Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Τα φαρμακεία στο επίκεντρο του σχεδιασμού της ΠΦΥ

Συγχύστηκε ο εξορθολογισμός δαπανών με τον εκμηδενισμό δαπανών, κάτι που στον τομέα της Υγείας είναι ντροπιαστικό να συμβαίνει, τονίζει το μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές και υποψηφίου στις εκλογές του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου.

«Σαν έλληνας περισσότερο και από επιστήμονας και ελεύθερος επαγγελματίας," σημειώνει, "δυστυχώς επισημαίνω ότι συγχύστηκε ο εξορθολογισμός, ειδικά σε μία χώρα που ενώ έχει να δώσει 14 δις ευρώ ετησίως σε...τοκοχρεωλύσια (!) και ενώ δεν έχει ακόμα πατάξει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή μιας χούφτας ευνοημένων της ελίτ της κινωνίας (κατά δηλώσεις Πωλ Τόμσεν), από την άλλη υποκρίνεται ότι δήθεν δεν διαθέτει χρήματα για την φαρμακευτική και υγειονονική γενικώς κάλυψη των πολιτών της.»

  • Και συνεχίζει ο κ. Δαγρές: 



«Η υπογραφή της αυθαίρετης και αμφιβόλου σκοπιμότητας μνημονιακής δέσμευσης για Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ, που επιφέρει και αυτές τις τυφλές και χωρίς όριο μειώσεις των φαρμάκων, είναι η πηγή όλων των τραγικών που συμβαίνουν μέχρι και σήμερα στον χώρο του φαρμάκου.

Απομονώνω το ότι αυτή η εγκληματική μνημονιακή δέσμευση εκτόξευσε στον ουρανό την επιβάρυνση της τσέπης του ασφαλισμένου για φάρμακα, πολλαπλασίασε τις ελλείψεις φαρμάκων, αύξησε σημαντικά την ανεργία, και απειλεί πλέον και με τραγική αποβιομηχάνιση/αποδυνάμωση της Ελλάδας που διαθέτει 24 εργοστάσια παρασκευής/συσκευασίας φαρμάκων, πραγματικά ανεκτίμητο στολίδι και πολύτιμο εθνικό εφόδιο στον κατά τα άλλα αναιμικό παραγωγικό χάρτη της χώρας.»

  • Ποιό είναι το μήνυμα των φετεινών εκλογών του κλάδου και ποιές οι διαφορές από άλλες χρονιές, ρωτάμε τον κ. Δαγρέ:  


«Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον νυν πρόεδρο του Πανελήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και αυτό κατά τον υπουργό έχει «βοηθήσει» τον κλάδο των φαρμακοποιών,δηλώσεις που έγιναν την ίδια ακριβώς ημέρα που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση η πρόθεση... διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ και εκτός Φαρμακείου και με φόντο την τελμάτωση της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ασφαλιστικού  Συστήματος προς εμάς από το 2011, σε έναν κλάδο που σε μία μείωση δαπάνης περίπου 55% ο ίδιος αδικήθηκε υφιστάμενος δυσανάλογη μείωση της τάξης του άνω του 70% του τζίρου, αποδεικνύεται ότι το πρώτο μήνυμα της τελευταίας τριετίας συμπεριλαμβανομένων και των φετινών εκλογών είναι σαφές: ο κομματικά εξαρτώμενος συνδικαλισμός σαν αυτόν που φυσικά ορέγεται η Κυβέρνηση έχει χρεωκοπήσει. 


Έχει ευνουχίσει την ικανότητα ενός κλάδου να διεκδικεί τα δίκαιά του, έχει εξουδετερώσει τη φωνή των ομάδων των πολιτών της κοινωνίας μας καθιστώντας τους έρμαια συμφερόντων, και έχει μετατρέψει την ενασχόληση με τα κοινά σε διακοσμητική και μάταιη διαδικασία, καθιστώντας τον πλέον γάγγραινα για τον κλάδο και μέρος του προβλήματος στην Ελλάδα.

Συνεπώς, για να πάμε μπροστά είναι μονόδρομος η αποβολή εξαρτώμενων συνδικαλιστών από τα κοινά και η απαλλαγή των Θεσμικών Οργάνων από αυτή την εξαιρετικά δηλητηριώδη αγκύλωση.

Χρειάζεται νέο και άφθαρτο αίμα στα κοινά, αλλιώς οι σύλλογοι σταδιακά αυτοκαταργούνται καταστρέφοντας λίγο-λίγο στην πορεία τα περισσότερα από τα μέλη τους και αφήνοντας τα υπόλοιπα τελείως γυμνά και ανυπεράσπιστα.

Ό,τι παύει να διεκδικεί δυναμικά δείχνει σημάδια  έλλειψης ζωτικότητας. Και ότι δεν έχει ζωτικότητα αρρωσταίνει και πεθαίνει. Αυτό είναι Φυσική Νομοτέλεια.

