Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Νέο ΦΕΚ, απαγορεύει την επιλογή πρωτοτύπου σκευάσματος ακόμα κι αν ο ασθενής θέλει να πληρώσει τη διαφορά!

Τωρα που η επιλογή των γενοσήμων (με εμπορική ονομασία;) θα είναι σε αρκετές περιπτώσεις ευθύνη του ιατρικού κόσμου ... τα γενόσημα είναι αποτελεσματικά;

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ σε ανάρτησή του που ανέβασε πριν από λίγο σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης μας ενημερώνει για το νέο ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο πλέον θα είναι κλειδωμένη η επιλογή γενοσήμου (γενικά) για να αποτρέπει τον ασφαλισμένο τη δυνατότητά του να επιλέξει πρωτότυπο φάρμακο, ακόμα κι αν επιθυμεί ο ίδιος να καλύψει τη διαφορά. Διαφορά με την οποία δεν επιβαρύνεται εδώ και καιρό το ασφαλιστικό σύστημα, παρά μόνο ο ασφαλισμένος.

Διαβάστε τι αναφέρει ο Κ. Λουράντος:



Διάβασα το ΦΕΚ 3117 τεύχος Β αναφορικά μα τον νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων.
Διαβάστε το άρθρο 8, παράγραφος 6 ...
Προσέξτε για την επιλογή του γενόσημου από τον συνταγογράφοντα ιατρό και για την απαγόρευση της αντικατάστασης γενοσήμου με πρωτότυπο ακόμα και αν ο ασφαλισμένος θέλει να πληρώσει την διαφορά!!!

Και ερωτώ:

Η αντικατάσταση του γενοσήμου με πρωτότυπο επιβαρύνει το σύστημα;
Με ποιό δικαίωμα στερείται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να πάρει για τον εαυτόν του το πρωτότυπο όταν αυτό επιβαρύνει ΜΟΝΟ την τσέπη του;
Δεν γνωρίζουν ότι το φάρμακο λειτουργεί και ψυχολογικά και ειδικά σε κάποιες ηλικίες αυτό δεν μπορεί να παραληφθεί;
Ποιανού τα χατήρια κάνει εν προκειμένω η Κυβέρνηση;
Τωρα που η επιλογή των γενοσήμων (με εμπορική ονομασία;) θα είναι σε αρκετές περιπτώσεις ευθύνη του ιατρικού κόσμου ... τα γενόσημα είναι αποτελεσματικά;

Ιδου το επίμαχο άρθρο:

"..........Η ΗΔΙΚΑ θα αναπροσαρμόσει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να μην δύναται ο ιατρός να υπερβεί το θεσπισμένο όριο. Επίσης η ΗΔΙΚΑ οφείλει να προσαρμόσει το σύστημα ώστε ο ιατρός να δύναται να υποδείξει τις περιπτώσεις που πρέπει να χορηγηθεί γενόσημο φάρμακο.
Εφόσον ο ιατρός υποδείξει γενόσημο φάρμακο κατά την συνταγογράφηση δεν επιτρέπεται η χορήγηση μη γενοσήμου από το φαρμακείο.
Ο στόχος συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά μέσο όρο πρέπει να τεθεί στο 60%. Ο ΕΟΠΥΥ δύναται να ορίσει μπόνους και κίνητρα για τους γιατρούς που συμμορφώνονται με τον άνω στόχο."

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