Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Αυτόματη παρακράτηση εισφορών και ακύρωση βιβλιαρίων στους κατά σύστημα οφειλέτες του ΟΓΑ

∆ΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ «βόµβα» χαρακτηρίζεται ο ΟΓΑ στις διαπραγµατεύσεις που είναι σε εξέλιξη µε την τρόικα, καθώς σι οφειλές των αγροτών προς τον κλάδο κύριας ασφάλισης αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ. To υπουργείο Εργασίας προωθεί ήδη (όπως αποκάλυψε από την Παρασκευή 1 5/11 ο «ΕΤ») τροπολογία για την αναγκαστική είσπραξη των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασµούς των αγροτών στους οποίους πιστώνονται οι επιδοτήσεις.

Ακύρωση βιβλιαρίων 

Παράλληλα, όµως, και προκειµένου να ενταχθούν σε ρύθµιση οι αγρότες που έχουν παλαιότερες οφειλές, εξετάζεται η ισχύς των βιβλιαρίων ασθένειας να συνδυαστεί αυστηρά µε την υπαγωγή των οφειλετών σε ρύθµιση χρεών την οποία θα είναι υποχρεωµένοι να τηρούν, διαφορετικά δεν θα έχουν ούτε φάρµακα ούτε περίθαλψη τόσο οι ίδιοι όσο και τα προστατευόµενα µέλη των οικογενειών τους!




Η πρόταση αυτή θεωρείται από παράγοντες του ΟΓΑ ότι µπορεί να συνδυαστεί µε την προωθούµενη ρύθµιση για την παρακράτηση των εισφορών απευθείας από τους λογαριασµούς των αγροτών που δεν πληρώνουν ή δεν ρυθµίζουν τις οφειλές τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον ΟΓΑ είναι ότι σε σύνολο 581.659 ασφαλισµένων κατά κύριο επάγγελµα αγροτών, εισφορές πληρώνουν οι 312.000, ενώ οι υπόλοιποι 269.000 αγρότες είναι ασφαλισµένοι και έχουν ιατροφαρµακευτική περίθαλψη χωρίς να έχουν πληρώσει εισφορές ετών!

To ύψος των οφειλών που έχουν σωρεύσει στον ΟΓΑ οι 269.000 κατ' επάγγελµα αγρότες και που χρονολογείται από το 1998, δηλαδή από τότε που δηµιουργήθηκε ο κλάδος κύριας ασφάλισης, ανέρχεται σήµερα σε 357 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω παραγωγοί, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Οργανισµού, θεωρούνται από τους «έχοντες» σε σύγκριση µε άλλους φτωχότερους αγρότες, καθώς πέρυσι εισέπραξαν 1,4 δις ευρώ (σχεδόν το 70%) από το σύνολο των αγροτικών επιδοτήσεων, ύψους 2,2 δισ. ευρώ και παρά ταύτα ο ΟΓΑ δεν πήρε ούτε ευρώ από τις εισφορές που οφείλουν!

Μάλιστα, 142.000 οφειλέτες χρωστούν 110 εκατ. ευρώ, ενώ από τις επιδοτήσεις εισέπραξαν πέρυσι 980 εκατ. ευρώ. Η αυτόµατη και αναγκαστική είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τους αγρότες που οφείλουν στον ΟΓΑ δεν αποκλείεται (αν ψηφιστεί το νοµοσχέδιο άµεσα) να εφαρµοστεί ακόµη και εντός του 2013 και θα πιάσει συµπληρωµατικές πληρωµές (ποιοτικά πριµ κ.ά.) που γίνονται από τον ∆εκέµβριο στους παραγωγούς.

To ίδιο «σύστηµα» είσπραξης χρεών θα ισχύσει και για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, ενώ σε κάθε περίπτωση όσοι χρωστούν στα ταµεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ κ.ά.) δεν θα παίρνουν ούτε επιστροφές ΦΠΑ ούτε επιστροφές φόρου εισοδήµατος.

Σηµειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο για την ανάκτηση των 700 εκατ. ευρώ προέβλεπε την οικειοθελή παραχώρηση-δήλωση από µέρους των αγροτών προς τον ΟΓΑ να παρακρατεί µέρος της επιδότησης έναντι της οφειλής τους, αλλά τελικά αποφασίστηκαν πιo δραστικές επιλογές µε ένα συνδυασµό της αυτόµατης παρακράτησης και της µη ανανέωσης των βιβλιαρίων ασθένειας από τους κατά σύστηµα οφειλέτες.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ από ΕΤ