Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Κ. Λουράντος: «Στην πληρωμή Αυγούστου κρατήθηκε αναδρομικό ριμπέιτ για τα ΦΥΚ 5%!»

Αρκετοί συνάδελφοι επικοινώνησαν μαζί μου λέγοντάς μου ότι οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Eψαξα λοιπόν το θέμα με Σοφιανόπουλο, Δαγρέ και λοιπούς ... Πουαρώ και σας αναφέρω τα εξής:

Σύμφωνα με τον νόμο 4093/12 απαλείφθηκε η φράση «υπό τον όρο της εμπρόθεσμης καταβολής αυτών των οφειλών»,της παραγράφου 2 του άρθρου 34 του ν. 3918/2011 (Α΄ 31), που αφορούσε το rebate. Το ίδιο έγινε με την περίπτωση α΄ της παρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 3918/2011 (Α΄ 31) όπου απαλείφθηκε η λέξη «εμπρόθεσμα».

Ετσι το Rebate έγινε ανεξάρητο από .... εμπρόθεσμη πληρωμή. Δηλαδή το κράτος παίρνει...




... έκπτωση (να κλέβει είναι το σωστό ρήμα) , ακόμα και όταν πληρώνει μετά από μήνες ή ακόμα χειρότερα αναδρομικά !!!

Επίσης στον ίδιο νόμο αναφέρεται: « Η αιτούμενη δαπάνη για τα φαρμακευτικά σκευάσματα της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν.3816/2010 υπόκειται σε αυτοτελή υποχρέωση επιστροφής (rebate) ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%) επί της αιτούμενης δαπάνης για τα σκευάσματα αυτά».

Επειδή στο νομοσχέδιο που κατετέθει στην Βουλή των Ελλήνων και πρόκειται να ψηφιστεί τις προσεχείς ημέρες αναφέρεται ότι « Τα φάρμακα αυτά (δηλ τα ΦΥΚ) δεν υπόκεινται σε rebate ή εκπτώσεις φαρμακείου προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης», ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έδωσε εντολή να κρατηθει rebate 5%, αναδρονικά για τα Φ.Υ.Κ. που είχαν χορηγηθει από τα φαρμακεία στους ασφαλισμένους του κατά την χρονική περίοδο Δεκέμβριος 2012, εως και Ιούλιο 2013, ωστε να μην ... τo χάσει από τον νέο νόμο.

Γι’ αυτό όσοι συνάδελφοι είδαν να μην τους έχει αποδοθεί από τον ΕΟΠΥΥ όλοκληρο το ποσόν που περίμεναν για τον μήνα Αύγουστο άς ανατρέξουν κατ’ αρχάς στα ΦΥΚ που πιθανόν χορήγησαν κατά την εν λόγω περίοδο.

Η αφαίμαξη των φαρμακείων από τον αφερέγγυο ΕΟΠΥΥ δεν έχει προηγούμενο... Ενώ χρωστά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, ενώ πληρώνει όποτε ...φοβάται αντιδράσεις μας ή εχουμε προεκλογική περίοδο, ενώ δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως ... αφεντικό-φοροεισπράκτορας στα φαρμακεία μας....

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά , η υπηρεσία που η ηγεσία μας μας έβαλε να πληρώνουμε από την τσέπη μας (!) για να μας έδινε ηλεκτρονικά την δυνατότητα να ενημερωνόμαστε από τον ΕΟΠΥΥ, δεν έχει ακόμα λειτουργήσει!!! Κανείς δεν ξέρει τι πληρωνόμαστε και τι μας κρατάνε... Κατά τα άλλα συνεχίζουμε να πληρώνουμε τους ελεγκτές των συνταγών μας, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τους ελέγχουμε εμείς!!! Απλά ... παρακολουθούμε παθητικά , υπομένοντας .... και προσευχόμενοι να μην έχουμε περικοπές...

Είμαστε μια ... «πολύ ωραία ατμόσφαιρα»...

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