Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ψήφισμα ΓΣ ΦΣ Αχαΐας: «Άμεση και ισχυρή αντίδραση απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κλάδος»

ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ:31 ΠΑΤΡΑ 16.01.2014 ΠΡΟΣ:1. Π.Φ.Σ. 2. Φ.Σ. Αττικής 3. Ολομέλεια Φ.Σ. Αχαΐας ΘΕΜΑ: «Αποφάσεις Γ.Σ. κατά την συνεδρίαση της 15.01.14» Η Γ.Σ. του Φ.Σ. Αχαΐας, που συνεδρίασε σε απαρτία χθες το βράδυ, διαπίστωσε πως η κυβέρνηση ακολουθώντας πολιτικές άκρατης νεοφιλελευθερωποίησης στο χώρο του φαρμάκου, ουσιαστικά επιχειρεί: • Την κατάργηση της ατομικής επιχειρηματικότητας του επιστήμονα φαρμακοποιού. • Την ενίσχυση των κερδών της φαρμακοβιομηχανίας. • Το κλείσιμο των συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών, καθώς και των μικρών ιδιωτικών. • Την ανεξέλεγκτη αύξηση των εξαγωγών. • Την όξυνση του ζητήματος ελλείψεων φαρμάκων από την αγορά.
• Κυρίως την ανισότιμη δυνατότητα του πολίτη στην πρόσβασή του στο βασικό αγαθό που λέγεται φάρμακο. Από την έλευση του μνημονίου στη χώρα έχει γίνει πλέον φανερό ότι...




... οι όλες οι κυβερνήσεις έχουν καταργήσει το συμβουλευτικό ρόλο των Ν.Π.Δ.Δ. που λέγονται φαρμακευτικοί σύλλογοι και Π.Φ.Σ. βρισκόμενοι σε στενή επαφή αν όχι υποταγή στα συμφέροντα του μεγάλου φαρμακευτικού και πολυεθνικού κεφαλαίου. Μέτρα όπως η αύξηση της τιμής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., η flat μείωση στα συνταγογραφούμενα σκευάσματα, η μεσοσταθμική αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων μέσω της ασφαλιστικής τιμής άλλα και το 1€ / συνταγή, η επαπειλούμενη απελευθέρωση πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. ακόμα και σε μαγαζιά που πωλούν Νωπά προϊόντα, όπως ακριβώς νομοθετήθηκε και με τα βιταμινούχα σκευάσματα, η απειλή πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου φαρμακείων σε συνδυασμό με την παραμονή του απαράδεκτου νομοθετήματος Λοβέρδου περί διευρυμένου ωραρίου φαρμακείων, η επαπειλούμενη μείωση ποσοστού κέρδους ( εισοδήματος ) των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών, ο εναγκαλισμός της διάθεσης των Φ.Υ.Κ. μεταξύ κράτους και φαρμακοβιομηχανίας, η πλήρης απελευθέρωση των εκπτώσεων σε όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα και σαν ‘’κερασάκι’’ η εκτέλεση συνταγών ακόμα και από τα ΕΛΤΑ!! είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση όχι μόνο επιχειρεί να κλείσει φαρμακευτικές μονάδες και φαρμακαποθήκες και να περιορίσει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων στο φάρμακο, αλλά τελικά στοχεύει στην κατάργηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, στην απαξίωσή του και στην επικράτηση όρων μονοπωλίου και ολιγοπωλίου στον ευαίσθητο αυτό χώρο.
Η Γ.Σ. του Φ.Σ. Αχαΐας εκτιμά πως πρέπει συνδικαλιστικά να υπάρξει άμεση, ισχυρή και με σχέδιο αντίδραση, απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κλάδος.
Ο Π.Φ.Σ. και το Διοικητικό Συμβούλιο, υλοποιώντας τις αποφάσεις της τελευταίας Γ.Σ. πρέπει να ενεργοποιήσει την επιτροπή διαπραγμάτευσης η οποία ψηφίστηκε και να συντονίσει κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα με αρχή, μέση και τέλος αποφεύγοντας ολισθήματα του παρελθόντος. Για τον Φ.Σ. Αχαΐας Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΜΙΤΣΟΣ