδιο τον φαρμακοποιο (με υπευθυνη δηλωση στον ΦΣΑ και ταμπελα στην προσοψη) με βαση το ανωτατο οριο που προανεφερα.
υ.γ. οσοι θεωρουν οτι στα πλαισια της "επιχειρηματικοτητας"πρεπει να ξεχειλωσουμε το ωραριο σε ωραρια τυπου "καμινη" η supermarket, ωραιοποιημενα (με μη υποχρεωτικο διαλειμμα το 2μμ-5μμ κτλ) μας θεωρουν αφελεις, αλλα ειναι οι ιδιοι αφελεις κι επικινδυνοι. Ομιλουν για "απελευθερωση" του ωραριου, αλλα τσιμουδια για τα υπολοιπα (αποστασεις,πληθυσμιακα κτλ). Βασιζονται στις ρυθμισεις που επιβαλλονται για ενα επαγγελμα ζωτικο για την υγεια, εκμεταλευονται οτι εχουν κατοχυρωσει τοποθεσια και οτι δυσκολα καποιος θα τους ανταγωνιστει και ζητουν τα ωραρια που τους βολευουν (κι ας κλεισει ο αλλος στην γειτονια που χωρις υπαλληλο δεν μπορει να ανταπεξελθει). Πλανονται πλανιν οικτραν ομως γιατι οταν οι αδειες των εξαθλιωμενων φαρμακειων πεσουν στα χερια των "ισχυρων" τοτε θα πεσουν και οι υπολοιποι προστατευτισμοι στους οποιους βασιζονται. Τοτε θα ειναι αργα για μετανοια.

2) Φαρμακα Υψηλου Κοστους.
Τα ΦΥΚ πρεπει να επανελθουν στο ιδιωτικο φαρμακειο, για να μειωθει τεχνικα το ποσοστο κερδους μας σε κατω του 15% (οπως ζηταει η τροικα), για να αποδυναμωσουμε τα φαρμακεια του ΕΟΠΥΥ και διοτι πολλα απο τα νεα φαρμακα (βιοτεχνολογια) θ' ανηκουν στην κατηγορια αυτη.
ΟΜΩΣ αυτο θα πρεπει να γινει:

α) με σταθερο και αξιοπρεπες ποσοστο κερδους και οχι με διαταξεις που θα εχουν παραθυρακια τα οποια θα βοηθουν τις εταιριες να αρνουνται τυχον θεσμοθετημενες εκπτωσεις.

β) σε ξεχωριστο τιμολογιο (οπως τα αναλωσιμα διαβητη) και με χρονο αποπληρωμης στους προμηθευτες οχι μικροτερο απο το χρονο πληρωμης των φαρμακειων απο τον ΕΟΠΥΥ. Επισης τραπεζικη εγγυηση απο τον ΕΟΠΥΥ για τον χρονο πληρωμης τους.

γ) ΟΧΙ Rebate,

δ) πλαφον ανα φαρμακειο.

Αν δεν ισχυσουν αυτα, υπαρχει κινδυνος για την βιωσιμοτητα των φαρμακειων μας, λογω της μεγαλης αξιας αγορας αυτων των φαρμακων.

3)Διαχωρισμος ΜΗΣΥΦΑ, απο συμπληρωματα διατροφης, καλλυντικα φαρμακειου κα παραφαρμακα.

Τα ΜΗΣΥΦΑ ειναι ΦΑΡΜΑΚΑ και πρεπει να εχουν σταθερη χ.τ και φυσικα σταθερη λ.τ. Με αυξησεις στην χ.τ και ανωτερη λ.τ (οπως θελει ο ΕΦΕΧ) δημιουργουνται συνθηκες αθεμιτου ανταγωνισμου και διευκολυνεται η φυγη τους σε αλλα δικτυα. Για τα υπολοιπα κακα τα ψεμματα, αν δεν υπαρχει ενα νομικο πλαισιο που να υποχρεωνει τις εταιριες να τα διατηρησουν στα φαρμακεια, δεν θα μπορεσει να τα συγκρατησει κανεις. Αυτο που πρεπει να γινει ειναι, με κεντρικη διαπραγματευση ΠΦΣ και εταιριων να παραμεινουν στο χωρο αυτοι που πραγματικα θελουν, με θετικους ορους (πιστωσεις-εκπτωσεις) για τα φαρμακεια και αποκλειστικοτητα για τους ιδιους. ΠΟΤΕ πια προιον που πωλειται στα supermarkets στα ραφια μας.

4)να κατοχυρωθει νομικα η λειτουργια των e-shop, να ξεχωρισει δηλ. ποιο εχει το δικαιωμα να ονομαζεται e-pharmacy και τι μπορει να εμπορευεται (οχι φαρμακα η ΜΗΣΥΦΑ φυσικα).

Τελειωνοντας θελω να πω οτι σ' αυτες τις εκλογες πρεπει να στηριξουμε αυτους που θα υπερασπιστουν καλυτερα τα συμφεροντα μας. Χωρος και χρονος για ρουσφετια, φιλιες και στηριξη των γνωστων που "περναμε καλα μαζι τους", αλλα δεν εχουν ικανοτητες και θεληση δεν υπαρχει.


                                                                       ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ
                                                                        ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ 
                                                                       ΜΕΛΟΣ Γ.Σ ΠΦΣ