Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Επιστολή συναδέλφου προς τον Υπ.Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη

Αγαπητέ φίλε Κωστή,

Λόγω της μακροχρόνιας φιλίας μας και των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων και συγκεντρώσεων που έχουμε δώσει μαζί από την αρχή της ενασχόλησης σου με τα κοινά και της φιλίας που μας συνδέει παίρνω το θάρρος να σου θίξω κάποια σοβαρά θέματα που απασχολούν άμεσα την επιβίωση του επαγγέλματος μου ως Φαρμακοποιός.



Τελευταία γίνεται μεγάλος «ντόρος» για την έκθεση του ΟΟΣΑ και τις διάφορες αλλαγές που προτείνει όσον αφορά των κλάδο των Φαρμακείων – Φαρμακοποιών.
ΜΗΣΥΦΑ και σε άλλα σημεία πώλησης, Ποσοστό κέρδους Φαρμακοποιών, Πώληση συμπληρωμάτων διατροφής σε Super Market, αλλαγή του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, βρεφικά γάλατα.

Σου υπενθυμίζω ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα, είναι φαρμακευτικές μορφές χημικής απόσταξης και επεξεργασίας, είναι φάρμακα τα οποία έχουν τις παρενέργειές τους, τις ανεπιθύμητες ενέργειες τους, την σωστή και λάθος χορήγηση και χρήση τους, την απαγόρευση συγχορήγησης μαζί με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα και σε διάφορες παθήσεις. Ο μόνος υπεύθυνος και γνώστης όλων των παραπάνω είναι μόνο ο Φαρμακοποιός και κανένας άλλος!.

Πιστεύω πως δεν θέλεις να έχεις στα χέρια σου αυτή την καυτή βόμβα πώλησης και σε άλλα κανάλια πλην φαρμακείου ευελπιστώντας καθημερινά πως δεν θα υπάρξει κάποιος «θάνατος» εξαιτίας της μη σωστής χρήσης και χορήγησης των παραπάνω και πως υπαίτιος για αυτή την απελευθέρωση διάθεσης  θα είναι αποκλειστικά εσύ.  Πιστεύω πως κανένας δεν θέλει να πατάει «επί πτωμάτων» ούτε για την εικόνα του ούτε για το κέρδος.

Σχετικά με ποσοστό κέρδους, επειδή τα ποσά και τα νούμερα είναι αυτά που υπολογίζονται, το ίδιο ισχύει και στους προϋπολογισμούς και ισολογισμούς, σε προσκαλώ οποιαδήποτε στιγμή στο μικρομεσαίο φαρμακείο μου να δεις από κοντά αυτά τα νούμερα, το κέρδος μας, την χασούρα μας και την καθημερινή μας εξάρτηση για δανεισμό από τις τράπεζες. Σου υπενθυμίζω πως τα φαρμακεία είναι ίσως η μοναδική επιχείρηση στην Ελλάδα που δεν φοροδιαφεύγει, είναι πάντα συνεπής στις φορολογικές της υποχρεώσεις και είναι και ο μόνος κλάδος που πουλάει με σταθερή λιανική τιμή οριζόμενη από το Υπουργείο. Το σύνολο των φαρμακείων στην Ελλάδα απασχολούν διπλάσιο αριθμό προσωπικού σε σχέση με το σύνολο των Super Market !

Πώληση συμπληρωμάτων διατροφής , φαντάσου μία κυρία, καθώς ψωνίζει σε κάποιο super market, διαβάζει μία ετικέτα που λέει « χ προϊόν για αρθρώσεις χωρίς πόνο», η ίδια μη γνωρίζοντας τα συστατικά του και τις παρενέργειες, ενώ ίδια όπως ακολουθεί αντιθρομβωτική αγωγή, το αγοράζει. Τα περισσότερα προϊόντα οστεοπόρωσης και αρθρώσεων περιέχουν και βιταμίνη Κ. Ο συνδυασμός αυτός θα είναι και το ¨θανατηφόρο¨ χτύπημα της με αποκλειστικό υπεύθυνο αυτόν που επέτρεψε την διακίνηση τους σε όλους τους χώρους.

Ιδιοκτησιακό, πριν πολύ καιρό κατηγορούσαμε μαζί τον πρώην Πρωθυπουργό της χώρας για ¨δήθεν¨ συμφωνία με Ισραηλινές εταιρείες να μπουν στον χώρο του φαρμακείου. Μαζί σε επίσκεψη σου συζητάγαμε για το μεγάλο χτύπημα που έχουν λάβει όλα αυτά τα χρόνια οι Φαρμακοποιοί και τα Φαρμακεία στην Ελλάδα !

Βρεφικά γάλατα, ποιο το αποτέλεσμα απομάκρυνσης τους από τα φαρμακεία? Στο σύνολο των γαλάτων μόνο σε δύο έχει παρατηρηθεί μείωση τιμής και διαφοράς καθώς όπως γνωρίζεις και εδώ την χονδρική τιμή την καθορίζουν οι ίδιες οι εταιρείες και ο Φαρμακοποιός προσθέτει το σταθερό κέρδος του 15%. Πάλι μεγάλος «ντόρος» ενθουσιασμός και δηλώσεις από το Υπουργείο για το τίποτα! Εάν πραγματικά ωφελούσε η κίνηση αυτή στην μείωση τιμής τους θα είχε φανεί ! (Κάναμε τις συσκευασίες των 900 gr – 800 gr για δήθεν μείωση?  )

Επαναλαμβάνω, είσαι οποιαδήποτε στιγμή μπορέσεις προσκαλεσμένος στον χώρο εργασίας μου, το Φαρμακείο μου για να διαλευκάνεις όποιους ενδοιασμούς έχεις και να δεις  τα βιβλία μας, τα κέρδη μας, την ανησυχία πληρωμών μας, το καθημερινό χάσιμο από υποτιμήσεις τιμών και το παρακαλετό για καθημερινό δανεισμό από τις Τράπεζες προς κάλυψη επιταγών.  
           
Β.Κ    Φαρμακοποιός