Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Δ.Καραγεωργίου: "Δεν είμαστε το alter ego κανενός"

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ζητάμε την ψήφο σου για να σε εκπροσωπήσουμε στο ΔΣ του ΦΣΘ και στον ΠΦΣ. Να εκπροσωπήσουμε τις καθημερινές αγωνίες σου και τον προσωπικό σου αγώνα για επιβίωση. Κάθε ένας από εμάς είναι σαν εσάς. Συναντιόμαστε τα πρωινά στην τράπεζα των καθυστερούμενων πληρωμών με τον εκνευρισμό να πάμε τα παιδιά στο σχολείο και να ανοίξουμε έγκαιρα το φαρμακείο.

Κάνουμε υπηρεσίες και πουλάμε πολλά μικρής αξίας ΜΥΣΥΦΑ επειδή τα προωθούν οι διαφημίσεις στην TV και αναρωτιόμαστε πόσο κοντά είμαστε να τα μοιραστούμε με το απέναντι supermarket που δουλεύει και Κυριακή.




Πολλοί έγιναν διευρυμένοι, ωθούμενοι σε αυτή τη λύση ωραρίου για να πληρώσουν τα χρέη τους από τους ίδιους ανθρώπους που μετά τους κατηγορούν ότι είναι διευρυμένοι. Πάντως αυτοί είναι νόμιμοι.  

Βλέπουμε τους πελάτες μας να συγκρίνουν τιμές καλλυντικών με αυτές των ηλεκτρονικών φαρμακείων και αγανακτούμε όταν βλέπουμε μεγάλους συνδικαλιστές να είναι ιδιοκτήτες τέτοιων sites και άρα πώς να περάσει νόμος που να τους περιορίζει, όπως έγινε στη Γαλλία ας πούμε.

Προτιμάμε να αγωνιζόμαστε με την ορθή συγκριτική σκέψη και να καταλήγουμε σε συμπεράσματα στρατηγικής αντιμετώπισης, δεχόμενοι τις πολλές εμπειρίες από την πραγματικότητα. Δεν πιστεύουμε στα εικονικά κατορθώματα. Τίποτα δεν θα γυρίσει πίσω όπως ήταν.

Η πιο γραφειοκρατική ηλεκτρονική συνταγογράφηση στην Ευρώπη μας τυραννάει. Σκεπτόμαστε τι γίνεται με τα δεδομένα που παράγουμε με κάθε σκανάρισμα στο φαρμακείο. Ποιος αξιοποιεί την αξία τους σε μια ΚΜΕΣ. Που υποχρεωτικά με νόμο την πληρώνουμε. Αυτός ο νόμος πρέπει και μπορεί να ανατραπεί.
Δεν είμαστε το alter ego κανενός. Θεωρούμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του φαρμακείου κάτι σαν την εικόνα του Χριστού στα δικαστήρια που δεν τολμάει κανείς όχι να την αγγίξει αλλά ούτε να την κοιτάξει.

Όμως το πιο σημαντικό από όλα είναι η επερχόμενη άμεση εξαλλαγή του επαγγέλματος μας και επομένως και του συνδικαλισμού μας.
Είναι εύκολο να λαϊκίζουμε λέγοντας ότι μεγαλόσχημοι φαρμακοποιοί με πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας «έδωσαν» το επάγγελμα μας σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι όμως δύσκολο να δεχτούμε το βίαιο διαχωρισμό της ιδιότητας του φαρμακοποιού από το φαρμακείο-κατάστημα σε μια εποχή τεράστιων αλλαγών που απαιτεί αυξημένη επιχειρηματικότητα.

Ένα νέο μοντέλο φαρμακείου θα απαιτηθεί από την καινούργια μορφή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που είναι μπροστά μας. Αυτό το μοντέλο φαρμακείου πρέπει να είναι δικό μας. Εργαλείο αντίστασης απέναντι στις «ελάχιστες εγγυημένες καλύψεις στην υγεία και στην σύνταξη».   

Ο συνδικαλισμός της ξύλινης γλώσσας που αντιμετωπίζει τους επιχειρηματίες εταίρους στην φαρμακευτική περίθαλψη με τα κολλήματα των οριοθετήσεων του παρελθόντος είναι χαμένος.

