Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Γ. Δαγρές: "διακοσμητικές" οι ρυθμίσεις για τα φαρμακεία

Δηλώσεις στο Iatronet του μέλους του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννη Δαγρέ, με αφορμή την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή.

Σοβαρά προβλήματα στη διάθεση των ακριβών θεραπειών στους ασθενείς –μέσω φαρμακείων – διαφαίνονται από την τροπολογία για την κοστολόγηση φαρμάκων που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη διασυνοριακή περίθαλψη των ασθενών.
Η ίδια τροπολογία, ενώ εμφανίζεται να παρέχει κίνητρα στους φαρμακοποιούς για την εξαίρεσή τους από το rebate, την ίδια στιγμή τα αφαιρεί, καθώς θέτει στόχους άπιαστους και είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, έστω κι αν θεσμοθετηθεί.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο Iatronet το μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές, με αφορμή την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ, το σχέδιο νόμου για την τιμολόγηση των φαρμάκων που ετοιμάζεται να ψηφιστεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες αποτελεί μία προσπάθεια να προσαρμοστούν οι τιμές κάποιων φαρμάκων προς κατώτερα επίπεδα από τώρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για φαρμακευτική δαπάνη κοντά στο 1% του ΑΕΠ.

"Εκτός του ότι ο στόχος αυτός αμφισβητείται σοβαρά για την αξιοπιστία του και έχει κατηγορηθεί ότι οδηγεί σε καταπάτηση του δικαιώματος του ασθενή για πρόσβαση στο απαραίτητο φάρμακο -γεγονός που αποτελεί σοβαρή ανθρωπιστική κατηγορία σε βάρος της χώρας μας- υπάρχουν και κάποια ‘σκοτεινά’ σημεία σε αυτό, αναφορικά με τα φαρμακεία", επισημαίνει ο κ.Δαγρές. Και εξηγεί:
 ‘Συγκεκριμένα, σε κάποιο σημείο προβλέπεται η κατάργηση των κρατήσεων-επιστροφών (rebate) στις οποίες υπόκεινται τα φαρμακεία, ως κίνητρο προς αυτά να χορηγούν γενόσημες μορφές φαρμάκων, αλλά με στοχοποίηση απόδοσης ουσιαστικά άπιαστη.

Ζητείται δηλαδή απόδοση 70% σε τεμάχια και 50% σε αξία αλλά όχι για όλα τα γενόσημα αλλά μόνο τα φθηνότερα των φθηνότερων (αυτά που έχουν κόστος ημερήσιας θεραπείας μικρότερο της τιμής αναφοράς).

Σήμερα όμως στην αγορά το 31% του μεριδίου φαρμάκων σε αξίες είναι πρωτότυπα, χωρίς γενόσημα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πρακτικά αδύνατο να μπορεί ένα φαρμακείο να στοχοποιηθεί στο υπόλοιπο 69%, επιφυλάσσοντας μόλις ένα 19% για άλλα γενόσημα και για off-patent πρωτότυπα που προβλέπονται πέραν της στοχοποίησης.

Ειδικά τη στιγμή που οι εταιρείες θα υπόκεινται σε αντικίνητρα για διάθεση αυξημένου όγκου φαρμάκων στην αγορά μέσω των φαρμακείων, καθώς αυξάνονται οι ποσοστιαίες κρατήσεις-επιστροφές τους ανά όγκο πωλήσεων και ανά σκεύασμα, όπως προβλέπεται σε άλλο σημείο του σχεδίου νόμου, πρόβλεψη που στην πράξη υπονομεύει θεσμικά και ακυρώνει σημαντικό μέρος της προηγούμενης πρόβλεψης για τα κίνητρα προς τα φαρμακεία.

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω καθιστά τα υπό θέσπιση κίνητρα προς τα φαρμακεία δώρον-άδωρο, γιατί είναι διακοσμητικά και απραγματοποίητα’.

Νοσοκομειακά φάρμακα

Επιπλέον, ο κ. Δαγρές επισημαίνει ότι σε άλλο σημείο της τροπολογίας, αναφέρεται η πρόθεση να δίνεται το δικαίωμα στις ίδιες τις εταιρείες να επιλέγουν ποια νοσοκομειακά σκευάσματα θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων και ποια όχι, δηλαδή η Πολιτεία προτίθεται να εκχωρήσει μία κατ΄ εξοχήν δική της αρμοδιότητα.

Σύμφωνα με το μέλος Δ.Σ. του ΦΣΑ, "αυτή η ρύθμιση υπέρ θα προκαλέσει σοβαρή και περιττή αναστάτωση στην αγορά χωρίς κανένα όφελος για τους πολίτες και την οικονομία, και πολύ πιθανό με ζημία για μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων.

Και αυτό γιατί η Πολιτεία όταν ορίζει κανόνες, τους καθιστά κοινούς και ενιαίους για όλους, κάτι που ορθώς διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία όλου του δικτύου των φαρμακείων προς όφελος της πρόσβασης των ασθενών στο απαραίτητο φάρμακο.

Αν όμως η Πολιτεία αποτραβηχτεί από αυτή τη διαδικασία οι εταιρείες αναπόφευκτα θα οργανώσουν τη διάθεση των φαρμάκων με γνώμονα το συμφέρον τους (πχ. όρους χορήγησης φτιαγμένους για μία μερίδα φαρμακείων με μεγάλη ρευστότητα και αποκλείοντας όλα τα υπόλοιπα στην πράξη).

Και έτσι θα δυσχερανθεί σοβαρά η πρόσβαση στο απαραίτητο φάρμακο γαι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, και ταυτόχρονα θα πιεστούν ακόμα περισσότερο, σε οικονομικούς όρους, η συντριπτική πλειοψηφία των ήδη δοκιμασμένων φαρμακείων της χώρας".
πηγή: ιατρονετ