Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Aνοιχτή επιστολή Κ.Κούβαρη προς τον Υπ.Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη

Κύριε Υπουργέ
   Τις τελευταίες μέρες εσείς και οι συνεργάτες σας εμφανίζεστε στα μέσα ενημέρωσης ως υπερασπιστές των μεταρρυθμίσεων, και ιδιαίτερα στον τομέα του φαρμάκου, δηλώνοντας πιστοί στην έκθεση ΟΟΣΑ, που κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες εσείς παραγγείλατε και εσείς πληρώσατε.


   Επικαλείστε, παραπλανώντας την κοινή γνώμη, ότι κατά την έκθεση ΟΟΣΑ, στις χώρες της Ευρώπης τα ΜΥΣΥΦΑ πωλούνται και σε άλλα κανάλια διανομής, εκτός φαρμακείων. Η αλήθεια όμως είναι ότι στις μισές και πλέον χώρες, πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φιλανδίας, του Βελγίου, χώρες που εσείς χρησιμοποιείτε ως πρότυπο.
   Ζητάτε την απελευθέρωση των τιμών, ελαφρά τη καρδία, ενώ γνωρίζετε καλά από την έκθεση ΟΟΣΑ ότι οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες της Ευρώπης, λόγω των εφαρμοστικών διατάξεων που ισχύουν στην τιμολόγηση των φαρμάκων. Η απελευθέρωσή τους όμως, όχι μόνο δε θα προκαλέσει περαιτέρω μείωση αυτών, αλλά αντιθέτως, λόγω ανταγωνισμού, θα φέρει διπλάσια και τριπλάσια αύξηση της τιμής τους.
   Αγνοείτε δε, επιμελώς ότι η ανάπτυξη που επιδιώκετε δεν μπορεί να έρθει από την αύξηση των πωλήσεων των ΜΥΣΥΦΑ (όπως αναφέρεται στην έκθεση), όταν αυτά σήμερα στην Ελλάδα, καταλαμβάνουν μόνο το 17% της αγοράς, ενώ στη Γερμανία πάνω από το 50% - χώρα που επικαλείται και η έκθεση ΟΟΣΑ.
   Για να προσεγγίσετε αυτά τα νούμερα σημαίνει ότι εκατοντάδες φάρμακα, που σήμερα χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ, θα αγοράζονται πλέον τοις μετρητοίς από τους Έλληνες πολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σε πολύ ακριβότερες τιμές από τις σημερινές.
   Είναι παράξενο, κύριε Υπουργέ, να αντιλαμβάνονται το όφελος του Δημοσίου Συμφέροντος τόσο ο Υπουργός Υγείας κύριος Γεωργιάδης όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΦ κύριος Λιντζέρης, και να το αγνοείτε εσείς, προσπαθώντας να κερδίσετε τις εντυπώσεις ότι εσείς αμύνεστε κατά των «συντεχνιών» και του κατεστημένου.
   Αλήθεια, γνωρίζετε κύριε Υπουργέ, ή δεν θέλετε να θυμάστε ότι η συγκεκριμένη «συντεχνία», όπως μας αποκαλείτε τρία χρόνια τώρα, έχει στηρίξει όλες τις μεταρρυθμίσεις στο φάρμακο, έχει στηρίξει την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, αλλά και κάθε μεταρρύθμιση, συμμετέχοντας σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα πολύ πριν εσείς αποφασίσετε να εκσυγχρονίσετε το φάρμακο.
   Αυτή η «συντεχνία» κύριε Υπουργέ, έχει το δικαίωμα να αντιδρά και να αγωνίζεται όπως κάθε Έλληνας πολίτης, όταν κάποιος προσπαθεί να του στερήσει το δικαίωμα στην εργασία, πολύ περισσότερο όταν αυτό δεν γίνετε προς χάριν των μεταρρυθμίσεων, ούτε προς χάριν της ανάπτυξης και του δημοσίου συμφέροντος, αλλά για την εκχώρηση ζωτικής ύλης σε καρτέλ και μονοπώλια.
   Τρομάζω ακούγοντάς σας να επιχειρηματολογείτε ότι η απελευθέρωση της πώλησης και σε άλλα κανάλια θα προσφέρει καλύτερη προσβασιμότητα στους καταναλωτές, όταν σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 11.000 φαρμακεία, αριθμός πολλαπλάσιος των Super Market, και όταν, μάλιστα, αυτά τα φαρμακεία βρίσκονται σε κάθε γωνιά της χώρας και παραμένουν ανοιχτά και πέραν των ωραρίων των Super Market.
  Προσπαθώ κύριε Υπουργέ να κατανοήσω από πού προκύπτει η ανάπτυξη, όταν με τις ενέργειές σας θα οδηγήσετε σε απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας από τα φαρμακεία, χρηματοδοτώντας από την αύξηση των τιμών και την αύξηση του όγκου πωλήσεων εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και ασφαλισμένων, συγκεκριμένες αλυσίδες Super-Market και βιομηχανίες ΜΥΣΥΦΑ.
   Τέλος, θα ήθελα να σας θυμίσω σχετικά με την έκθεση ΟΟΣΑ (με την οποία δεν συμφωνώ), ότι δεν είστε και πολύ πιστός στην εφαρμογή της, αφού παραβλέπετε επιμελώς σημεία και θέσεις της, που σαν επιτρέπουν να είστε αγαπητός των καναλιών.
   Κύριε Υπουργέ, τολμώ να αναφέρομαι σε αυτές τις αλήθειες ως εκπρόσωπος «συντεχνίας» που υπηρετεί την πρωτοβάθμια περίθαλψη και το δημόσιο συμφέρον μπροστά στον κίνδυνο των μονοπωλίων και των καρτέλ, που θα ωφεληθούν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου από τις πιθανές δικές σας αποφάσεις.

                             Μετά τιμής
                            Κων/νος  Κούβαρης
                             Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά