Εκτός από τον έλεγχο της συνταγογράφησης φαρμάκων, αυστηρά θα παρακολουθείται από την επόμενη χρονιά και η πορεία των δαπανών των διαγνωστικών εξετάσεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπουργείο Υγείας σκέφτεται να επιβάλλει πλαφόν στη χορήγηση παραπεμπτικών για τη διενέργεια των εξετάσεων, σε μια προσπάθεια να τηρηθεί το προβλεπόμενο κονδύλι για το 2014 και να μην έχουμε ξανά ελλείμματα, τα οποία θα αναγκαστούν στη συνέχεια να καλύψουν «από την τσέπη τους» τα διαγνωστικά κέντρα.
Φέτος οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΟΠΥΥ ήταν 312 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές κλινικές και άλλα 280 εκατ. για τα διαγνωστικά κέντρα. Επειδή όμως μέρος των κονδυλίων για το 2013 χρησιμοποιήθηκε για να αποπληρωθούν τιμολόγια που εκκρεμούσαν από το 2012, δημιουργήθηκε στους συγκεκριμένους κωδικούς έλλειμμα ύψους 340 εκατ. ευρώ.
Περά όμως από το αυτό το κενό, η απόκλιση για διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές είχε φτάσει στα μέσα του έτους κοντά στο 50% σε σχέση με τις προβλεπόμενες δαπάνες, γεγονός που είχε σημάνει συναγερμό στον ΕΟΠΥΥ. Η μαύρη τρύπα περιορίστηκε κατά πολύ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δεν καλύφτηκε όμως εντελώς, με αποτέλεσμα οι πάροχοι να καλούνται τώρα να πληρώσουν τη διαφορά, περίπου 150 εκατ.
Η παρακολούθηση των δαπανών κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου πως ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2014 θα είναι μειωμένος σε σχέση με φέτος. Ειδικότερα, η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από το Κρατικό Προϋπολογισμό για το έτος 2014 έχει προϋπολογιστεί σε 774 εκατ.
Το αντίστοιχο ποσό για το 2013 ανερχόταν αρχικά σε 808 εκατ. ευρώ. Ο Οργανισμός όμως έλαβε εκ των υστέρων για το 2013 επιπλέον πιστώσεις 300 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του, διαμορφώνοντας το συνολικό ύψος της κρατικής επιχορήγησης για το 2013 σε 1,108 εκατ. ευρώ. Για το 2013 οι παροχές ασθένειας του Οργανισμού συνολικά προβλέπονταν 1,671 εκατ. ευρώ. Η διαφορά με τον προϋπολογισμό του 2014 είναι περίπου στο 2% (31 εκατ. ευρώ).
Παρόμοιο πλαφόν θα εφαρμοστεί και στη χορήγηση φαρμάκων. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών για κάθε γιατρό δεν θα επιτρέπεται να υπερβεί το 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης κατά τη διάρκεια του 2013. Ο γιατρός θα μπορεί μεν να υπερβεί το όριο για δύο μόνο μήνες, ωστόσο τον τρίτο μήνα το σύστημα δεν θα του επιτρέπει να συνταγογραφήσει συνολικό ποσό άνω του μηνιαίου ποσού, μείον της υπέρβασης των δυο προηγούμενων μηνών.
Ο ΕΟΠΥΥ θα υπολογίσει τη μέση μηνιαία δαπάνη ανά συμβεβλημένο γιατρό το 2013 και θα θέσει τα ανάλογα όρια για την επόμενη χρονιά. Για όσους γιατρούς καταφέρουν να τηρήσουν τα όρια της συνταγογράφησης, προβλέπεται και «μπόνους».
Οι παραπάνω ενέργειες εντάσσονται στην προσπάθεια να μην δημιουργηθούν νέα κενά στη ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ μέσα στο 2014, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα και της διοίκησης του Οργανισμού. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια ώστε ο ΕΟΠΥΥ να απαλλαγεί όσο φαίνεται γρηγορότερα από τα οικονομικά «βαρίδια» του παρελθόντος, επισπεύδοντας την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η χρηματοδότηση που έχει ληφθεί από το ΓΛΚ για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν 1,4 δισ. ευρώ. Τα ποσά που έχουν ενταλματοποιηθεί ανέρχονται στο 1,1 δισ. ευρώ (δηλαδή έχει ενταλαματοποιηθεί το 78% της χρηματοδότησης) και τα ποσά που έχουν πληρωθεί για το 2013 ανέρχονται στο 1,33 δισ. (δηλαδή έχει πληρωθεί το 73% της ληφθείσας χρηματοδότησης), όταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου είχαν πληρωθεί περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
www.capital.gr