Ο συνδικαλισμός που θεωρεί την αντίθετη άποψη οπωσδήποτε εχθρική και δεν προχωράει σε πολυσυλλεκτικά σχήματα όπου όλες οι φωνές είναι καλές και χρειάζονται, έχει τελειώσει. Η αλαζονεία την μονομέρειας είναι πατάξιμη.

Όσοι νομίζουν ότι θα ξαναψηφίσουν τον δικό τους άνθρωπο, για να τους κάνει μικρές προσωπικές εξυπηρετήσεις, γελιούνται. Κανένας πια σε αυτό το νέο περιβάλλον επιχειρηματικότητας δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος σας με τον κολλητό του στην τράπεζα ή στον προμηθευτή, αφού και αυτός χρεωμένος είναι. Ούτε τα πρόστιμα μπορεί να βολέψει, αφού ζούμε στην επίπλαστη διαφάνεια, ούτε τα παιδιά στις δουλείες.
Ακόμα και αν τα προγράμματα απασχόλησης δείχνουν εύκολα προσβάσιμα, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα αναγκαία χρήματα.

Μην πιστεύετε τις ψεύτικες υποσχέσεις. Προσπαθήστε να δείτε την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές. Ο αγώνας μας είναι να αντέξουμε ακόμα και με νέα μείωση τιμών και να επιβιώσουμε όλοι στον κλειστό προϋπολογισμό των 2 δις. στην φαρμακευτική περίθαλψη. Στις προτάσεις μας και στην υπηρεσία του επαγγελματικού μας οράματος όπως σας το επικοινωνήσαμε είναι εμφανής η τεράστια προσπάθεια και συσπείρωση που χρειάζεται από όλους μας.

Οι κινήσεις μας απαιτούν τεχνοκρατική κατάρτιση και αντίληψη και όχι συναισθηματικές ολιγωρίες.
Μην αδρανοποιείστε από τον εκφοβισμό και τους εκβιασμούς που προσπαθούν να επιβάλλουν όσοι έχουν στοχοποιήσει το επάγγελμα μας.
Μόνο πολύ υψηλής και στέρεας κατάρτισης φαρμακοποιοί τόσο στον επιστημονικό όσο και στον επιχειρηματικό τομέα μπορούν να αντισταθούν και να υπάρξουν στην εποχή των υπηρεσιών φαρμακείου που είναι μπροστά μας. Για αυτό έχουμε αγκαλιάσει από την ίδρυση του το ΙΔΕΕΑΦ, το στηρίζουμε και το εμπλουτίζουμε με προγράμματα από την διεθνή εμπειρία.

 Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σε αυτές τις πολύ κρίσιμες εκλογές δεν υπάρχει η πολυτέλεια του λάθους. Το λάθος, η μη επαγγελματική επιλογή στην ψήφο σου, θα είναι μοιραίο και θα ακολουθεί στους επιγόνους σου. Όσοι κάνουν το παρελθόν παρόν και νομίζουν ότι έτσι θα πορεύονται συνεχώς δεν έχουν μέλλον. Απομάκρυνε τους.
Το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο μας σου δίνει τις εγγυήσεις για ένα μέλλον επιβίωσης όλων μας. Εμπιστεύσου μας. προχωράμε σε ένα νέο κύκλο επαγγελματικής ζωής όπου θα είμαστε διαφορετικοί αλλά πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.
              
Υ.Γ. Σε αυτές τις εκλογές ο ΦΣ Θες/νίκης έπαθε «τεχνική βλάβη» και δεν μπόρεσε να αποστείλει τις επιστολές όλων των ψηφοδελτίων μαζί. Ούτε βεβαίως μπορεί να διανείμει και μια δεύτερη επιστολή των υποψηφίων, όπως γινόταν παλαιότερα. Απασχολούμε τα blogs προκειμένου να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας.





ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ



Φ.Σ.Θ.

Δημήτρης Καραγεωργίου
Γεωργία Κώνστα
Βασιλική Μεντζέλου
Μαρία Νατσούρα
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Άννα Σιδηροπούλου



Π.Φ.Σ.

Δημήτρης Καραγεωργίου
Γεωργία Κώνστα
Μαρία Νατσούρα
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Άννα Σιδηροπούλου

Αναπληρωματικοί Π.Φ.Σ.

Όλγα Μπάκα
Βασιλική Μεντζέλου