Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΦΣΑΧ: "To κράτος απαγορεύει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο"

Η κυβέρνηση, μπροστά στα αδιέξοδα των οικονομικών και πολιτικών επιλογών της στο χώρο της υγείας, προχωρά σε νέα επιβάρυνση των ασφαλισμένων, αυξάνοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή στα φάρμακα. Με πρόσχημα την ανάγκη ευρύτερης χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων, ουσιαστικά απαγορεύει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο.



Η επιλεκτική απαγόρευση πρόσβασης σε μεγάλο αριθμό “OFF-PATENT” σκευασμάτων δε συνάδει με πολιτεία που αντιμετωπίζει με ίσο μάτι τα μέλη της. Πίσω από τους δήθεν λεονταρισμούς των υπευθύνων του Υπουργείου Υγείας πως έρχονται σε ρήξη με το μεγάλο φαρμακευτικό πολυεθνικό κεφάλαιο, κρύβονται η αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων, κύρια μέσω της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών, αλλά και η οικονομική αδυναμία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να παράσχει κοινωνική ασφάλιση όταν η ανεργία και η ύφεση, απότοκα της μνημονιακής υποταγής, έχουν χτυπήσει κόκκινο.

Σε χειρότερη φυσικά μοίρα βρίσκονται εκατομμύρια συμπολιτών μας που δεν έχουν πρόσβαση ούτε καν σε αυτό το υποβαθμισμένο σύστημα υγείας, ενώ βραδυφλεγή υγειονομική βόμβα αποτελούν τα χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικό εμβολιασμό. Υπενθυμίζουμε πως οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας, παρότι από πολλούς κατηγορήθηκαν, όλο το 2012 με τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους είχαν προειδοποιήσει τους συμπολίτες μας, τόσο για την οικονομική τους επιβάρυνση από το μόρφωμα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όσο και για την αναμενόμενη υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας.

Για τον Φ.Σ. Αχαΐας
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ                   ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΜΙΤΣΟΣ