Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Δηλώσεις κ. Γεωργιάδη για τα τρέχοντα θέματα σε εκδήλωση για την Ηλεκτρονική Υγεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, άνοιξε σήμερα τις εργασίες στη «Δεύτερη συνάντηση του Οικοσυστήματος Ηλεκτρονικής Υγείας», όπου μετά την ολοκλήρωση του χαιρετισμού του προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:



Δημοσιογράφος: Λέγεται ότι είναι 27% πιο ακριβά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα απελευθερωθούν οι τιμές εδώ;
Άδ. Γεωργιάδης: Τα ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα είναι διατιμημένα προϊόντα και είναι σε πολύ χαμηλές τιμές. Γι’ αυτό άλλωστε και η βιομηχανία πιέζει για αύξηση των τιμών αυτών, γιατί θεωρεί ότι είναι πολύ χαμηλές οι τιμές.
Δημοσιογράφος: Άρα δεν είναι ακριβότερα, όπως λέει ο κ. Χατζηδάκης ότι σε σχέση με άλλα κράτη είναι πιο ακριβά.
Άδ. Γεωργιάδης: Ακούστε να δείτε. Δεν αντιδικώ με τον κ. Χατζηδάκη τον οποίο πάρα πολύ σέβομαι. Και σέβομαι και την προσπάθειά του για τις μεταρρυθμίσεις. Άρα δεν έχουμε σημεία διαφωνίας, είναι όλα καθαρά.
Δημοσιογράφος: Η θέση του Υπουργείου Υγείας ποια είναι;
Άδ. Γεωργιάδης: Τα έχουμε τόσες πολλές φορές που δε χρειάζεται να ξαναλέμε τα ίδια. Με τον κ. Χατζηδάκη έχουμε εξαιρετική συνεργασία, θα βρεθούμε τις επόμενες ημέρες και θα βρούμε τη βέλτιστη λύση για την κυβερνητική πολιτική.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή θα παραμείνουν στα φαρμακεία;
Άδ. Γεωργιάδης: Η αγορά του φαρμάκου είναι μία ιδιαίτερη αγορά στην οποία δεν μπορούν να εφαρμοστούν επακριβώς οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς –στους οποίους προσωπικά εγώ, ιδιαιτέρως πιστεύω. Απόδειξη ότι έχει διατίμηση η τιμή και διάφορα άλλα μέτρα που δεν είναι μέτρα της ελεύθερης αγοράς. Διότι είναι μία ειδική αγορά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού.
Δημοσιογράφος: Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ, υιοθετήσατε αρκετές από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ;
Άδ. Γεωργιάδης: Οι γενικές γραμμές του νομοσχεδίου είναι γνωστές, δεν αλλάζουν. Το ΠΑΣΟΚ έκανε μία αξιοσέβαστη εργασία, προσπαθώντας να βελτιώσει διάφορα άρθρα του νομοσχεδίου, να τα κάνει πιο σαφή και πιο λειτουργικά. Εμείς κάθε καλή ιδέα, απ’ όπου και αν προέρχεται, δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα να την υιοθετήσουμε εφ’ όσον γίνεται με γνώμονα να γίνει η μεταρρύθμιση. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τη μεταρρύθμιση και στηρίζει το νομοσχέδιο και έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας σε αυτό το θέμα.
Δημοσιογράφος: Το χρονοδιάγραμμα πώς θα εξελιχθεί;
Άδ. Γεωργιάδης: Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε δύο εβδομάδες θα είναι νόμος τού κράτους.
Δημοσιογράφος: Όσον αφορά στην κατάργηση του πλαφόν που έλεγε η κ. Παπανικολάου για τους νοσοκομειακούς ιατρούς;
Άδ. Γεωργιάδης: Έχουμε προχωρήσει ως προς το πλαφόν σε ορισμένες βελτιώσεις για να γίνει πιο λειτουργικό. Έχουμε εξαιρέσει φυσικά τα εμβόλια, εξαιρούμε τους νεφροπαθείς και τους μεταμοσχευθέντες συμπαγών οργάνων, ώστε να μην έχουν κίνδυνο οι συγκεκριμένοι ασθενείς ως προς τη λήψη των φαρμάκων τους, εξαιρούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς ώστε να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα καταφυγής εκεί και να μην πέφτουν θύματα ενδεχόμενης εκμετάλλευσης. Αλλά σε γενικές γραμμές, το μέτρο του πλαφόν είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ έχει προϋπολογισμό, θα πρέπει και οι συμβεβλημένοι και οι συναλλασσόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί να γνωρίζουν ότι υπάρχει προϋπολογισμός.
Δημοσιογράφος: Κάτι άλλο, σας έχουν κάνει πρόταση για τον Δήμο της Αθήνας και απαντήσατε ότι δεν προλαβαίνετε γιατί γίνεστε για δεύτερη φορά πατέρας;
Άδ. Γεωργιάδης: Δε μου έχει κάνει κανείς πρόταση για το Δήμο της Αθήνας. Δεν έχω πει ποτέ κάτι τέτοιο.