Ευτυχώς αυτή η κρίσιμη αλλαγή μέχρι στιγμής, και σε σύνολο 43 από τους 54 συλλόγους της χώρας, φαίνεται να συμβαίνει σε ανέλπιστα μεγάλο βαθμό, και αυτό είναι το δεύτερο ελπιδοφόρο μήνυμα των φετινών εκλογών».

  • Ποιά είναι τα σημαντικότερα προβλήματα και προκλήσεις  που αντιμετωπίζουν σήμερα οι φαρμακοποιοί; Αλλά και τα πιο δυνατά τους σημεία; 


«Τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου σήμερα είναι οι πολλαπλές παραφυάδες των 3 παρακάτω σημείων:

Α) η τεράστια πτώση τζίρου συνεπεία της παρανοϊκής σύνδεσης της Φαρμακευτικής Δαπάνης της χώρας ως ποσοστό 1% επί του ΑΕΠ,
Β) τα οικονομικά τραύματα από τις καθυστερήσεις πληρωμών του πρόσφατου παρελθόντος και η δυσοίωνη προοπτική του μέλλοντος σε αυτό, κρίνοντας από την κατάσταση του ΕΟΠΥΥ,
Γ) η απώλεια ταυτότητας σε μερίδα του κλάδου, που απειλεί με την ακούσια αδράνειά μας πολλές φορές να εξαρθρώσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Φαρμακείων και να μας υποβιβάσει σε κατώτερο σκαλί από αυτό που ανήκουμε σαν Φαρμακοποιοί, και έτσι να μας καταστήσει εύκολη λεία σε συμφέροντα που κινούνται σε εκείνο το κατώτερο επίπεδο (εμπορικό επίπεδο)». 

  • Ποιός είναι ο ρόλος των φαρμακοποιών σε μία εποχή που μιλάμε για ΠΦΥ και με δεδομένο ότι ο κλάδος αποτελεί το βασικό σκαλοπάτι της Πρωτοβάθμιας; 


«Δυστυχώς στις μέχρι στιγμής δημοσιευμένες προτάσεις για την Πρωτοβάθμια Υγεία στη χώρα μας τα Φαρμακεία δεν έχουν ληφθεί υπ΄ όψη από τους συντάκτες τους.

Αυτό αποτελεί τραγική παράλειψη αν θυμηθούμε Εκθέσεις Διεθνών Οίκων που ποσοτικοποιούν την ωφέλεια ενός Συστήματος Υγείας από την παρουσία Φαρμακείων σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ως και σε άνω του 1 δις ανά περιπτώσεις.

Σε μία χώρα με τόσο δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο και τόσες απομονωμένες περιοχές σαν τη δική μας, που ταυτόχρονα πάσχει σοβαρά και από έλλειψη συγκροτημένων δομών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ο ρόλος των Φαρμακείων ως βασικών σημείων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας είναι ακόμα περαιτέρω ενισχυμένος.

Δεν μπορεί να σχεδιαστεί επαρκής οδικός χάρτης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε μία χώρα, και ακόμα περισσότερο σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, χωρίς τα Φαρμακεία σαν κεντρικό σημείο αυτού του σχεδιασμού». 

  • Πως κρίνετε την απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ και τι σηματοδοτεί αυτό το άνοιγμα για τον κλάδο; 


«Η Κυβέρνηση αρέσκεται να επικαλείται τον ΟΟΣΑ ο οποίος προτείνει απορρύθμιση της διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ (όχι ΜΗΣΥΦΑ).

Το συμπέρασμα όμως του Διεθνούς Οργανισμού στο θέμα είναι τραγικά λανθασμένο διότι δεν λαμβάνει υπ΄ όψη του τα υπάρχοντα διεθνή εμπειρικά δεδομένα, καθώς και τα συμπεράσματα του σαφώς αρμοδιότερου στο θέμα Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ο οποίος ήδη από την Άνοιξη του 2010 σε πολυκεντρική διεθνή Μελέτη του έχει προειδοποιήσει ότι:

«Δεν υπήρξαν ευρήματα που να τεκμηριώνουν μείωση των τιμών των ΜηΣυΦα μετά την απελευθέρωση.», διαψεύδοντας έτσι τους ισχυρισμούς του ΟΟΣΑ για το θέμα και καθιστώντας τα συμπεράσματά του ανακριβή και αναξιόπιστα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανησυχητικές συνέπειες για τον πολίτη σταδιακά θα είναι οι αναμενόμενες: κρυφές χρεώσεις που θα επιβαρύνουν την τσέπη του, εκμετάλλευση από καρτέλ και περαιτέρω επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού λόγω εξώθησης στο νοσηρό φαινόμενο της πολυφαρμακίας.
                                                          
Για τα Φαρμακεία, φοβάμαι ότι οι αρνητικές συνέπειες θα είναι η απώλεια ρευστότητας αλλά και  χιλιάδων αναντικατάστατων θέσεων εργασίας. 


Πηγή: http://www.onmed.gr/drugs/304296/dagres-ta-farmakeia-sto-epikentro-tou-schediasmou-tis-pfu/#ixzz2m1BtLsfL